Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Modern létesítménybe költözhetnek a háziorvosok a Kékvirág lakótelepen

Rate this item
(1 Vote)

A kerület eddigi egyik legnagyobb egészségügyi beruházása 500 millió forintnyi kormányzati  támogatással valósulhat meg. 

Nagy múltú helyszínen várja hamarosan a betegeket Kőbánya legmodernebb háziorvosi rendelője - olvasható az otthonunkkobanya.hu oldalon. A Szárnyas utcában álló Tengerszem ikonikus, kör alakú épülete volt már ugyanis kávézó, étterem és  iskola is, a most zajló átépítésnek hála pedig az ősszel egészségügyi intézményként szolgálja a  Kékvirág lakótelepen élőket. 

 

Az emeletes épületben év vége óta tart az átalakítás, és a nyári melegben dr. Pap Sándor gazdasági és  fejlesztési tanácsnok D. Kovács Róbert Antal polgármesterrel vette szemügyre, hogy a munkálatok a  terveknek megfelelően haladnak-e. A városvezetőket a bejárásra lapunk is elkísérte, és állíthatjuk: a  sebességre nem lehet panasz, a kivitelezés a tervek szerint halad. Az építkezés december közepén  indult, és mint ahogy az várható volt, az épület újjávarázsolása komoly szakértelmet kívánt. A kör alakú  épületrész és az ingatlanegyüttes másik része – amely egyben a rendelőt magába foglaló társasház alsó szintje is – ugyanis mintegy hetven esztendős, és állagát tekintve tartogatott néhány  meglepetést a szakembereknek. Nemcsak az idő vasfoga mélyedt a vártnál jobban a betonelemekbe,  de mint a bontási munkálatok közben kiderült: a körépület alatt egy a tervrajzokon nem jelzett  közműalagút futott, így az aljzat megerősítése elkerülhetetlenné vált.

Ez azonban már a múlt, hiszen a hiba elhárítása nemhogy megtörtént, de azóta már legalább 90  százalékban elkészült az érintett épületrész felújítása. A bő féléves erőfeszítésnek köszönhetően  ugyanis elkészült a körépület lapostető felújítása, a homlokzati hőszigetelés, a  leendő orvosi rendelő új nyílászárókat kapott és a gépészeti és elektromos vezetékek cseréje után a  fűtési rendszere is megújult. Az immár akadálymentes épület energetikailag megfelel  majd a korszerű előírásoknak, és természetesen az ott dolgozók igényeinek is. Utóbbiról a  beruházó úgy gondoskodott, hogy a rendelőhelyiségek kialakításáról folyamatosan  egyeztetett az orvosokkal.

– D. Kovács Róbert Antal polgármester úrral már tíz éve azon dolgozunk, hogy a kerület orvosi  rendelői megújuljanak, és a kőbányaiak korszerű egészségügyi intézményekbe járhassanak – mondta  el dr. Pap Sándor. – Ez az elmúlt egy évtized ötödik háziorvosi rendelő beruházása, amelyet az  önkormányzat hajt végre. A Szárnyas utcai építkezés jelentős kormányzati segítséggel valósul meg,  hiszen Kőbánya az Egészséges Budapest Program keretében 500 millió forint támogatást is kapott.

 

A beruházásnak hála a Kékvirág lakótelepen élők minden igényt kielégítő létesítménnyel  gazdagodnak. Az intézményben a földszinten öt felnőtt és három beteg gyermek háziorvosi rendelő, az emeleten három védőnői helység, továbbá egy egészséges gyermek rendelő, ill. egy  gyermektanácsadói helység kap helyet. A Tengerszem rendelő mintegy 10 ezer kőbányai  egészségügyi ellátását biztosítja. Az orvosok várhatóan augusztus végén költözhetnek új helyükre, de  az épület környezetében a munkások még szeptember végéig a helyszínen maradnak. A rendelő felújításával párhuzamosan ugyanis a környező közterületeket is megújítják: a  Szárnyas utca és az Üllői út közötti területen rendezett pihenőhelyet alakítanak ki zöldfelületekkel, sétánnyal és a szökőkút felújításával, valamint a közvilágítás fejlesztése mellett térfigyelő kamerák is  kerülnek a helyszínre.

Forrás és képek: otthonunkkobanya.hu

Last modified on Wednesday, 11 August 2021 14:05

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lego-ház
Még nincs kész
Zajlik a munka
Látkép
Épül és szépül
Régi újhegyi kép
Dolgozik a daru
Építik a tavat
Átadó ünnepség
Elkészült a lakótelep

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia