Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Figyelem! Ingatlanos és COVID-19 csalások

Rate this item
(2 votes)

A világban egyre népszerűbb az online vásárlás, amivel párhuzamosan azonban sajnos növekszik azon esetek száma is, amikor csalók az internet adta lehetőségekkel visszaélve megpróbálják becsapni a vásárlókat. A csalók nincsenek tekintettel másokra, és képesek kihasználni a világban zajló egészségügyi válsághelyzetet a céljaik elérésére, amely irányulhat akár ingatlan vételárának megszerzésére is!

Ingatlanok árának megszerzése

Az MKB Bank a honlapján közzétett tájékoztató szerint a csalók egyik ismert módszere során úgy kínálnak - többnyire feltűnően kedvező, piaci ár alatti áron - eladásra ingatlant, hogy annak tulajdonjogával nem rendelkeznek. Az alkalmi vétel lehetőségén felbuzdult, gyanútlan vevőt, jól felépített történetekkel megtévesztve, ráveszik arra, hogy - a járványhelyzetre hivatkozva, az ingatlan megtekintése nélkül (!) - átutalja az előleget, foglalót vagy az ingatlan teljes vételárát. A tranzakció után a csalók nyomtalanul eltűnnek a csalárd módon megszerzett pénzzel együtt.

A fenti módszer továbbfejlesztett változata az, amikor a csalók kártékony szoftverek segítségével  átveszik az ingatlan iránt érdeklődő személy számítógépe felett az irányítást. Ezt az eladásra kínált ingatlanról készített - ám kémprogramot tartalmazó - képek és videók küldésével érik el. Ha ugyanis a potenciális vásárló megnyitja ezeket a fájlokat, akkor olyan szoftverek települnek a számítógépére, amelyek révén a csalók megismerhetik áldozatuk teljes internetes tevékenységét. A megtévesztéssel telepített ártalmas programokkal a gyanútlan ügyfél akár banki azonosító adatait is elérhetővé teheti a csalók számara. Akik az így megszerzett azonosítókkal és adatokkal– amennyiben a megtévesztett személy még a telefonszámára küldött internetbankos belépési SMS kódot is gyanútlanul kiadja - akár az áldozatuk internetbankjába is be tudnak lépni és onnan tranzakciókat tudnak végrehajtani.

Bármennyire tűnik hihetetlennek ez a módszer, már Magyarországon is van példa rá! A 24.hu számolt be arról az esetről, amikor a szélhámosok gondosan összehangolt lépésekkel, adathalászattal és SIM-cserés átveréssel szereztek hozzáférést egy család bankszámlájához, ahonnan 51 millió forintot emeltek le. Egy másik esetben szintén az áldozat telefonját blokkolva loptak el 30 millió forintot

A biztonság megőrzése

Az online vásárlás kényelmes módja a legjobb ajánlatok megtalálásának, valamint a pénz és idő megtakarításának, mégsem szabad elfeledkezni arról, hogy egyes webhelyek nem biztonságosak, sőt, egyenesen csalárd szándékkal jöttek létre! Léteznek olyan ál-weboldalak is, amelyek arra veszik rá az áldozataikat, hogy adják meg bankkártya-adataikat, amelyek így illetéktelenek birtokába jutnak és azokat csalások elkövetéséhez használják fel.

A biztonság megőrzése mindenki részéről körültekintést, elővigyázatosságot tesz szükségessé, amely legfontosabb elemeit összefoglalva elolvashatjuk az MKB Bank honlapján. Megismerhetjük az online tér leggyakoribb veszélyforrásait, így a megtévesztő honlapokban és email-ekben, a kedvező ajánlatokban (pl. pénzkeresés, utazás, szállás és jegyvásárlás stb.), a társkereső felületekben, valamint a hatalmas vagyon ígéretében rejlő kockázatokat. A tájékoztatójában a bank ellát minket azokkal a tanácsokkal, amik figyelembevételével elkerülhetjük azokat a helyzeteket, amelyekben internetes csalás potenciális áldozatává válhatunk. A tanácsok természetesen kiterjednek a - cikk elején tárgyalt - ingatlanos csalásokkal szembeni legalapvetőbb javaslatokra is.

 

Forrás: MKB Bank, 24.hu

Last modified on Friday, 07 August 2020 12:14

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lego-ház
Részből egész
Építik a tavat
Régi újhegyi kép
A Mély tó
Az iskola
Még nincs kész
Épül a lakótelep
Folyik az építkezés
A Gergely-bánya

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia