Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

A tanévkezdés az ingatlanpiacot is felrázza

Rate this item
(1 Vote)

Az ingatlanpiac az iskolakezdéssel párhuzamosan új lendületet vesz, az érdeklődés fokozottan érinti az egyetemi, főiskolai intézményekhez közel elhelyezkedő lakásokat. A folyamatosan dráguló albérletek több családot ösztönöznek arra, hogy ne csak a kiadó, hanem az eladó ingatlanok között is szétnézzenek.

Az egyetemekhez közel megugranak az árak

A szeptemberhez közeledve megszaporodtak azok a hirdetések, melyekben kihangsúlyozzák a felsőoktatási intézmények közelségét, a szakértők szerint a szegmensben megjelenő érdeklődők jól csoportosíthatók. Egyesek nem szeretnének élni a kollégiumok nyújtotta lehetőséggel, és inkább ismerősökkel bérelnek nagyobb lakást, mások a szülői háttérnek köszönhetően saját ingatlanba fektetnek. A statisztikák szerint Budapest népszerű diáknegyedeiben éves viszonylatban akár másfélszeresére is emelkedhettek az átlagos bérleti díjak, így érhető, hogy a szülők – amennyiben lehetőségeik engedik – elsősorban saját tulajdonban gondolkodnak. A legkeresettebb kerületek közé a VI., IX., valamint a XIII. tartozik, amit az árak is tükröznek: az albérletek átlagos négyzetméterenkénti árai meghaladják a 3000 forintot – ez egyébként a Budapesten kiadó lakások átlagárait is felfelé tornázzák –, a budai oldalon a II. kerület örvend hasonló népszerűségnek. A XX., X., illetve XVI. kerületben ehhez képest mintegy 25-35%- kal alacsonyabb átlagos Ft/m 2 árakon érhetőek el az albérletek. A leggyorsabban természetesen azok a meghirdetett ingatlanok találtak gazdára – nagyjából két hét alatt – melyek tömegközlekedési szempontból jó elhelyezkedésűek. 

Átlagos albérletárak Budapest egyes kerületeiben (Ft/m 2 , 2017. júliusi adatok alapján)

A főváros egyes kerületei idén indultak meg

A budapesti árak három éve kezdődő drágulása idén sem állt meg, a kedvelt kerületekben fekvő ingatlanokat a külföldi befektetők is keresik. A bővülés üteme idén visszafogottabban alakul, városi szinten átlagosan 7%-os volt a növekedés, ehhez képest vannak olyan területek – V., XVI., IX., II., XIII. kerület –, ahol kisebb mértékű, mintegy 1-6%- os volt a változás. A tendencia annak tudható be, hogy az árak itt már elérték a csúcsot, így ha a továbbiakban dinamikusan változnának az árak, az ingatlanokra nem lenne fizetőképes érdeklődő. Ugyanakkor vannak olyan területek, melyek év első hét hónapjában indultak meg: a X., illetve a XX. kerületben 10-17%-kal kúsztak fel az átlagos négyzetméterenkénti árak.

Az átlagos ingatlanárak változása Budapest egyes kerületeiben 2017 január és július között

Megtévesztő lehet az árnövekedés

A változások nem tükrözik a jelenlegi árszínvonalat, vagyis nem azok a kerületek a legdrágábbak, ahol a legnagyobb mértékben bővültek az átlagos Ft/m 2 árak. A családi házak fővárosi viszonylatban több mint 330 ezer Ft/m 2 áron kerülnek meghirdetésre, ezt a szintet több mint százezer forinttal haladják meg a XIII. és a II. kerületben eladó társaik. Mindössze néhány kilométerrel távolabb, a IX., illetve a XX. kerületben jelentősen alacsonyabb, 193 és 237 ezer Ft/m 2 átlagárakra számíthatnak az érdeklődők.

Átlagos ingatlanárak Budapest egyes kerületeiben (Ft/m 2 , 2017 júliusi adatok alapján)

Hasonló tendencia figyelhető meg a lakáspiacon: a téglalakások szegmensében az V. kerület listavezető, az átlagos négyzetméterenkénti árak megközelítik a 900 ezer forintot, de a II. kerületben tapasztalható 670 ezer Ft/m 2 ár is kimagasló. Budapesti viszonylatban a XIII., valamint a IX. kerületben érvényesülő 540 és 553 ezer Ft/m 2 árak átlagosnak számítanak, ehhez képest a X., XVI. vagy XX. kerületben alacsonyabb árszínvonalon – 370 és 395 ezer Ft/m 2 között – kerülnek meghirdetésre a lakások. A panelek piacán ennél kedvezőbbek az árak, a II. kerületben az 560 ezer Ft/m 2 átlagár kiemelkedő, míg a rangsor ellentétes végén, a XX. kerületben 285 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árakkal kalkulálhatnak a vásárlók.

Forrás: Ingatlannet.hu

Last modified on Wednesday, 06 September 2017 10:51

Hírek

Régi képek, emlékek

Dolgozik a daru
Épül a lego-ház
Régi kép
Folyik az építkezés
Áll a szobor
Látkép
Dolgos kezek
Zajlik az éptkezés
Árkok és házak
Építési terv

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia