Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Új szakorvosi rendelő épül Kőbányán

Rate this item
(2 votes)

A tervek szerint még az idén, 2017 decemberében megkezdődik Kőbányán az új szakorvosi rendelő építése a Bajcsy-Zsilinszky Kórház területén. A járóbeteg-szakellátásban a régi Egészségház helyébe lépő új, négyszintes, 5497 négyzetméter alapterületű épület jelenleg tervezési szakaszban van. Mindezt május 3-án jelentették be Kőbányán.

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, dr. Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, Révész Máriusz kormánybiztos, kőbányai országgyűlési képviselő, dr. György István, Budapest Főváros kormánymegbízottja, dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója és Kovács Róbert polgármester.

Kovács Róbert polgármester beszédében emlékeztetett rá, hogy a kerület az elmúlt években 1,5 milliárd forintot költött el a kőbányai egészségügyi alapellátásra, a háziorvosi rendelők felújítására és új orvosi rendelő építésére. Megújult a Salgótarjáni úti és a Zsivaj utcai rendelő, illetve új rendelő épült a Kerepesi úton, jelenleg pedig tervezés alatt áll a Pongrác úti rendelő újjáépítése, melynek keretösszege 250 millió forint. Az állami fenntartású, évek óta méltatlan infrastrukturális állapotú Egészségház problémájának megoldása azonban kormányzati segítség nélkül nem sikerülhetett volna. A meghozott pozitív kormánydöntés előkészítésében kulcsszerepe volt a sajtótájékoztatón jelen lévő közéleti szereplők és szakemberek összefogásának, lobbizásának és alapos szakmai egyeztető munkájának.

Dr. György István, Budapest Főváros kormánymegbízottja felidézte az 1990‒2002 közötti időszakot, amikor a városrész polgármestere volt. Úgy fogalmazott, az 1990-es évek második felétől új fejezet kezdődött az egészségügyi intézmény életében, amikor a nagy kórházfejlesztés tervezése elindult. Kiemelte, az intézmény az évek alatt színvonalas budapesti kórházzá vált. Hozzátette, a rossz infrastrukturális körülmények ellenére is magas szinten volt biztosított az orvosi ellátás, ugyanakkor ahhoz, hogy Kőbánya élhető városrész legyen, az épített környezet fejlődése mellett a szolgáltatásoknak is megfelelő infrastruktúrával kell rendelkezniük. Mint azt a kormánymegbízott hangsúlyozta: számos beruházás történt már, és fog is történni a jövőben, de a legfontosabb, hogy a lakossági ellátás színvonalát megfelelő állapotba hozzák.

Révész Máriusz országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Kőbánya a főváros leggyorsabban fejlődő kerülete volt az utóbbi években, azonban az egészségügyi infrastruktúra "kritikus pontnak" számított. Azt mondta, a kőbányaiak az új egészségházzal és a korszerű szakrendelővel jobb egészségügyi ellátást kapnak majd.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy a következő években a központi régió egészségügyi ellátását kell megoldani azért, hogy az itt élők ellátásához olyan háttér alakuljon ki, ami a biztonságos betegellátást szolgálja. 

Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója kifejtette: a szakrendelő több évtizeddel ezelőtt épült, az állapota leromlott, viszont jelentős szerepet játszik Budapest és az agglomeráció lakosainak ellátásában. A kórház a traumatológia kivételével minden szakmai területet lefed. Mint mondta, rövid az ápolási idő, ami feltételezi a gyors és jó szakmai ellátást, és kiemelten odafigyelnek a betegbiztonságra is. A főigazgató kiemelte, az egészségügyi ellátórendszer „harmadik lába” az egynapos ellátás, amely a páciens számára is költséghatékony és nagy betegbiztonságot nyújt. Ez az ellátási forma is rendelkezésre áll a kórházban, országos szinten az egynapos műtétekből a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet végzi a legtöbbet ‒ tette hozzá.

Az egészségügyi intézmény éves szinten kétmillió beteget lát el, a szakorvosi rendelőben pedig 205 ezer ember fordul meg. A kórházban tavaly összesen 1 millió beavatkozást végeztek el. 2006-ban adták át az intézmény új diagnosztikai és műtéti tömbjét, amely akkor az ország legnagyobb egészségügyi beruházásának számított.

Az új szakrendelő a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet területén, 5497 négyzetméteren kerül kialakításra, megjelenésében pedig igazodik a kórház jelenlegi képéhez. Az épületben 192 helyiség és 86 szakrendelő kap helyet. Azért, hogy a fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátás elkülönüljön, az intézmény bejárata a Maglódi út felől lesz. A felszínen 122 db, a mélygarázsban további 50 parkolóhely áll majd a betegek és a hozzátartozóik rendelkezésére. Az új szakrendelő tervezése jelenleg is zajlik, az építkezés 2017 decemberében kezdődhet el, a szerkezetépítés befejezése pedig 2018 április végére tehető. Az épület 2018 decemberétől fogadhat betegeket. A szakrendelő építése 3 milliárdos forrást igényel, a berendezés beszerzése – műszerek és informatikai rendszer kialakítása ‒ 800 millió forintos kormányzati támogatásból valósul meg. 

Forrás: MTI, Kőbánya.hu, Orientpress.hu, Kormány.hu

Last modified on Thursday, 04 May 2017 13:08

Hírek

Régi képek, emlékek

Árkok és házak
Zajlik az éptkezés
Épül a lakótelep
Épül a lego-ház
Átadó ünnepség
Folyik az építkezés
Még nincs kész
Minden a helyére kerül
A Mély tó
Föld út

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia