Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Sokat drágultak a kőbányai ingatlanok a fővárosi szintet azonban meg sem közelítik

Rate this item
(3 votes)

A januári mérséklődés után a várakozásoktól elmaradt a februári lakáspiaci forgalom, az első hónaphoz képest mindössze 8%-kal bővült az adásvételek száma. Az előző évek tendenciáihoz viszonyítva ez visszafogott változás, tavaly ugyanebben az időszakban harmadával nőtt a tranzakciók száma, két évvel ezelőtt pedig 20%-os volt a növekedés. Az év első két hónapjában mintegy 18 ezer ingatlan cserélt gazdát, amely a 2015-ös adathoz képest kétezerrel alacsonyabb.

Országszerte bővül az új lakás állomány

A tavalyi év során 31%-kal több lakás épült, a kiadott építési engedélyek száma pedig 2,5-szer haladta meg az egy évvel korábbi adatokat. Az épített lakások száma valamennyi településtípusban nőtt, a megyei jogú városokban és a fővárosban viszont jelentősebb volt a bővülés. Az új építésű lakóépületek szegmensében a családi házak aránya a korábbi 60%-ról 51%-ra esett, a többlakásos épületben használatba vettek száma pedig emelkedett.

A fővárosban a XIII. és XIV. kerület a legnépszerűbb A keresleti index - a forgalmi adatokkal ellentétben - a piac lendületének töretlenségét mutatja, mely tavaly április óta nem volt ilyen magasan. A főváros és a vidék közötti árkülönbség jelenléte nem meglepő, ez viszont továbbra sem mutat mérséklődést, az eltérés februárban tovább nőtt. A panellakások négyzetméteréért a nyugati országrészben átlagosan 23 ezer forinttal, a téglalakásokért pedig keleten kell 9 ezer forinttal többet fizetni. A vásárlási árban drasztikusak a differenciálok a főváros és a vidék között: Budán 49 millió, Kelet-Magyarországon pedig 11,5 millió forint az átlagérték. Az érdeklődők körében Budapesten belül a XIV. és a XIII. kerület örvend a legnagyobb népszerűségnek, ezt követi a VII., VI. és a XI. kerület. Ezzel párhuzamosan a város budai részén mérséklődött a kereslet, a legnagyobb visszaesés a XV. kerületben mutatkozott éves viszonylatban.

Budapesten 2016-ban is dübörgött a piac

A tavalyi év során országos szinten visszafogott – 8-9%- os - ingatlan árváltozás érvényesült. Ehhez képest a fővárosban továbbra is dinamikusabb volt az emelkedés, közel 20%-kal nőttek az átlagárak éves viszonylatban. Az egyes kerületek között is nagy eltérések mutatkoztak, a X. kerületben a budapesti átlagot meghaladó mértékű – 25%-os – volt az áremelkedés a tavalyi év során. Az idei év első két hónapjában hazai és fővárosi szinten is további 3-4%- kal növekedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak, a X. kerületben a 2016-os erőteljes felívelés után összességében stagnálás érvényesült.

A lakóingatlanok átlagárai (Ft/m2)

A drágulás ellenére kedvezőek a kőbányai ingatlanárak

A tavalyi évben Kőbányán mutatkozó dinamikus áremelkedés ellenére a főváros egyes kerületeitől jelentősen elmaradnak az ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai. A X. kerületben eladó lakások átlagos Ft/m 2 árai 8-50%- kal alacsonyabbak a XIV., VIII., VI. és XVIII. kerület árszínvonalához képest. A családi házak szegmensében is hasonló kép mutatkozik, a VI. kerület átlagárainál azonban 50%-kal magasabb átlagos Ft/m 2 árak tapasztalhatóak Kőbányán. Kőbánya átlagos ingatlanárai a február statisztikák alapján az országos viszonylatnál 10%-kal magasabbak, a fővárosi szintnél viszont 52%-kal alacsonyabbak.

Átlagos ingatlanárak a főváros egyes kerületeiben (Ft/m2)

Forrás: Ingatlannet.hu

Last modified on Thursday, 16 March 2017 09:34

Hírek

Régi képek, emlékek

A Mély tó
Elkészült a lakótelep
Minden a helyére kerül
Még nincs kész
A Gergely-bánya
Lakótelep a világ végén
Látkép
Átadó ünnepség
Zajlik a munka
Föld út

Közösségi Hírek

Lomtalanítás Kőbányán

Lomtalanítás Kőbányán

Lomtalanítás Kőbányán május 8-16.! A kerületi körzetek és a lomkikészítés napjának...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia