Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Időseket fosztogató álrendőröket fogtak el a kerületi zsaruk

Rate this item
(2 votes)

A Zsaru Magazin számolt be a Police.hu portálon arról, hogy valódi rendőrök fogták el november 11-én a magukat rendőrnek kiadó, legalább 14 idős embert kifosztó hatfős társaság valamennyi tagját. A különböző helyszíneken egy időben végrehajtott akciót a X. kerületi rendőrkapitányság hangolta össze.

 

Az álrendőrök elfogását több hónapig tartó felderítő és nyomozó munka előzte meg, amelyre a koronát november 11-én tették fel a X. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói a BRFK bűnügyi bevetési osztálya és a Készenléti Rendőrség munkatársainak bevonásával. A gyanúsítottakhoz köthető 14 bűncselekmény nyomozását egy eljárásban egyesítették.

– Az első trükkös lopást a nyár elején követték el a XI. kerületben – tájékoztatott Németh Anikó főtörzsőrmester, a X. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozója. – A nyomozás adatai szerint a váci K. Nóra (24) hajtotta végre egy férfival, akinek azonosítása még folyamatban van. Június 9-én reggel telefonon felhívták a 83 éves sértettet, és magukat egy kórház munkatársainak kiadva információkat szereztek tőle egészségi állapotáról és anyagi helyzetéről. Ápolónőnek és orvosnak hazudva magukat még aznap este felkeresték a Budapest XI., Fehérvári úti lakásán az idős asszonyt, és figyelmét elvonva ellopták megtakarított pénzét, 1,5 millió forintot.

K. Nóra egy hónappal később ismét akcióba lépett, akkor két férfi volt a társa. A nyomozás megállapítása szerint ennél az esetnél már jelent volt a fővárosi H. Attila (41), akinek családjából és ismeretségi köréből kerültek ki a Budapest-szerte trükkös lopásokat elkövető társaság tagjai.

– Július 18-án este egy VII. kerületi asszonyt hívtak fel telefonon, és magukat a nyugdíjfolyósító intézet munkatársainak kiadva informálódtak az anyagi helyzetéről – folytatta a nyomozó. – Másnap azzal a mesével állítottak be a 61 éves asszonyhoz, hogy ők rendőrök, csalókat fogtak, ezért a néni biztonsága érdekében lefényképeznék az értékeit, és felhoznának a kocsiból egy karperecet, amely azonnal jelez a rendőrségen, ha megnyom rajta egy gombot. A sértett figyelmét elterelve elvittek két aranygyűrűt, az ígért karpereccel persze nem tértek vissza.

Ezt követően november 4-ig a társaság tagjai – a nyomozás eddigi adatai szerint – további egy tucat sértett lakásában adták ki magukat rendőrnek a IV., a X., a XI. és a XV. kerületben. A lopások zömét októberben hajtották végre. Előre feltérképezték a sértettek anyagi körülményeit, így mindenhonnan jelentős összeget, többször egymillió forintot is meghaladó értéket vittek el. Ugyanakkor egyre több nyomot hagytak maguk után.

– November elején állt össze a kép, melynek alapján az öszszehangolt akció megszervezésével megbízott X. Kerületi Rendőrkapitányság a BRFK bűnügyi bevetési osztálya és a Készenléti Rendőrség munkatársainak segítségével egyszerre több helyszínen végrehajthatta a gyanúsítottak elfogását – mondta Németh Anikó főtörzsőrmester. – H. Attilát a lakása közelében, a Budapest XIII., Teve utcában fogták el kollégáink, otthonából pedig előállítottuk a kapitányságra az élettársát, L. Patríciát (38) és a lányukat, H. Cintiát (18).

A társasághoz tartozó budapesti L. Máriát (48) és B. Zsuzsannát (47) egy fővárosi lakásban fogták el. K. Nóra az élettársával Gödön egy autóval nagy sebességgel próbált elmenekülni az elfogására érkező rendőrök elől, hiába: az akció végére ő is rács mögé került.

 

L. Patrícia és a korábban náluk lakó L. Mária már az elfogása előtt is büntetőeljárás alatt állt vagyon elleni bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. Mindkettőjük ellen lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, a hatóság nyomkövető technikai eszközzel ellenőrizte, hogy betartják-e a kényszerintézkedés szabályait. Mozgásuk könnyű rekonstruálhatósága segíti a jelenlegi, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopások megalapozott gyanúja miatt indult eljárásban egyesített ügyeik vizsgálatát. H. Attilát és L. Patríciát négy, nagyobb értékre és hat, kisebb értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettével, valamint egy, szabálysértési értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás vétségével gyanúsítják a zsaruk.

 

K. Nóra, L. Mária és B. Zsuzsanna ellen két lopás bűntettének és egy lopás vétségének, míg H. Cintia ellen egy lopás bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt folytatják az eljárást. H. Cintia szabadlábon védekezik, K. Nórával szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság, a többi gyanúsított előzetes letartóztatásba került november 14-én.

Forrás és szerző: Police.hu, Zsaru Magazin, szerző: M. Kovács, fotó: Vezda László

Last modified on Wednesday, 19 November 2014 21:55

Hírek

Régi képek, emlékek

Föld út
Régi kép
Régi újhegyi kép
Épül a Mély tó
Még nincs kész
Már állnak a házak
Zajlik a munka
Dolgos kezek
Minden a helyére kerül
Lakótelep a világ végén

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia