Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Hat fővárosi - köztük kőbányai - terület lakásproblémáira keres megoldást egy kutatás

Rate this item
(1 Vote)

Hat budapesti terület lakhatási gondjaira keres megoldást az a kutatási program, amely építészek, szociológusok és közgazdászok bevonásával indult a Holcim Hungária Otthon Alapítvány megbízásából. A REPLAN elnevezéssel elindított egyedülálló kutatási programot a BME Építészmérnöki Kar Lakóépület-tervezési Tanszékének építész oktatói,  munkatársai, az egyetem diákjai, szociológusok és közgazdászok bevonásával a Holcim Hungária Otthon Alapítvány megbízásából. A Fővárossal együttműködve választották ki azt a 6 budapesti területet (a  IV, VII, X, XVI, XVII, XX kerületekben), ahol korábban kritikus lakhatási és szociális problémákat tártak fel.

A REPLAN kutatási program célja, hogy erre a 6 különböző területre innovatív, fenntartható megoldásokat dolgozzanak ki mintaprojektek formájában, szociológusok, közgazdászok és építészek formabontó együttműködéseként.

Az együttműködési megállapodást Fegyverneky Sándor, a Holcim Hungária Otthon Alapítvány kuratóriumának elnöke és Perényi Tamás DLA, a Budapesti Műszaki Egyetem Lakóépület-tervezési Tanszék vezetője nemrégiben írták alá Budapesten. Ekler Dezső elismert építész vállalta a REPLAN szakmai felügyeletét. A több hónapos kutatómunkát a Holcim Hungária Otthon Alapítvány finanszírozza.

Közel 50 szakember és közreműködő szoros együttműködésben keresi a komplex megoldást az adott, leromlott vagy alulhasznosított budapesti terület lakhatási gondjaira. A kiválasztott ingatlantípusok, városi szituációk jól modellezik Budapest övezeti tagozódását és az ott jelentkező tipikus problémákat. Ennek megfelelően vizsgálják az 1950-60-as és az 1970-80-as években épült lakótelepeket, a családi házas övezeteket, a rozsdazónákat, az elhanyagolt belvárosi lakótömböket és a külterületi zöldmezős területeket.

A kutatás fázisai: előkészítés, a célterület kijelölése, helyzetfelmérés, alternatív programok kidolgozása és mintatervek készítése az egyetem oktatási programjába integráltan. Az eredmény 2015 II. negyedévében összegző tanulmány formájában lát napvilágot.

Öröm számomra, hogy ebben a páratlanul sokoldalú összefogásban részt vehetek, hiszen szakmailag szép feladatról van szó, és az Alapítvány elnökeként is tiszta szívből támogatom. Az ötlet gazdájaként remélem, hogy a kapott eredmények nem csak a résztvevők, de a Főváros számára is hasznos és a gyakorlatba átültethető tervekkel, javaslatokkal szolgálnak, melynek gyümölcsét a budapesti lakosság is élvezheti majd.” – Fegyverneky Sándor, a Holcim Hungária Otthon Alapítvány elnöke.

Forrás: MTI, Építészfórum.hu, Holcim Alapítvány

A kép illusztráció, forrása: iho.hu

Last modified on Sunday, 28 September 2014 12:53

Hírek

Régi képek, emlékek

A Gergely-bánya
Még nincs kész
Árkok és házak
Lakótelep a világ végén
Régi kép
Föld út
Áll a szobor
Épül a lakótelep
Zajlik a munka
Dolgos kezek

Közösségi Hírek

Hogyan védekezzünk a csalások ellen az online vásárlás során?

Hogyan védekezzünk a csalások ellen…

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia