Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Beíratás az általános iskolákba április 8-9-én

Rate this item
(3 votes)

A Klebersberg Intézményfenntartó Központ X. Tankerülete (KIK) értesíti az érintett szülőket, hogy a 2013/2014. tanévre történő általános iskolai beíratásokra a következő időpontokban kerül sor: 2013. április 8. és 9-én, hétfőn és kedden 8:00 és 18:00 óra között. A tájékoztató szerint a tanköteles, azaz a 2007. augusztus 31-ig  született gyermekét a szülő köteles a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára beíratni. 

Az első évfolyamra történő beiratkozáskor be kell mutatni:
- gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosító igazolványt,
- lakcímét igazoló hatósági igazolványt,
- az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást.

Több félreértés keringett a médiában, mely elbizonytalanította a szülőket, ezért szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a gyermek iskolai beiratkozásához NEM kell személyi igazolvány.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2013. február 25-én kiadott közleménye szerint a médiában megjelent téves beszámolókkal szemben, az óvodai és iskolai beiratkozáshoz a szülőknek nem kell "személyi igazolványt" készíttetniük gyermekük számára. 

Az óvodai felvétel szabályait rögzítő miniszteri rendelet úgy fogalmaz: "Az óvodai beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, továbbá a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát".

A gyermek számára a születési anyakönyvi kivonat alapján kiállított lakcímkártya hátoldalán található a személyi azonosító. Az óvodai, iskolai beiratkozáshoz szükséges hatósági igazolvány tehát nem más, mint a gyermek lakcímkártyája. Bár a lakcímkártya önmagában elegendő a gyermek hiteles azonosítására, de akadnak olyan óvatos intézmények, ahol az anyakönyvi kivonat bemutatását is kérik. Ez felesleges ugyan, de nem jogszerűtlen.

Ellenben, ha az óvodavezető a beiratkozás alkalmával a szülőtől a gyermek részére kiállított "személyi igazolvány" bemutatását kéri, ahogy az a sajtóban elhangzott, jogszerűtlenül jár el.

(Forrás: kormany.hu)

A felvételről első fokon az iskola igazgatója dönt, elutasítás esetén a Klebersberg Intézményfenntartó Központ X. Tankerületének igazgatója hivatott a felülbírálati kérelmet elbírálni.

Az egyes általános iskolákról és azok körzetébe tartozó utcák és terek nevéről az EZEN a linken található pdf. dokumentumban tájékozódhat.

Last modified on Wednesday, 10 April 2013 09:57

Hírek

Régi képek, emlékek

Elkészült a lakótelep
Minden a helyére kerül
Építési terv
Zajlik az éptkezés
A Gergely-bánya
Folyik az építkezés
Részből egész
Áll a szobor
Még nincs kész
Dolgos kezek

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia