Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Figyelem! Ma este óraátállítás!

Rate this item
(0 votes)

Vasárnap éjjel 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órákat, ezzel kezdetét veszi a téli időszámítás. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) ZRt. szerint ezzel hatmilliárd forintot spórol az ország egy év alatt.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni - olvasható a Mavir közleményében.

Az átállás érinti a MÁV és a BKV menetrendjét is. A belföldi vasúti közlekedésben a hajnali 2 és 3 óra között induló személyvonatok az indító állomásokról csak az óraátállítás után indulnak el, a nemzetközi forgalomban négy személyszállító vonatot érint az óraátállítás. A BKV-nál az éjszakai járatok közlekedése módosul, a járatok indulása a nyári időszámítás szerint történik, érkezésük viszont már a téli időszámításnak megfelelően alakul. Az órás vagy annál gyakoribb követési idővel, egyenletes taktusban közlekedő járatok éjjel 2 és 3 óra közötti indulási időpontjait mindkét végállomásról megduplázzák. Az órás követésnél ritkább, illetve csak meghatározott időpontokban induló járatok esetében egyedi menetrend lesz érvényben, a járatok vagy duplázva (téli és nyári idő szerint is), vagy csak a téli időszámítás szerint közlekednek.

Magyarország 1980 óta tér át minden évben a nyári időszámításra, 1996-ig ez szeptember végéig tartott, ekkor igazították egy kormányrendelettel a nyári-téli óraátállítást az Európai Unió tagállamaiban érvényes rendszerhez.

Last modified on Tuesday, 08 November 2011 11:03

Hírek

Régi képek, emlékek

Föld út
Már állnak a házak
Épül a lego-ház
Az iskola
Lakótelep a világ végén
Zajlik az éptkezés
Épül és szépül
Épül a Mély tó
Építési terv
Régi kép

Közösségi Hírek

Hogyan védekezzünk a csalások ellen az online vásárlás során?

Hogyan védekezzünk a csalások ellen…

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia