Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Európai uniós pályázatot nyert a Kőbányai Darazsak!

Rate this item
(0 votes)

Sportegyesületünk csatlakozott a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett „Nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatása” c. pályázati felhíváshoz, melyen eredményesen vett részt és 15.790.509 Ft támogatást nyert el.

 

Kattintson a plakátra a nagyobb méretért!

A 2010/2011-es bajnoki évtől a pályázat segítségével elkezdődött egy olyan program, amely a kőbányai általános iskolák alsó tagozatainak felső részével (nevezetesen a harmadikos, de jobbára a negyedikes) diákokkal ismerteti és szeretteti meg a sportágat. A program keretében együttműködést kötöttünk a Ferencvárosi Torna Clubbal is és házi versenyek szervezését is elkezdtük ennek a korosztálynak.

A cél az, hogy az alapokat minél szélesebbre tárjuk, minél több gyerek tudjon megismerkedni ezzel a sportággal és a Kada utcai tornaterem felépülése után új bázist szeretnénk kialakítani.

A Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat által 1997‐ben alapított egyesület azzal a céllal jött létre, hogy a kerület területén lakó és tanuló diákok részére kosárlabda sportágban rendszeres képzést biztosítson. Ennek érdekében naponta edzéseken és hétvégeken egy vagy két mérkőzésen vesznek részt gyerekeink.

A Kőbányai Darazsak filozófiája az, hogy senkit nem küldenek el, elsősorban a sportágat akarják megszerettetni a gyerekekkel és egészséges, a sportot szerető embereket akarnak nevelni. Ez egyébként az önkormányzat elvárása is az egyesülettel szemben. Nem elsőrendű cél – de természetesen fontos – az eredményes szereplés is, hiszen akár élversenyzők is kinevelődhetnek az egyesületből.

A Darazsak vezetése különleges figyelmet szentel a hátrányos helyzetű gyerekekre, akikből Kőbányán sajnálatos módon nagy létszámban találkozhatunk. Helyzetük kezeléséhez felhasználjuk a kerületi esélyegyenlőségi tervet és programot is.

Jelenleg több mint 100 igazolt és 43 előkészítős tagja van az egyesületnek. Bázisaink a Szent László Gimnázium és a Zrínyi Miklós Gimnázium, az előkészítő csoportok pedig több kerületi általános iskolában működnek együttműködési megállapodások alapján.

A nem igazoltak száma a különböző iskolákban 80 fő, ők előkészítő csoportokban sajátítják el a sportág alapjait az együttműködő oktatási intézmények diáksport csoportjaiban. A kerületben jelenleg hat oktatási intézményben dolgozunk együttműködési szerződés alapján: Kincskereső Óvoda; Kada Mihály Általános Iskola; Harmat Általános Iskola; Szent László Általános Iskola; Keresztury Dezső Általános Iskola; Széchenyi István Általános Iskola.

A kerületi iskolai „Kenguru” bajnokságot is a Darazsak bonyolítja. Különleges figyelmet szentelünk a nagycsaládosoknak, részükre fizetési kedvezményeket biztosítunk az edzőtáborok, versenyekre való utazás alkalmával, valamint a tagsági díj fizetésénél.

Az alapok egyre szélesednek, és ma már nemcsak Budapesten, de országos szinten is meghatározó egyesület a Darazsak, hiszen az országos versenyeken már nagy hagyományokkal rendelkező klubokat is legyőztünk. 2001‐ben a kadet, 2002‐ben az ifi korosztály bejutott az ország legjobb nyolc csapata közé. Még ugyanebben az évben a gyermek csapat budapesti első és országos harmadik lett. 2003‐ban lány gyermek csapatunk is bejutott az országos döntőben, majd 2004‐ben a serdülő fiú csapat a klub addigi legnagyobb sikerét érte el: megnyerte az országos bajnokságot. Azóta 2005‐ben a kadet csapat ezüstérmes lett, majd 2006‐ban megvédte országos bajnoki címét. Az azóta eltelt időben a különböző korosztályú csapataink többször is az ország legjobbjai közé verekedték be magukat és ez a mai napig is így van.

Ez az egyesület ma már Kőbányáé, a szülők szeretik, a kerület vezetői támogatják, a szakemberek, edzők pedig rendelkeznek azzal a tudással, amely szükséges ennek a sportágnak az oktatásához. A fentiek szellemében dolgozunk a jövőben is és ajánljuk figyelmébe egyesületünket minden támogatónak és azoknak a szülőknek, akik a kosárlabdasport űzésére bíztatják gyermekeiket.

Csapataink, korosztályok, edzéseink

Az edzések színhelyei: Zrínyi Miklós Gimnázium (Budapest, X. Mádi utca 173.) és a Szt. László Gimnázium (Budapest, X. Kőrösi Csoma Sándor út 28‐32.) tornacsarnoka.

Előkészítő tanfolyam: a 2000 és az után született gyerekek részére hétfőn, kedden és csütörtökön 17:00‐tól a Szent László Gimnáziumban. Edző: ifj. Hajdu Péter (30/961‐4881).

Fiú gyermek korosztály (1998‐1999‐es születésűek): hétfőn 16:00, kedd 17:30, csütörtök 16:00 Zrínyi Miklós Gimnázium, szerdán 17:00‐tól a Szent László Gimnáziumban. Edző: Bencsics Zoltán (20/334‐5752).

Leány serdülő korosztály (1997‐1998‐as születésűek): kedden, szerdán és pénteken 16:00‐tól a Zrínyi Miklós Gimnáziumban, csütörtökön 17:00‐tól a Szent László Gimnáziumban. Edző: Tatár István (30/224‐3330).

Fiú serdülő korosztály (1997‐es születésűek): kedden és pénteken 19:00‐tól a Zrínyi Miklós Gimnáziumban, hétfőn és szerdán 18:30‐tól a Szent László Gimnáziumban. Edző: Poór Károly (30/374‐0319)

Leány kadet korosztály (1995‐1996‐os születésűek): hétfőn, szerdán és pénteken 17:30‐tól a Zrínyi Miklós Gimnáziumban, csütörtökön 18:30‐tól a Szent László Gimnáziumban. Edző: Tatár István (30/224‐3330).

Fiú kadet és junior korosztály (1993‐1994‐1995‐1996‐os születésűek): hétfőn, szerdán és csütörtökön 19:00‐tól a Zrínyi Miklós Gimnáziumban, kedden 18:30‐tól a Szent László Gimnáziumban. Edző: Tápai Zsolt (20/535‐1821).

Last modified on Monday, 30 May 2011 17:18

Hírek

Régi képek, emlékek

Áll a szobor
Régi újhegyi kép
Föld út
Már állnak a házak
A Mély tó
Épül és szépül
Az iskola
Még nincs kész
Építik a tavat
Árkok és házak

Közösségi Hírek

Hogyan védekezzünk a csalások ellen az online vásárlás során?

Hogyan védekezzünk a csalások ellen…

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia