Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Idén a Kincskeresők Óvoda nyerte el a "zöld óvoda" címet

Rate this item
(5 votes)

Bódi Imrénével beszélgettem a "zöld óvoda" cím elnyeréséről. Márti a Kincskeresők Óvoda vezető helyettese, aki büszkén mesélt nekem arról, hogy mennyire félve indultak neki a pályázatnak. Egy egyedi nevelési módszer, a Freinet-pedagógia jellemzi az intézményüket. Találkozásunk alatt lelkesen sorolta a terveket, a jövőt és a sikereket, amiket eddig elértek, létrehoztak.

Mit jelent az, hogy „zöld óvoda” lettetek?

Igazából ez egy pályázat, ami a „zöld ovi” cím elnyeréséről szól. Három évenként lehet jelentkezni erre a kinevezésre. A kilencedik év végén pedig az örökös zöld óvodai tagságot lehet elnyerni. Ennek van egy kritériumrendszere, amitől az elején féltünk. A programban nagy szerepet kap az életközeliség, a természet szeretete és védelme, valamint a munkára nevelés. Mivel mi Freinet óvoda vagyunk, úgy gondoltuk, hogy nagyon hasonló a mi eszméinkhez, hagyományainkhoz, ezért meg fogunk felelni az elvárásoknak. Gondolok ilyenre, mint például az udvarunk veteményes kertjei, virágoskertjei. Nyilván ezeket mi a munkára nevelés miatt hoztunk létre, de most egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a környezetvédelembe.

Fontos még maga az a tény, hogy madárovi programunk van, valamint halastavat hoztunk létre. Ezek nagyon fontos szerepet játszanak a pedagógiai programunkban, mert így nemcsak beszélünk róla.

Mennyire nehéz megfelelni ezeknek a pályázati kritériumoknak?

Elég erős. Régebb óta latolgattuk, hogy pályázzunk-e, de csak most jutottunk el arra a szintre, hogy meg tudtunk felelni a követelményrendszernek.Több szempontnak is meg kell felelni a környezetvédelmen belül. Például a mesterséges anyagok használata. Mi természetes anyagokkal dolgozunk, nagyon kevés a műanyag az intézményben.

Meg kell felelni a takarékosságnak. Az önkormányzat úgy gondolta, hogy felszerelnek a csaptelepekre ilyen készülékeket, ami szabályozza a vizet; habosítja a vizet, többnek tűnik, de sokkal kevesebbet használunk.
Új célunk, hogy madárbarát kertté nyilvánítsák az udvarunkat, mert rengeteg a madár az óvodában. Sok madárodú van kint, ahol áttelelnek és költenek is .

A gyerekekkel kapcsolatban milyen új programok, nevelési módszerek, foglalkozások lesznek a zöld ovi program cím elnyerése után?

Újak nem lesznek, mert mi annyira a környezettudattosság nevében nevelünk, hogy nem kell, csak továbbfejlesztenünk.

Van veteményesünk és most szeretnénk egy fűszernövénykertet,valamint egy aromakertet. Azért lenne jó, mert így nemcsak a kész, bolti olajokat tudnánk beletenni a párologtatóba, hanem a saját termesztésű növényeinket is.
Másik tervünk, hogy olajat sajtolunk különböző növényekből. Ez a két kert létrehozása most az elsődleges feladatunk. Az óvodában van lepkeitató, bár még túl nagy sikere nem volt, mert cukros vizet kell beletenni, ami egyellőre a darazsakat jobban vonzza, mint a lepkéket. Attól meg félünk. Környezet szeretet ide-vagy oda.
A szelektív hulladékgyűjtés is nagyon nagy hangsúlyt kap. Az intézményünkön belül is létrehoztunk szelektív hulladékgyűjtő tárolókat, kis rajzokkal. Ez azért jó, mert így a gyerekek nemcsak azt látják, hogy a szemetet oda ki kell vinni külön valamiért, hanem már bent tudják, hogyha mondjuk rajzolnak és nem szeretnék hazavinni, akkor azt a papír kosárba kell betenni.

Akkor ezek szerint el is magyarázzátok nekik, hogy mit és miért kell külön gyűjteni…

Így van. Így hozzuk közelebb hozzájuk.

Ezzel, hogy ezt a pályázatot elnyertétek, milyen fejlesztéseket, eszközöket kaptok?

Az a helyzet, hogy nem jár vele. Azt tudtuk, hogy sem pénzbeli, sem bármilyen másféle támogatás nem jár ezzel a címmel. Mi azt szeretnénk elérni, hogy tudatosabban törekedjünk, mondjuk a megfelelő mosószerek használatára (és ne csak a mi intézményünk), hiszen nem drágább a "normális".

A bonyolult része az, hogy egy kicsit szülőnevelés is. Nehéz, hogy a gyerekekben tudatosítsuk, hogy nemcsak az óvodában, hanem a kapun kilépve, otthon is érvényesek az itt tanultak. Gondolkodunk olyanban, hogy egészségnapokat szerveznénk, ahol mondjuk gyógyteákat főznénk. Megtanítanánk a szülőket, hogy nem biztos, hogy a gyógyszer mindig a legjobb megoldás. Ez akkor lenne a legjobb, hogyha a saját termesztésű növényeinket főznénk meg.
A másik fő témánk ezeken a napokon, az egészséges étkezés lenne. Szeretnénk háttérbe szorítani a csokoládé, cukor és különböző "rágcsálnivalók" fogyasztását. Ezeket helyettesítenénk gyümölcsökkel, zöldségekkel. Ehhez mondjuk nagyon nagy szemléletformálásra van szükség a szülők körében.

Miben tudnának nektek segíteni? Mire lenne a legjobban szükségetek?

Növényzettel és termőtalajjal tudnának a legjobban segíteni most nekünk. Ez az óvoda 40 éve épült, és azóta ugyanaz a föld van az udvaron. Szerintem most ez az, ami a legjobban kellene. Ez segítene most a legelőrébb, hogy megkapjuk az örökös zöld ovi kinevezést. Nem beszélve arról, hogy a rossz termőtalaj miatt három fát is kivágtak a nyáron és nagyon hiányoznak. De természetesen minden felajánlást szívesen veszünk.

Mennyire nyitottak a szülők?

Azt gondolom, hogy eléggé azok. Ők azért tudják a mi óvodánk programját és azt, hogy ez sok mindent megkíván tőlük.

Azt valljuk, hogy amennyiben mi nyitunk és teret adunk akkor a szülő is nagyon szívesen kapcsolódik be. Ami a nagyobb befektetés az, hogy ne csak csoporton belül legyen meg ez az összetartás, hanem emeljük nagyobb, óvodai szintre.
A veteményes kert nagyon jó példa erre. Sokkal jobb lenne, ha közösen ültetnénk, gazdálkodnánk és együtt szednénk le, valamint használnánk fel a növényeket. Ezt próbáljuk most úgy megoldani, hogy ne minden csoportnak legyen külön kis területe, hanem egy nagy közös legyen, amit mindenki gondozna.

Mesélted, hogy nehéz a "kerítésen kívül" megtartani a tanultakat. Nektek mennyire sikerül a külsős programokon a tanultak elsajátításának segítése?

Törekszünk minél több külső programot szervezni. Sokat sétálunk az óvoda körüli játszótereket környékén. Tervezünk, a madárovi program keretén belül egy óvodai kirándulást (nem külön csoportonként). Igyekszünk a Fővárosi Állat- és Növénykertbe legalább kétszer eljutni egy évben. Nagyon sokan nem állnak úgy anyagilag, hogy el tudjanak menni családdal. Ezen próbálunk segíteni az óvodával. Próbáljuk tudatosan szervezni a kirándulásokat. Azt értem ezalatt, hogy amikor elmegyünk valahova, akkor a programunkhoz híven megnézzük például: az állat- és növényvilágot.

Terveztek esetleg valamilyen eseményt is? Ha már említetted az óvodaszintet - lesznek esetleg olyan programok, amik már kimozdulnak a csoportokból és nem szeparálódnak el a kis közösségek?

Ez úgy működik, hogy van a Föld napja. Ez eddig is úgy működött, hogy minden család hoz egy palántát. Most annyiban változtatunk, hogy ne a saját csoport részére hozzák a szülők, hanem az óvoda részére. Az egyik szülő ismerőse már felmérte nekünk az udvart, hogy milyen fajtájú növényt, mely részre érdemes elhelyezni. Ennek segítségével szeretnénk a továbbiakban már tudatosan ültetni. Tervezünk takarítás napot, amikor a szülőknek bemutatunk olyan alternatív módszereket, amik segítségével mellőzni tudják a vegyszerek használatát a háztartásokban. Tervezzük a Kincskeresők napját, aminek a keretein belül a szülők segítségével elvégeznénk az apróbb munkálatokat az óvodában. Ez már elkezdődött, csak önkéntes formában. Ennek a programnak a keretein belül segítettek az udvaron a veszélyes cserjéket eltávolítani és a helyükre újakat ültetni; valamint lecsiszolni és újralakkozni az asztalokat az egyik csoportban. Azonban ezek abszolút külsős segítségek voltak: a Raiffeisen Banktól és a Köki Terminál Tescójától. Másik tervünk az, hogy kihívnánk a Magyar Vöröskereszt véradókamionját. Ezt tavaly megszerveztük de kevesen (35-en) jelentkeztek és így elmaradt. Ennek a megvalósítását mindenképpen szeretnénk pótolni. Jólesik nekünk, amikor felfigyelnek az emberek arra, hogy esetleg egy intézménynek is szüksége lehet segítségre.

Last modified on Monday, 02 February 2015 15:25

Hírek

Régi képek, emlékek

Régi újhegyi kép
Dolgos kezek
Látkép
Épül a lakótelep
Árkok és házak
Épül a Mély tó
Minden a helyére kerül
Régi kép
Épül a lego-ház
Elkészült a lakótelep

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia