Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Elismerés A Jövő Bajnokainak

Rate this item
(1 Vote)

Sajtótájékoztató keretében mutatta be a Magyar Úszó Szövetség a Jövő Bajnokai program első negyedévéről készült könyvet – valamint az eddigi tapasztalatokról beszéltek a kormányzat, a MOB, illetve a MÚSZ képviselői.

A program komolyságát mutatja, hogy a főasztal, valamint a patrónusok asztala jóformán egy úszómedence hosszával vetekedett – ugyanakkor legalábbi ilyen „hosszan” ültek a sárga dresszbe öltözött fiatalok is, a jövő bajnokai, akik szintén eljöttek az eseményre edzőik kíséretével.

A Jövő Bajnokai első három hónapjáról készült film vezette be az eseményt, a kivetítőn – valamint a MÚSZ TV élő adásában – megelevenedtek a fehérvári, egri és hódmezővásárhelyi felmérők legemlékezetesebb pillanatai, szakemberek és a programot támogató legendás versenyzők fejtették ki véleményüket.

Gyárfás Tamás, a Jövő Bajnokai program szellemi atyja, a MÚSZ elnöke mutatta be azt a csaknem 400 oldalas kiadványt, amely összefoglalja a sportág előtt álló feladatokat, ismerteti a program mikéntjét, bemutatja valamennyi fiatal tehetséget, fotóval, adatlapokkal, közli az eddigi felmérőn elért eredményeket. A könyv feltérképezi, hogy az ország teljes területén hol, milyen méretű uszodák találhatóak, de megismerteti azt is a Hegedüs Zsuzsa vezette projektben mely járásokban épülnek az első lépcsőben tanuszodák. A sportág szakvezetői a mintegy 400 oldalas összeállítást a maga módján egyfajta bibliának tekinti, hiszen mindaz, amit az utánpótlás érdekében tudni kel, az benne foglaltatik.

A program elismertségét és a kiadvány rangját mutatja, hogy az előszavát Orbán Viktor miniszterelnök írta, de Tarlós István főpolgármester gondolatai mellett helyet kap benne valamennyi régió védnökének írása is.

Simicskó István sportot felügyelő államtitkár hosszan méltatta a Magyar Úszó Szövetség programját, amely példát mutat a kormány által támogatott többi sportág számára is. Az államtitkár kihangsúlyozta, nem véletlen, hogy valamennyi közül az úszók kapják a legtöbb támogatást (14 milliárd forintot) a 2020-ig terjedő időszakban.

Kósa Lajos, aki a MÚSZ elnökével karöltve a  2021-es világbajnokság szervező-bizottságának elnöke kijelentette, az utánpótlás-nevelés sosem látott mértékű támogatása az úszók esetében a létesítményhelyzet javítását is megköveteli. „Nem csupán a Dagály mellett épülő fantasztikus uszodát kell határidőre, a 2017-es junior világbajnokságra megépíteni, de végig kell vinni a kormány által életrehívott járási uszodaépítési programot, hogy elérjük: minden 30-50 ezer emberre jusson egy normál méretű uszoda, ahol valóban minden gyermek megtanulhat úszni.”

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szintén szuperlatívuszokban beszélt az úszóprogramról, amely szerinte az egész magyar sport számára fontos: „Magam is úszóként kezdtem, ez az a sportág, amelyből oly sok más sportág is profitálhat. Igaz, annak idején Barcelonában megmondtam Darnyi Tamás barátomnak, tudva azt, mennyit kellett edzenie ahhoz, hogy ismét nyerjen két aranyérmet, én örülök, hogy végül a vívást választottam...”

Szabó Tünde, a MÚSZ főtitkára a program szervezésével kapcsolatban elmondta, óriási lökést jelent a műhelyeknek a kiugróan megnövekedett támogatás, ugyanakkor rendkívül szigorú szűrőn mennek át azok az egyesületek, amelyek végül forráshoz juthatnak – ennél pedig már csak a pénz felhasználásának elszámolása szigorúbb. Az úszósportra gyakorolt jótékony hatás már most határozottan érzékelhető.

„Akármilyen fiatalok, már most csak Jó napot-tal vagy Kezit csókolom-mal köszönök a gyerekeknek, elvégre könnyen meglehet, hogy egy leendő budapesti világbajnokkal beszélek – mondta Kiss László szövetségi kapitány. – Úgy gondolom, ha megsokszoroznunk az igazolt, azaz szintidőket elérő, aktív versenyzők számát, akkor nagyon hosszú időre megalapoztuk a magyar úszósport sikerességét.”

Bemutatkozott a legeredményesebb hazai szakosztályt magában foglaló Kőbánya SC új elnöke, György István – aki persze csak elnökként új, főpolgármester-helyettesként nagyon is ismert, kötődése pedig vitathatatlan a kerület méltán világhírű klubjához, hiszen 12 éven át volt Kőbánya polgármestere, de ami tán még bizonyos értelemben még ennél is fontosabb, gyermekei egytől egyig a KSC-be jártak úszni. György István elmondta, mindent elkövetnek, hogy az úszók eredményessége továbbra is a nagy elődökhöz – Egerszegi Krisztina, Kovács Ági, Güttler Károly... –, illetve a jelen legjobbjaihoz – Cseh László, Horváth Dávid, Szilágyi Liliána – méltó legyen.

Örvendetes, hogy egy másik patinás egyesület, az MTK is újfent bekapcsolódik a magyar úszósportba, hiszen, mint Deutsch Tamás klubelnök emlékeztetett rá, egykor a három olimpián is érmes, 1904-ben pedig két bajnoki címet is szerző Halmay Zoltán anno az MTK színeiben érte el sikereit. „Kijelenthetjük, hogy a 2020-as, 2024-es, sőt, talán már a 2028-as olimpia leendő bajnokai már köztünk vannak. Az már, talán éppen ennek a programnak, a kluboknak, a kiváló szakembereknek a feladata, hogy megtalálják, felneveljék és megfelelően felkészítsék a jövő bajnokait.”

A Jövő Bajnokai program páratlan reklámlehetőséghez jutott a legnézettebb tévécsatornákon is: a Roland Divatház több millió forint értékben engedett át szpotokat, amelyekkel a amelyekkel az MÚSZ az ifjú tehetségek törekvéseit népszerüsíti. Berendi András a cég első embere, a jelenlévők örömére kijelentette, az úszósportot minden létező formában igyekeznek a maguk módján segíteni.

Az esemény rangját növelte, hogy jelen volt Darnyi Tamás, Hargitay András, Czene Attila, Verrasztó Zoltán, Cseh László, Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Dávid is. A világsztárok egyetértettek abban, talán még az elért eredményeket is túlteljesítették volna, ha egykor ők is hasonló körülmények között készülhettek volna. Bíztatták a gyerekeket érdemes keményen küzdeni a sikerekért, hiszen fölülmúlhatatlan élményekhez, elismerésekhez juthatnak. Bármilyen eredményeket is érnek is majd el a sport számukra sok mindent megtanít. Derűt keltett Verrasztó Dávid megjegyezése: maga nagyon is ott akar lenni a 2021-es budapesti világbajnokságon, és őszintén reméli, a mostani fiatalok azért nem fogják kiszorítani a válogatottból...

Végül az ifjúsági olimpiára készülő, a tavalyi junior vb-n egyaránt ezüstérmet szerzett Szilágyi Liliána és Horváth Dávid beszélt az idei terveikről, többek között arról, azzal kelnek és fekszenek, hogy mind az ifi Eb-n, mind az ifi olimpián aranyérmet szerezzenek. Zárásként pedig a sárgapólós, tízegynéhány éves ifjak is szóhoz jutottak, Huszti Dávid és Hímer Krisztofer, akik igazi magyar úszóhoz méltó módon kijelentették, elsők akarnak lenni a 2017-es budapesti világbajnokságon. Arra a kérdésre: „És a 2021-es felnőtt budapesti vb-n?” A válasz igencsak tömör volt: „Ott is!”

Forrás: Magyar Úszó Szövetség honlapja

Last modified on Friday, 28 February 2014 11:55

Hírek

Régi képek, emlékek

Lakótelep a világ végén
A Mély tó
Folyik az építkezés
Átadó ünnepség
Épül a lakótelep
Már állnak a házak
Régi kép
Zajlik a munka
Az iskola
Áll a szobor

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia