Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Iskolai szociális munka

Rate this item
(1 Vote)

Az elmúlt évben a Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatójának hozzájárulásával megkezdődött az iskolai szociális munka szolgáltatás. Az új, innovatív szolgáltatással az oktatási intézmény célja, a gyermekek legoptimálisabb kibontakozásának támogatása, az eredményes szocializációjuk elősegítése és a társadalmi integrációjuk javítása.

Az iskolai szociális munka alapvetően segítő, preventív tevékenység, amelynek színtere az iskola, a gyermekek életterének egy fontos helyszíne. Az iskolai szociális munkásnak kapocsnak kell lenni az otthon, az iskola és a közösség között. A szociális munka módszereivel (tanácsadás, intervenció, mediáció, képviselet) nyújt professzionális segítséget, és alapvetően speciális szolgáltatásokkal tudja segíteni és támogatni a diákokat a tanulás és a szocializáció folyamatában.

 

„Az eltelt időszak alatt megismerkedtem az intézmény életével, céljaival, feladataival. Igyekeztem beilleszkedni az iskola társadalmába, megismerkedni a tanárokkal, a tanulókkal és az iskolában tevékenykedő más segítőkkel (gyermekvédelmi felelős, szabadidő szervező), valamint részt vettem tanórákon és különböző tanításon kívüli rendezvényeken (karácsonyi ünnepség, pályaválasztási nap, zene világnapja, Hosszú sorok éjszakája, Ballagás, stb.)” 

A gyermekek érdeklődési körének megfelelően elkezdődtek olyan csoportfoglalkozások, mint például a suli-újságírás, amelyhez rengeteg témakörben érkezett javaslat. Sok diákot vonzott a sütiklub is, ahol elkészítették kedvenc desszertjüket. Az iskola tanulóinak javaslatára megtörtént a „Kedvenc tanár” választás. A Szent László Gimnázium önkéntes diákjainak bevonásával megkezdődtek a délutáni korrepetálások, valamint sor került egyéni és csoportos tematikus beszélgetésekre. Megrendezésre került a Bárka-Nap, a BÁRKA Szociális és Gyermekjóléti Központ munkatársainak közreműködésével.

Köszönetet szeretnék mondani Sándor Zoltán igazgató úr részére, aki lehetőséget biztosított az iskolai szociális munka bevezetésére, egy olyan színvonalas, nyitott, haladó szellemű oktatási intézményben, amely egyébként is sokszínű, az iskola valamennyi diákját felkaroló programokat biztosít és mindent megtesz azért, hogy az iskola tanulói a képességeiket kibontakoztathassák.

Lajtai Viktória

Last modified on Thursday, 10 October 2013 14:07

Hírek

Régi képek, emlékek

Építik a tavat
Épül a lakótelep
Épül a Mély tó
Lakótelep a világ végén
Elkészült a lakótelep
Zajlik az éptkezés
Épül a lego-ház
Áll a szobor
Látkép
Régi kép

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia