Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

HPV vírus elleni védőoltás Featured

Rate this item
(0 votes)

Tévhit, hogy az oltást csak lányok kapják. Talán azért félreérthető, mert sokszor méhnyakrák elleni oltásként emlegetjük, holott a Humán Paoilona Vírusok ellen véd az oltás. Mivel a fiatalok szexuális szokásai megváltoztak, ezért a vírus a fiúkat is megfertőzheti. „A HPV jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodik. Az egész világon, így hazánkban is elterjedt. Élete során az emberek 50-80%-a átesik valamilyen HPV fertőzésen. A "nem rákkeltő" típusok szemölcsöket okoznak a külső nemi szerveken.

 

Ezek jóindulatú elváltozások, de igen makacsok, kezelésük kellemetlen, hosszadalmas és gyakran kiújulnak. A "rákkeltő" típusok úgynevezett "rákmegelőző" és "rákos" elváltozásokat okozhatnak (méhnyakrák, hüvely-, szeméremtest-, hímvessző- és végbélrák, valamint a szájüregi rákok egyes típusai). Jelenleg ma Magyarországon évente kb. 1200 új méhnyakrákos eset kerül felismerésre, évente átlagosan 500 fiatal-középkorú nő hal meg méhnyakrákban.” Olvasható az önkormányzat honlapján.

 

A decemberi rendeletben új, hogy januártól  minden 14. évét betöltött fiatal (lány és fiú egyaránt) megkaphatja 5000 Ft befizetésével (a három részből álló oltás egyébként nem olcsó, eredeti ára 90.000 Ft). Az oltást a szülőnek kell igényelnie.

 

Védőoltási igényét bejelentheti:
- valamennyi kőbányai általános iskola titkárságán, 
- a Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Főosztályán.

Az oltási programra jelentkezés határideje: 2010. január 31.
Az önrész befizetésének határideje: 2010. február 15.

A részletekről további felvilágosítás ad Novozánszky Lídia egészségügyi szakreferens (Szociális és Egészségügyi Főosztály Budapest, Szent László  tér u. 29.,Tel: 4338-332, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , hétköznapokon munkaidőben.

Az oltási program tervezett időpontjai:

I. oltás: 2010. március
II. oltás: 2010. május
III. oltás: 2010. szeptember

A védőoltásról: 
Hazánkban már két és fél éve gyógyszertári forgalomban van a HPV 6, 11, 16, 18-as típusok elleni oltóanyag. A teljes védettség kialakulásához 3 oltást kell adni fél év alatt. A védőoltás a saját immunrendszerünket készíti fel a meghatározott HPV típusok által okozott fertőzések kivédésére. Az oltás hatékonyságát növeli, ha a szexuális élet megkezdése előtt kerül beadásra az oltási sorozat. Számos országban támogatott a védőoltás, hazánkban azonban a nem támogatott gyógyszerek közé tartozik, ezért a védőoltás-sorozat gyógyszertári áron, kedvezmény nélkül kb. 90.000 forintba kerül.

A védőoltás- sorozat 5.000. Ft szülői önrész fizetése mellett vehető  igénybe, amely összeget az első oltás beadása előtt csekken kell befizetni a polgármesteri hivatal erre a célra biztosított számlájára. 
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, 1995-ben született gyermekek, szülői önrész biztosítása nélkül kaphatják meg a védőoltást.

 

Last modified on Monday, 25 January 2010 22:27

Hírek

Régi képek, emlékek

Folyik az építkezés
Föld út
Minden a helyére kerül
Dolgozik a daru
Áll a szobor
Épül a lego-ház
Építik a tavat
Lakótelep a világ végén
Dolgos kezek
Zajlik a munka

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia