Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Nagy Sportág- és Hangszerválasztó május 23-24.

Rate this item
(1 Vote)

2014. május 23-24. – Merkapt Sportközpont, Budapest, X. Maglódi út 12/a

A BELÉPÉS INGYENES!

Május 25-én vasárnap az európai parlamenti választások kötik le majd a felnőttek figyelmét, de május 23-án és 24-én (pénteken és szombaton) a gyerekek is élhetnek választási jogukkal. 

A XIV. Budapesti Nagy Sportágválasztón ismét közel 100 sportágat ismerhetnek meg interaktív módon a gyerekek, de akár a tinik, a tinédzserek, a felnőttek és nyugdíjasok is, hiszen a rendezvény korhatár nélkül mindenki számára kínálja a mozgásgazdag életmódba való bekapcsolódást, s a széles sportági paletta díjmentes kipróbálásának lehetőségét. A megjelenő sportágak között egyaránt ott vannak az olimpiai és nem olimpiai, a verseny vagy szabadidős sportágak, az egyénileg vagy csapatban gyakorolhatók, a vízi, szárazföldi, téli és nyári, outdoor vagy teremben űzhető sportok szinte mindegyike.

A Budapesti Nagy Sportágválasztó két fővédnöke: Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Simicskó István, az EMMI sportért és ifjúságért felelős államtitkára.

Megjelenő sportágak: aikido, airsoft - szituációs lövészet, akrobatikus pompon, állva evezés, alpesi sí, amerikai football, asztalitenisz, atlétika, baranta, biatlon, birkózás, BMX, bocsa, brazil jiu-jitsu, canne de combat, capoeira, darts, esések iskolája, evezés, floorball, francia-boksz (savate), freestyle foci, gó, golf, görkorcsolya, gyeplabda, gyorstollaslabda, hegy- és sportmászás, hosszúkard vívás, ijászat, jóga, ITF taekwondo, jégkorong, jégtánc, judo, kajak, kajakpoló, karate, kempo, kendo, kenu, kézilabda, kick-boksz, kifling/kiflball, kosárlabda, krikett, kyokushin karate, labdarúgás, lábtoll-labda, lacrosse (féri, női), Leung Ting Wing Tsun Kungf-fu, liga rögbi, lovassport, mediball, mountainboard (terepgördeszka), muaythai, műkorcsolya, nanbudo, nemzetközi dámajáték, ninjutsu, ökölvívás, öttusa, petanque, rádióamatőr sport, rafting, Rippel Brothers mozgásművészet, rögbi, röplabda, sakk, sárkányhajó, sepaktraw, síugrás, snowboard, sportlövészet, sportpoharak, subbuteo, szablyavívás, szinkronkorcsolya, Tactical CQC, tájékozódási futás, tamburello, táncsport, távirányításos modellsportok, teke, tenisz, tollaslabda, triatlon, úszás, versenybob, vitorlás, vívás, vízilabda, waterbike, WTF taekwondo, zumba fitness.

Pénteken az előre bejelentkezett oktatási csoportokat várják a szervezők (az óvodásoktól az általános iskolásokon át a középiskolásokig). A rendezvény támogatója, a HERVIS felajánlásának köszönhetően, a legnagyobb létszámmal érkező oktatási intézmények közel 200 000 Ft értékben sporteszköz-ajándékcsomagokat kapnak.

Pénteken 14 órától és szombaton egész nap - 9 és 17 óra között - az egyéni látogatók, családok vehetik birtokba a kőbányai Merkapt Sportközpontot. 

Az egyéni látogatókat a szervezők pontgyűjtő-füzettel várják. Az egyes helyszínek meglátogatása után a résztvevők pontmatricákat kapnak, 40 pont összegyűjtéséért garantált nyeremény jár, de minden leadott szelvény sorsoláson is részt vesz, ahol rengeteg értékes, sportos ajándékcsomag talál gazdára. A látogatóknak ahhoz, hogy részt vegyenek a játékban a bejáratnál elektronikus-regisztrációs pultoknál kell bejelentkezniük. A sorban állás elkerülhető, hiszen látogatók előre bejelentkezhetnek a következő linken: http://sportagvalaszto.hu/index.php?m=21045

A felállított nagyszínpadon folyamatosan érdekes és látványos sportbemutatókat láthatnak az érdeklődők és a produkciók között a megjelenő neves sportszemélyiségekkel, olimpiai, világ- és Európa-bajnokainkkal készített riportoknak is szem- és fültanúik lehetnek. A rendezvény vendége lesz többek között: Dunai Antal, Bárdosi Sándor, Bedák Zsolt, Erdei Zsolt, Fodor Rajmund, Hadfi Dániel, Kapros Anikó, Kelemen Balázs, Kovács Katalin, Mészöly Kálmán, Pulai Imre, Szávay Ági, Péni István, Rippel Ferenc, Rippel Viktor, Sike András, da a megjelenő neves sportszemélyiségek névsora folyamatosan bővül. 

Pénteken Hajdú B. István, szombaton Siklós Erik lesz a műsorvezetője az eseménynek. A Magyar Olimpiai Bizottság támogatásának köszönhetően, a májusi Budapesti Nagy Sportágválasztó helyszínén a látogatók számára díjmentes sportantropometria mérés vehető igénybe. A 7 évet betöltött gyermekeknél elvégezhető mérés abban nyújt segítséget, hogy a gyermek testi adottságaival összhangban válasszon magának sportágat. A mérési kapacitás korlátozott, előzetes bejelentkezésre van szükség a rendezvény honlapján. 

Pénteken 10.30 órakor kerül sor a rendezvény megnyitójára Dr. Simicskó István, államtitkár, Dr. György István főpolgármester-helyettes és Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere részvételével. 

Az ünnepélyes megnyitót követően 11 órától az MLSZ sportági helyszínén, mini villám-foci kupára kerül sor a zenészek, az olimpikonok, élsportolók, az MLSZ SE és a Nagy Sportágválasztó csapatai között. Az olimpikonok, élsportolók csapatának tagjai: Balogh Gábor, Fábián László, Kálnoki Kis Attila, Virág Lajos, Hesz Máté, Csoknyai Levente, Martinek János, Szuper Levente. 

A zenészeket focicsapatának tagjai: Rakonczai Imre, Rakonczai Viktor, Várkonyi Attila (DJ Dominique), Puskás Peti, valamint a ROLAND Est Europe igazgatója, Tóth Csaba. 

A májusi Budapesti Nagy Sportágválasztó újdonsága: Kuba, Nigéria, Oroszország, Ukrajna, Mongólia és az andokbeli népek sportjátékai a Nemzetek Fája alatt, a VILÁGPARKBAN! A rendezvényen idén első alkalommal jelennek meg Budapesten élő bevándorlók sportjai, lehetőséget teremtve arra, hogy a látogatók megismerkedhessenek új, eddig még ismeretlen izgalmas sportokkal és kultúrákkal. Az érdeklődők választ kaphatnak arra, hogy hogyan játszzák az andoki röplabdát és forgólabdát, milyen a kubai lingo, miben más az afrikai foci, mik a mongol és ukrán birkózás szabályai, mikből állnak a kozák játékok, mi is az a birka bokacsont pöckölés és mi az a gorodki! (A Világpark az Európai Unió Európai Integrációs Alapja támogatásával valósul meg.)

Egy másik, migránsokat érintő kezdeményezés is megjelenik a rendezvényen. BeFitIn névvel, elindult a Magyarországon élő külföldiek beilleszkedését segítő program, mely nagy nyilvánosság előtt elsőként a Budapesti Nagy Sportágválasztón mutatkozik be. 

A BeFiIn program a sporton keresztül segíti a Magyarországon élő külföldiek beilleszkedését és a velük kapcsolatos előítéletek leküzdését. Az egyedi kezdeményezés a Svájci-Magyar Együttműködési Program – Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap - támogatásával valósul meg, alapját kipróbált svájci módszertan adja. A magyarországi adaptálás az Utópia Civil Egyesület és a Szubjektív Értékek Alapítvány együttműködésével jött létre.

Az esemény támogatói is nagyon sok izgalmas programmal, aktivitással, pályázattal várják a látogatókat.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK Zrt.) a Magyar Állampapír kibocsátójaként kiemelt figyelemmel fordul a fiatalok felé. A Nagy Sportágválasztó támogatója, az ÁKK Zrt. az eseménysorozatra olyan lehetőségként tekint, ahol felszabadult környezetben tudja edukációs törekvéseit - a pénzügyi tudatosság növelését - megalapozni. A fiatalok számára az eseményen különleges programokat kínál a támogató. A „blue-box” fotózás alkalmat teremt számukra, hogy más „bőrébe bújva” fotózkodhassanak, a Láthatatlan kiállításon kipróbálhatják ügyességüket néhány, a mindennapokban meg nem tapasztalható játékos aktivitás segítségével. A játékok mellett az érdeklődők alap információkat is megtudhatnak az állampapírokról a helyszínen. Ezen a hétvégén a Bizalom témakörére épülő, profi és amatőr fotópályázatot is indít az ÁKK Zrt, mely végigkíséri azokat a rendezvényeket, ahol az állampapírral találkozhat látogató. A fotópályázat legkedveltebb pályaműveinek beküldői az élmények mellett értékes ajándékokkal lesznek gazdagabbak.

A MOL május 24-én szombaton a MOL Tehetségtámogató Program Sport 2014 pályázat eredményhirdetésének is a Budapesti Nagy Sportágválasztó rendezvény ad otthont. Az oklevelet Kovács Katalin, olimpiai és világbajnok kajakos adja át a támogatott pályázóknak. 

„A családom a szponzorom!” címmel, a Nagy Sportágválasztó és a MOL ÚJ Európa Alapítványa közös esszépályázatot hirdet sportoló gyerekek és fiatalok számára, akik szívesen bemutatják azt, milyen segítséget kaptak szüleiktől, családjuktól eddigi sporteredményeik eléréshez. A pályázók fogalmazásukkal egyben kifejezhetik köszönetüket és hálájukat szponzoraiknak, támogatóiknak, akik szüleik, családjuk, leírhatják, hogy az anyagi áldozatokon túl (tagdíj, sporteszközök, felszerelések, utazási költségek stb.) milyen segítséget kapnak a hétköznapokban (pl. reggeli kelés, szállítás az edzésre, utazások megszervezése, finom ételek, lelki támogatás, bíztatás, szurkolás stb.) szüleiktől.

A szervezők a sporton túl, idén májusban is szeretnék hangsúlyozni a zenei, hangszeres nevelés fontosságát is, így a látogatók május 23-24-én a Nagy Sportágválasztó helyszínén a IV. Budapesti Nagy Hangszerválasztó részesei is lehetnek. A kulturális eseményen a Hangszeresek Országos Szövetségével és a Nemzeti Filharmonikusokkal együttműködve tematikus sátrakban ismerkedhetnek meg a hangszerekkel, és természetesen a Nagy Sportágválasztó elvei szerint, mindegyiket ki is próbálhatják, zenei szakemberek instruálása mellett. 

A Nemzeti Filharmonikusok sátrában pénteken, Dunai Tamás színművészünk is megjelenik, aki fantasztikusan játszik klarinéton és szaxofonon. A rendezvényen a Nemzeti Filharmonikusok művészeivel egy kis klarinét-bemutatót is tart a látogatóknak.

Pénteken, a Pizza King vendégeiként a könnyűzene sztárjai is megjelennek! A látogatók találkozhatnak Gitanoval, Gáspár Lacival és Fatimaval is.

A Vitaricum gondoskodik majd a látogatók és a sportági képviselők természetesen vitamin-gyümölcsöket osztanak a rendezvényen.

A rengeteg programtól kitikkadt gyerekeknek, családoknak az MTVA Mese-sarok nyújthat pihenést, felüdülést, ahol az MTVA klasszikus magyar mesefilmjei kerülnek levetítésre.

A rendezvény újdonságai, híranyagai folyamatosan megjelennek a www.sportagvalaszto.hu oldalon. Ezért érdemes vissza-visszatérni az oldalra.

Az idő is fergetegesen jónak ígérkezik!

Kell-e ennél tartalmasabb, értékesebb gyerek(elő)napi program?

www.sportagvalaszto.hu 
www.hangszervalaszto.hu

Last modified on Saturday, 24 May 2014 20:24

Hírek

Régi képek, emlékek

Építik a tavat
Föld út
Régi kép
Már állnak a házak
Épül a lego-ház
Elkészült a lakótelep
Minden a helyére kerül
Dolgozik a daru
Árkok és házak
Épül és szépül

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia