Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kovács Róbert polgármester a Gyakorló utcai parkolásról Featured

Rate this item
(0 votes)

A Kőbánya.info egy korábbi cikkében arra kérte az Olvasókat, hogy tegyenek fel online kérdést Kovács Róbert polgármesternek. Az összegyűjtött olvasói kérdéseket megkapta a városvezető, amelyekre folyamatosan érkeznek a válaszok.

Az egyik kérdést Kiss László tette fel, amely a következő volt: „Tisztelt Polgármester Úr! Egy Kőbányát érintő pontos problémát vetnék fel. Korábban többször felvetették, hogy a Fehér úton P+R parkoló építését tervezik. Erre nagyon-nagy szükség lenne. Történt-e ebben az ügyben valami konkrét fejlemény? Várom megtisztelő válaszát.”

Kovács Róbert polgármester válasza:

Tisztelt Kiss László Úr!

Egyetértünk, valóban nagyon nagy szükség lenne a parkolási helyzet megoldására az Örs Vezér tér környékén. A megoldásnak én három „lábát” látom, ezek egyike az Ön által említett P+R parkoló. A második a Gyakorló utca jelenlegi parkolóinak az újrarajzolása, mivel egy ekkora területből jóval nagyobb számú parkolóhelyet is ki lehet szorítani. A harmadik pedig a parkolás fizetőssé tétele a környéken (kivéve természetesen az itt lakók számára). Azt hiszem a feltett kérdésre úgy lesz teljes a válasz, ha a másik két témának az állásáról is tájékoztatom Önt, illetve Önöket.

A Fehér úti P+R parkoló ígéretét Kőbánya a főváros előző vezetéseitől több cikluson keresztül megkapta, majd körülbelül 2008-tól egyre inkább próbálták „agyonhallgatni” a témát, ebben az időszakban Dr. György István is – akkor még ellenzéki fővárosi képviselőként – és mi, kerületi képviselők is többször felszólaltunk az ügyben, eredménytelenül. Az októberi vezetésváltást követően derült ki: a főváros tervei között sehol nem is szerepelt a megígért P+R parkoló megépítése. A választás után néhány héttel Dr. György István főpolgármester-helyettessel, Vitézy Dáviddal, a BKK. Zrt. vezérigazgatójával, valamint a kerület alpolgármestereivel többek között emiatt tartottunk egyeztetést, amelyet három másik is követett, így a téma a fővárosban is kiemelt figyelmet kapott és kap továbbra is. Két nagyprojektet is érinthet a kérdés, amelyekbe beilleszthető az épület: a buszkorridor-beruházást, ami a Fehér utat is bővíti, valamint az Örs Vezér tér, mint intermodális csomópont fejleszését. Mivel a buszkorridor tervei információim szerint hiányosságokat tartalmaznak, így az esetleges újratervezésben már szeretnénk, hogy a P+R is szerepeljen. A teljes igazsághoz azt is el kell mondani, hogy Budapest anyagi helyzete – ahogy Ön is olvashatta a sajtóban – nem a legjobb, így konkrét határidővel ígéretet tenni a megvalósulásra felelőtlenség lenne, azt azonban megígérem, hogy a kérdést napirenden fogjuk tartatni a fővárosban.

A Gyakorló utca jelenlegi parkolóinak átalakítása, a parkolószám növelése: ebben a kérdésben rövid és biztató válasszal tudok szolgálni, hiszen a Kőbányai Önkormányzat 2011. évi költségvetés 50.000.000 forintot tartalmaz erre a célra. A témában tanulmányterv már készült, a forgalomtechnikai tervek elkészítése és engedélyeztetése után a kivitelezés megindulhat, információim szerint még idén.

A Gyakorló utca parkolásának fizetőssé tételére szintén rendelkezünk tanulmánytervvel, így ebben is a fenti folyamat áll előttünk, amelyet szintén szeretnénk idén megvalósítani. A kaotikus állapotokhoz jelentős mértékben hozzájárulnak azok, akik munkába menet itt teszik le az autójukat, hogy metróval menjenek tovább, vagy a közeli bevásárlóközpontba mennek, de a parkolási tarifát már nem szeretnék ott kifizetni. A cél mindenképpen az (különösen az árak meghatározásánál), hogy a nem itt lakóknak ne legyen kifizetődő a továbbiakban a Gyakorló utcában és környékén parkolni, az itt lakók viszont egy autóval ingyen, a második autóval pedig egy évi egyszeri, ésszerű összegű parkolási díj megváltása után tudjanak a saját otthonuk közelében parkolni. A kérdés kapcsán meg kell vizsgáljuk azt is, nem lenne-e célszerű ezt a kerület más részein is bevezetni, van-e még olyan környék, amely hasonló problémákkal kűzd és a fizetős parkolás ilyen módon való bevezetése megoldaná a problémát. Véleményem szerint van ilyen környék.

Összességében nézve a kérdést: a második és harmadik „lábnak” képesnek kell lenni arra, hogy kiszorítsa a nem itt élőket a parkolókból, egyértelművé tegye számukra: máshol kell parkolniuk! A P+R pedig meg tudja majd teremteni az alternatívát ahol helyette parkolni lehet. A fenti három kérdés megoldásával azt gondolom, meg fognak oldódni az Örs Vezér tér környékén élők parkolási gondjai. Remélem sikerült megfelelően megválaszolnom a kérdését!

Tisztelettel:
Kovács Róbert polgármester

Last modified on Thursday, 10 March 2011 20:19

Hírek

Régi képek, emlékek

A Mély tó
Látkép
Föld út
Az iskola
Lakótelep a világ végén
Áll a szobor
Épül a lakótelep
Minden a helyére kerül
Épül és szépül
Már állnak a házak

Közösségi Hírek

Az érettségi vizsgák miatt egy héttel később zúgnak fel a szirénák

Az érettségi vizsgák miatt egy…

Az írásbeli érettségi vizsgák miatt egy héttel később, május 13-án...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia