Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Karácsonyi borajánló

Rate this item
(0 votes)

Már csak pár nap van hátra karácsonyig. Az ünnepléshez szükséges hozzávalók többségét gondolom már mindenki beszerezte. Már biztosan megvan az ötlet a karácsonyi vacsorához, hiszen vagy a hagyományos fogásokat készítjük el, vagy valami újjal, érdekessel készülünk. Hiszen a vacsora egy kiemelten fontos eleme az ünneplésnek! Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani, méghozzá az ételekhez passzoló borokkal.


Örökéletű sláger, a klasszikus halászlé, melynek egyik legfontosabb eleme a fűszerpaprika. Legyen szó akár bajai, akár szegedi halászléről, mindenképpen egy üde, kedves sillert vagy egy könnyedén karakteres kadarkát ajánlanék. A saját kínálatunkból bátran ajánlom a Lantos borászat Sillerjét (1250.-) vagy a Virághegyi pince Kadarkáját (1850.-) vagy egy szárazabb rozét (990.-)

A következő klasszikus fogás a sült hal, mely egy nehezebb, zsírosabb fogás, ezáltal a testesebb borokkal alkot szép egyensúlyt. Olyan fehérbort érdemes választani, melyre jellemző az ásványosság és az alkoholtartalom is lehet kicsit magasabb a megszokottnál. A bortárban fellelhető borok közül a mátrai Centurio borház 2009-es Fay-domb cuvéejére (1650.-) vagy a badacsonyi Sabar borház 2011-es Rajnai rizlingjére (1550.-) hívnám fel a figyelmüket.

Egy másik nagyon gyakori menű a töltött káposzta. A debrecení típusú, savanyúbb, gyakran kapros fogáshoz a markáns, terroir fehérborok passzolnak leginkább, mint amilyen a Breitenbach pince Halas furmintja (1950.-). A paradicsomos, szabolcsi töltött káposztához inkább egy 2011-es évjáratú rozét vagy egy badacsonyi fehérbort ajánlanék, mint a Sabar borház 2011-es olaszrizlingje (1550.-).

Ha ön nem a megszokások embere és valamilyen különlegességgel készül, mint szárnyas sültek, akkor a vörösborok közűl érdemes válogatnia. A ízesítéstől függően a könnyedebb ételek mellé a gyümölcsösebb vörösborok valók, míg a testes vörösborok az igazán komoly fogások pártatlan kísérői. Az egri Aegidius bormanufaktúra mindkét esetben kitűnő választás lehet, hiszen a Castrum (1550.-) barátságos és borral ismerkedők is könnyedén megkedvelhetik, míg a Cellarius (2950.-) a pince csúcsbora, komoly karakterrel.

A vöröshúsokkal készült ételek már egy kicsit drágább borokat kívánnak, hiszen itt már csúcsborokról beszélünk. Olyan remek borokkal lehet párosítani a fogásokat, mint a villányi Riczu-Stier pince vagy a szekszárdi Virághegyi pince komoly vörösborai. Ha ki kéne emeljek egyet-egyet, akkor a Riczu-Stier pince 2009-es Merloját (3950.-) és a Virághegyi pince Vezért cuvéejét (2950.-) emelném ki, de az Aegidius borokat is bátran le lehet venni a polcról.

A karácsonyi vacsora kihagyhatatlan kísérője a beigli és a mézeskalács. Mindkettőhöz passzolnak a desszerborok, azonban az fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez nem csak az aszúkat jelenti. Sőt. A különböző kereskedelmi láncokban kapható aszúkat én személy szerint inkább kerülném, keressenek inkább egy édes furmintot, vagy kései szüretet, sokkal nagyobb élményt jelenthett a 2000 forint alatti kategóriában. Saját kínálatunkból jelenleg a mátrai Csernyik pince félédes Szürkebarátját javasolom (1450.-).

Egy megfelelően kiválasztott bor ajndékba is kitűnő, de érdemes gondosan megválogatni. A cimke sok esetben segítheti a választás, de a csicsás, összevissza aranyozott cimke nem jelent egyet a minőségi borokkal! Azért is érdemes borszaküzletben vásárolni, mert egy jól eltalált borért nem feltétlenül kell nagy összegeket kiadni. Sokszor egy 5000 forint alatti borral nagyobb örömet és sikert lehet elérni, mint egy több 10000 forintossal!

Még egy jótanács az ünnepi vacsora előtt! A borokat a megfelelő hőmérsékleten tároljuk, tiszteljük meg, hogy nem az üdítőkkel együtt kezeljük, hiszen a hőmérséklet nagyban meghatározza az élvezeti értékét. Főszabályként elmondható, hogy a fehérborokat és rozékat 10°C körül, a könnyebb vörösborokat 12-14°C között, a testesebb, komolyabb vörösborokat pedig 15-16°C között érdemes kínálni. Régebbi évjáratok esetében érdemes néhány percel, negyed órával hamarabb megbontani a palackot.

 

Áldott ünnepeket és családdal töltött emlékezetes perceket kívánok!

Weeber Gyula
Kőbányai Bortár

Hírek

Régi képek, emlékek

Építési terv
Árkok és házak
Elkészült a lakótelep
Dolgozik a daru
Részből egész
A Mély tó
Épül a lego-ház
A Gergely-bánya
Az iskola
Látkép

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia