Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Városrészi fórum Újhegyen

Rate this item
(3 votes)

A Kőbányai Önkormányzat múlt év novemberében tartott éves közmeghallgatása után második alkalommal szervezett városrészi fórumot, amelyre ez alkalommal az újhegyi kerületrészben élőket várták. Az esemény kezdetére megtelt az Újhegyi Közösségi Ház erre a célra kialakított tanácsterme, ahol több érdeklődő volt jelen, mint amennyien az egész kerületnek szóló novemberi közmeghallgatáson részt vettek. Az újhegyi fórumon - a nagyszámú megjelent mellett - az Önkormányzatot részéről Kovács Róbert polgármester, Dr. György István főpolgármester-helyettes, Kőbánya országgyűlési képviselője, valamint Mácsik András, Agócs Zsolt és Mihalik András önkormányzati képviselők vettek részt. 

 

Sokan voltak

Az eseményen először Kovács Róbert számolt be az elmúlt két év jelentősebb önkormányzati eredményeiről, külön kitérve az Újhegyet érintő témákra. Tájékoztatást adott arról, hogy - a tervek teljesülése esetén - jégcsarnok épülhet a Sportligetben. Elmondta, hogy a termálvíz kutatófúrás technikai okokból nem vezetett eredményre, ugyanakkor a kerület nem adta fel a geotermikus energia hasznosítására vonatkozó elképzeléseit. Amíg megtalálják az optimális megoldást, addig a Sportligetben lévő kerítést sem bontják el. Megtudhattuk, hogy az egykori Gergely-bánya területét egyelőre nem nyitják meg a közönség előtt, valamint, hogy fel fogják újítani az Újhegyi sétányt. 

Kovács Róbert polgármester

A polgármester után az újhegyiek következtek, akik számos kérdést tettek fel az otthonokat és a lakókörnyezetet érintő közérdekű ügyek kapcsán. A legtöbben a közbiztonság témakörében jelezték észrevételeiket, így például a közterületi rendőri jelenlét fokozását kérték, valamint szerették volna megismerni a körzeti megbízotti iroda működésének mikéntjét és elérhetőségét. A fórumon bemutatkozott a kerületi kapitányság újhegyi körzeti megbízottja, aki arra kérte a megjelenteket, hogy legyenek a rendőrség szeme és füle, mert támogatásuk nélkül a rendőrség nem lehet eredményes. Érkeztek kérdések a térfigyelő kamera-rendszerről is, amelyekre Kovács Róbert polgármester válaszul elmondta, hogy bár 32 kamera vigyáz Újhegy biztonságára és egy rendőrautó köröz folyamatosan a városrészben, mégis több rendőrre lenne szükség. Szintén a közbiztonság témakörébe tartozott az Újhegyi Lakásszövetkezet képviselőjének kérdése is, aki a lépcsőházi kamerarendszer bevezetéséhez kért segítséget az Önkormányzattól. A polgármester válaszul elmondta, hogy a kerület költségvetésében idén 10 millió Forintot különítettek el erre a célra, amelyre hamarosan pályázatot írnak ki.

Az újhegyi körzeti megbízott bemutatkozik

A közlekedés témaköre kapcsán többen kifogásolták azt a kerületszerte jellemző parkolási morált, amely nem veszi figyelembe sem a KRESZ előírásait, sem a zöldfelületek megóvására irányuló szándékot. Többen szóba hozták a dohányzás korlátozásának betartatását a buszmegállókban, mint ahogy szóba került a Gergely utcai hiányzó zebra ügye is, amely az Újhegyi sétányt kötné össze az a CBA-val. Észrevételek érkeztek a Bajcsy-kórház megközelítésének nehézsége, a Sibrik felüljárónál lévő buszmegálló kettős megállóvá alakítása, valamint a temető előtti körforgalomban lévő buszmegálló fedetté alakításáról is. Kovács Róbert polgármester és Dr. György István országgyűlési képviselő minden kérdésre válaszoltak, illetve feljegyezték azokat az elintézendő feladataik közé. A polgármester a parkolással kapcsolatos problémák kapcsán kiemelte, hogy azok oka főképp a viselkedéskultúra része, és megoldása nem várható egyedül az Önkormányzattól, hiszen nem lehet mindenhova közterület-felügyelőt vagy rendőrt állítani. A többeket irritáló "kutyapiszok-probléma" vonatkozásában is erre a konklúzióra jutottak: amíg a kutyatartók nem látják be a környezet megóvásának fontosságát, addig a kerület hiába tesz meg mindent és költ pénzt ürülék-tárolókra és közterület-felügyelőkre, nem lesz előrelépés.

Többek panaszkodtak olyan szomszédaik életvitelére, amelyek miatt az egész lakóközösség szenved. Az Önkormányzat segítségét kérték ezeknek a renitens személyeknek a "megregulázására". A kerület vezetői méltányolták a lakók igényeit és támogatásukról biztosították őket, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy tulajdonos esetében az Önkormányzatnak alig van eszköz a kezében. Kiemelték továbbá, hogy önkormányzati bérlők esetében is minden egyes esetet külön megvizsgálva, és csak a törvényes út betartásával lehet eljárni. Szóba került az Újhegyi úti Kingston vendéglátóhely is, amely miatt több házban nem tudnak pihenni a lakók. Dr. György István arra kérte az érintetteket, hogy forduljanak a jegyzőhöz, akinek egy újonnan elfogadott jogszabálynak köszönhetően hatékony eszközei vannak a csendháborító módon működő üzlet működésének korlátozására, vagy beszüntetésére.

Kovács Róbert polgármester mögött az asztalnál Dr. György István főpolgármester-helyettes, Kőbánya országgyűlési képviselője, valamint Mihalik András, Agócs Zsolt és Mácsik András önkormányzati képviselők

A Rózsaliget lakópark gyakorlatilag önálló, ám elég komplex problémakörként jelentkezett a fórumon. Dr. György István országgyűlési képviselő kiemelte, hogy évekkel ezelőtt 1000 lakás épült úgy Újhegyen, hogy a korábbi önkormányzati vezetés nem járt el kellő körültekintéssel. Történt ugyanis, hogy az akkori testület olyan szabályzási tervet fogadott el, ami miatt mára alkalmatlanná vált a lakótelep arra, hogy emberi módon lakható legyen. A problémákat fokozták olyan egyedi döntésekkel, mint amikor a beruházó "kedvéért" elengedték a mélygarázs építési kötelezettséget az egyik Rózsaliget lakóparki társasház esetében. Kevés vigasz, hogy az akkori szabályozási tervet beterjesztető alpolgármester ma börtönben ül. A problémákat a mostani Önkormányzat próbálja orvosolni, ugyanakkor utólag mindezt sokkal nehezebb megoldani.

A kerület vezetői megtudhatták, hogy az újhegyieknek messze van a kőbányai központi kulturális központ épülete, oda sokaknak nincs lehetősége eljutni. Ezért is örülnek az Újhegyi Közösségi Ház megnyitásának, és ezért is vettek részt ilyen nagy számban a fórumon. Egy férfi a lakótelep aggastyánjai nevében kérte a kártyázás, a sakkozás és a dominózás lehetőségének lehetővé tételét a közösségi házban, míg mások a kamaszok helyzetére hívták fel a figyelmet, akiknek nincs hova menniük, így sokszor a közterületen múlatják idejüket. A polgármester válaszában elmondta, hogy a tervekben szerepel a Sportligetben egy fiataloknak szóló gördeszka és bringa-pályából álló játszótér létrehozása.

Az újhegyiek kérdéseket tettek fel még - többek között - a hiányzó nyilvános illemhelyiségek, a csatornázás, a közvilágítás és a kivágott fák pótlása kapcsán is. Megtudhatták, hogy a nyilvános WC-k hiánya komoly problémát jelent egész Budapesten, amelyre megoldást keresnek. Ígéretet  kaptak a közvilágítási és csatornázási hiányosságok gyors orvoslására. A kivágott fák pótlásáról Kovács Róbert polgármester elmondta, hogy arra a kerület minden évben tízmillió Forintot költ, és beszereztek egy olyan eszközt is, amellyel a fák földben maradt gyökerei is eltávolíthatóak. A városrészi fórum végén az egyik hölgy megköszönte, hogy létrejött a fórum, és hogy az újhegyiek a saját városrészükben vehettek részt azon. 

A városrészi fórumokat Kőbánya valamennyi kerületrészében megrendezik. A következő alkalomra a Gyakorló utcai lakótelep és a királydombi kerületrész lakosságát várják február 7-én, csütörtökön, 17 órakor a Keresztury Dezső Általános Iskolában (1106 Budapest, Keresztúri út 7-9.). A fórumon részt vesz Kovács Róbert polgármester és Dr. György István főpolgármester-helyettes, Kőbánya országgyűlési képviselője.

Last modified on Sunday, 03 February 2013 16:55

Hírek

Régi képek, emlékek

Elkészült a lakótelep
Minden a helyére kerül
Már állnak a házak
Régi kép
Látkép
Föld út
Még nincs kész
Épül a Mély tó
Részből egész
A Mély tó

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia