Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kovács Róbert polgármester Kőbánya 2011-es költségvetéséről Featured

Rate this item
(0 votes)

Tisztelt Kőbányaiak!

Köszönöm, hogy a Kőbánya.infó-n megtiszteltek kérdéseikkel, ezek közül tizenkettőt eljuttatott hozzám a szerkesztőség, melyeket - a válaszok terjedelmétől függően - több részletben fogok megválaszolni. Rögtön az első kérdés olyan fontos és nagy témát ölel át, hogy külön szeretnék vele foglalkozni. Remélem az alábbiakban olvasható írás kielégítő tájékoztatást nyújt Kőbánya 2011-es költségvetésével kapcsolatban, a kérdezőnek és valamennyi olvasónak egyaránt.

Tisztelettel:
Kovács Róbert

 

--------------------------------------------

T. István kérdése:

„Tisztelt Polgármester Úr! Most olvastam, hogy elfogadták a költségvetést. Lehetne tudni arról valamit, hogy mire is fókuszál az idei költségvetése Kőbányának? Jut-e fejlesztésre is, vagy csak válságmenedzselésre telik?”

A polgármester válasza:

Tisztelt T. István Úr!

A képviselő-testület február 17-én valóban elfogadta Kőbánya 2011. évi költségvetését. Az elfogadást közel két hónapos előkészítő munka előzte meg, amelynek minőségét és mélységét mutatja az is, hogy a testületi tárgyalása során még azok a képviselők is megdícsérték, akik végül nem szavazták meg , vagy tartózkodtak. A gondos előkészítés eredményeként a tavalyi költségvetéshez képest a finanszírozási hiány 42%-kal, közel a felére csökkent.

Általánosságban beszélve: az oktatási-nevelési intézményeink (iskolák, óvodák, bölcsődék) felújítására, velük kapcsolatos beruházásokra több, mint egymilliárd forintot különítettünk el idén. Az egészségügyi és szociális ágazatnál ugyanez a szám közel 320 millió. A következő évek építési beruházásainak megterveztetésére 170 millió forintot tettünk félre, valamint 230 millió forintot szavaztunk meg pályázatok előkészítésére és pályázati önrészre. Ezt a két tételt azért is emelem ki, mert rendkívül fontosnak tartom, hogy saját erőforrásainkon túl minél több uniós támogatást elnyerjünk Kőbánya megszépítéséhez. Közel 300 millió forintot tartalmaz a költségvetés energiahatékonyság-növelésre, mivel a kiadásainknak komoly és folyamatosan növekvő részét adja a "rezsi", ezen a téren minden jól befektetett forint rövid időn belül megtérül.

Az általánosságok után a kerület életét érintő konkrét költségvetési előirányzatokat - elsősorban beruházásokat - az alábbiakban, pontokba szedve foglalom össze.

- A Kis-Pongrác telep rehabilitációja: a Csilla-Salgótarjáni-Pongrác-Gyöngyike utcák által határolt "Kis-Pongrác telep" néven ismert terület közel 1,2 milliárd forintból újul meg a ciklusban, amelyből 929 millió forint uniós támogatás, a többi önkormányzati önrész. Ez az - összességében 24 hónapos- beruházás-sorozat magában foglalja - többek között - a közterületek, az ott található intézmények, a lakóépületek felújításán túl a térfigyelő-kamerák kihelyezését is. Az uniós forrásokat utólag hívhatjuk le, ezért azokat is a kerületi büdzséből kell előfinanszírozzuk, az idei költségvetés 393 millió forintot fordít erre, ezzel az egyik legnagyobb kiadási előirányzatunk.

- Az Új Köztemető előtti körforgalom: egy rendkívül összetett beruházás, amely nem egyszerűen egy körforgalom, hanem a temető bejárata előtti állapotok rendezését kell jelentse egyszer és mindenkorra. A beruházást a kerület és a Fővárosi Önkormányzat közösen finanszírozza, a Főváros - Dr. György István országgyűlési képviselő, főpolgármester-helyettes közbenjárásának köszönhetően - összesen 400 millió forintot fektet bele. A kerület idén előkészítésre, terveztetésre és a kiviteli munkák kisebb részére 60 millió forintot fog elkölteni itt.

- Ügyfélszolgálati iroda és közösségi ház az Újhegyen: szintén egy a sok nagyon régi adósság közül, idén 75 millió forintot fogunk fordítani a közösségi tér és az ügyfélszolgálat kialakítására.

- A parkolási helyzet rendezése a Gyakorló utcában: A Gyakorló utcai parkolási káosz megoldására 50 millió forintot különítettünk el. Bár nem költségvetési kérdés, de a helyzet rendezéséhez hozzátartozik: megválasztásunk óta már kétszer tárgyaltunk Dr. György István főpolgármester-helyettessel és Vitézy Dáviddal, a BKK. Zrt. vezetőjével annak érdekében, hogy az Örs vezér téren épüljön meg a P+R parkoló, amely - bár Budapest korábbi vezetése megígérte - nem szerepelt a megörökölt tervek között.

- Máltai típusú játszótér: az idén megépülhet az első, 150 millió forint van rá beállítva a költségvetésbe.

- A működésében átalakuló és megújuló Vagyonkezelő költségvetésében biztosítunk forrást az önkormányzati tulajdonú lakások teljes körű felülvizsgálatára, mivel az "örökölt állapotok" alapján nagyon nehéz ésszerű lakásgazdálkodást folytatni. Az év végére naprakész, részletes információkkal szeretnénk rendelkezni valamennyi lakásunkról és bérlőnkről, amelyet a jelen helyzet egyáltalán nem tesz lehetővé.

- Egészségügyi beruházások: nagyon komoly adósságai vannak az önkormányzatnak egészségügyi téren, különös tekintettel az orvosi rendelőinkre. Ezért költünk idén 30 millió forintot az orvosi rendelők felújítására, 40 milliót balesetveszély-elhárításra, 50 millió forintot nyílászáró-cserére, ezért különítettünk el 53 millió forintot arra, hogy a Salgótarjáni út 47. szám alatti rendelő végre kompletten felújításra kerülhessen, és ezért terveztetjük meg idén 10 millióból az új Kerepesi úti rendelőt. Ezeken felül 50 millió forintot szán a költségvetés egy új, három gépkocsi-állásos mentőállomás kiépítésére a kerületben, amely így - információim szerint - Budapest legnagyobbja lesz.

- Közgyógyellátás: Orvosszakmai körökből hosszabb ideje egyértelműen olyan jelzések érkeznek, hogy a közgyógyellátás mostani rendszere nem csak nehézkes, de ráadásul sok fontos gyógyszer térítését nem is teszi lehetővé. Ezért létrehoztunk egy 25 millió forintos kőbányai alapot, amelyből a rászorulók gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-vásárlását szeretnénk támogatni. Mivel a közgyógyellátásra szánt összeg is nőtt a tavalyihoz képest 10%-kal, így összességében az erre a célra szánt pénz több, mint a duplájára nőtt.

- Közbiztonság: másfélszeresére emeltük a rendőrség támogatását, 30 millió forintot terveztünk a térfigyelő-kamera rendszer további bővítésére, 6+4,5 millió forinttal támogatjuk a polgárőrséget.

- Út- és járdafelújítások: az idei évben teljes hosszában felújításra kerülhet a Száva utca 80 millióból, de ezen felül további 60 millió forint van a költségvetésben út- és járdafelújításra.

- Állandó piac a városközpontban: a hozzám érkezett jelzések szerint nagy szükség lenne a városközpontban egy termelői piacra, ennek a megvalósítására 20 millió forintot szán az idei költségvetés.

Természetesen egy kerület költségvetésének a mindenre kiterjedő, részletes ismertetése ennél jóval tágabb kereteket kívánna meg, de bízom benne, hogy a leglényegesebb adatok kiemelésével sikerült megválaszolnom a kérdését! Érdeklődését ezúton is köszönöm!

Tisztelettel:

Kovács Róbert
polgármester


A polgármester választ fog adni a Kőbánya.info portálon feltett kérdékre. A válaszok EZEN a linken lesznek makd elérhetőek.

Last modified on Friday, 25 February 2011 11:25

Hírek

Régi képek, emlékek

Már állnak a házak
Zajlik a munka
Épül és szépül
Régi kép
Árkok és házak
Áll a szobor
Minden a helyére kerül
Elkészült a lakótelep
Folyik az építkezés
Zajlik az éptkezés

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia