Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Agócs Zsolt képviselői évértékelő beszámolója - 2011 november

Rate this item
(0 votes)

Ahogy eltelik egy év, óhatatlan, hogy készítsünk egy összegzést az elvégzett munkákról, visszatekintsünk, milyen feladatokat vállaltunk, mi valósult meg belőlük, a jövőre nézve mik a terveink.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az önöktől kapott felhatalmazás révén folytathatom az öt éve elkezdett képviselői munkát. Tennivaló pedig van rendesen. Az előző négy éves ciklusban ígérteknek megfelelően teljesítettem a feladatokat, az áthúzódó ügyeket folytatom, melyek egymásra épülő elemekként valósulnak meg.

Agócs Zsolt

Két bizottságban vállaltam feladatot. Az egyik a Gazdasági Bizottság, melynek elnöke, a másik a Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi bizottság, melynek tagja vagyok. Mindkét bizottság alapjaiban határozza meg a Kerületben tervezett és szükséges fejlesztéseket, Kerületünk jelenét, jövőjét. A jelenlegi gazdasági helyzetben igen nehéz feladat tartani a terveket, óvatosságra intő jeleket hallunk nap, mint nap a sajtóból, médiából. Szerencsére Kőbánya a stabil gazdasággal bíró kerületek közül is az egyik legerősebb, köszönhetően az ésszerű, előrelátó és körültekintő költségvetésnek. Megtakarításaink fedezik az eddig felvett hitelek törlesztését, elegendő pénz jut fejlesztésekre, pályázati önrészre, közintézmények fenntartására. Szigorú és következetes lépéseket tettünk már az első időszakban annak érdekében, hogy takarékosságra ösztönözzük a hivatal és a közintézmények vezetőit, dolgozóit. Ennek feltételeit kidolgoztuk, megvalósulásuk folyamatban van, de már is sok látható, érezhető eredménnyel is büszkélkedhetünk. A fenntartási költségek, kiadások folyamatosan csökkennek, ezáltal több forrás jut új beruházásokra.

Részletesen, de nem minden részletre kiterjedően (helyszűke miatt) a következőket valósítottuk meg, értük el.
- Az előző ciklusban 28 fő képviselő és 31 külső bizottsági tag (összesen 59 fő) volt a testületben. Az új önkormányzati törvénynek köszönhetően most 18 képviselő és 18 külső bizottsági tag (36 fő) dolgozik. Az eddigi 8 helyett most 5 bizottság működik.
- Átalakítottuk az önkormányzat szerkezeti felépítését, megszüntettünk párhuzamosan működő intézményeket, osztályokat.
- Összevontuk a Vagyonkezelő Zrt-t és a Kőbánya-Gergely kft-t, megszűnt a Média kht. A Kőrösi Csoma Művelődési Központhoz tartozik a KÖSZI és a kialakítás alatt álló Újhegyi Szabadidő Központ.

Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy megvalósuljanak a következők:
- Közutak, járdák újultak meg. Három játszóteret újítottunk fel, új óvodai sportpálya épült.
- Két rendőri körzeti megbízotti iroda (KMB) lett kialakítva, egy harmadik folyamatban van.
- Kibővült a térfigyelő kamera-rendszer a Gyakorló utcai lakóteleppel.
- Csatlakoztunk a Mezőőri Szolgálathoz
- Megújult a Kertvárosi Idősek Klubja.
- Javult a köztereink, közterületünk tisztasága, biztonsága.

Koránt sem vagyok teljesen elégedett, van még mit javítani minden területen.

Számos új beruházás és felújítás előkészületei folynak. Az egyik, talán legfontosabb az Újhegyi Köztemető előtt kialakítandó körforgalomhoz tartozó beruházások előkészítése. Ennek kivitelezése áthúzódik a következő évre, megvalósulása véglegesen megoldja az évek óta fennálló közlekedési problémát a környéken. Megújul a Kis-Pongrác lakótelep, ami egy uniós pályázaton nyert közel egymilliárd- és az önkormányzat háromszáz-millió forintos önrészéből valósul meg. Szintén pályázunk energiatakarékos beruházások támogatására, iskolák, intézmények felújítására, új tornatermek, csarnokok építésére. Napenergia felhasználásával megújul az Újhegyi uszoda energiaellátó rendszere.

A hagyományos energia-felhasználáshoz viszonyítva minden új beruházásnak legalább 50%, a felújításokat követően pedig 30% energia-megtakarítást kell hogy eredményezzen. Kutató fúrást végeztetünk termálvíz feltérképezésére, melynek hasznosítása vélhetően, hosszútávon kiegészíti, illetve megoldja a fűtést, melegvíz ellátást az Újhegyi lakótelepen és környékén. Csatlakozunk a szomszédos kerületekkel a Rákos-patak vonalán kiépítendő kerékpáros, gyalogos út, valamint a Felső-Rákosi réteken egy szabadidőpark, emlékhely megépítéséhez; ennek előkészületei is már folynak. Elkezdődött a volt Dreher sörgyár területének hasznosítására vonatkozó koncepció tervezése, beleértve a pince rendszert is.

Talán volt amit nem írtam le, ami legalább olyan fontos, mint az említettek. De mint írtam, a felsorolás nem teljes. Az biztos, hogy tengernyi teendőnk van, sok, eredményes munka van mögöttünk. A személyes ambíciókról kevesebbet beszélünk, a csapatmunka, ami igazán eredményessé tesz bennünket, mindnyájunkat. Ehhez kérem az önök segítségét, időnként megértését, együttműködését.

Tisztelettel,
Agócs Zsolt képviselő

Last modified on Thursday, 05 January 2012 19:25

Hírek

Régi képek, emlékek

A Gergely-bánya
Zajlik a munka
Régi újhegyi kép
Az iskola
Folyik az építkezés
Dolgozik a daru
Már állnak a házak
Látkép
Áll a szobor
Részből egész

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia