Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

LMP Klub Szabó Tímeával - „A jogsértés nem lehet jobboldali vagy baloldali!”

Rate this item
(0 votes)

A múlt csütörtöki LMP fórumon középpontban a jogvédelem kérdése állt. Az LMP frakciójából ezúttal Szabó Tímeát hívtuk meg, hogy beszéljen nekünk az LMP emberi jogokat érintő tevékenységéről. Sok más téma mellett szóba került a romák helyzete és a „temerini fiúk” is.


Szabó Tímea szerint nem csoda, hogy a rendszerváltás óta szitokszóvá vált a jogvédelem, hiszen a 2010 előtti kormányok csak az egyik felet védték, míg a többségi társadalom sérelmeit nem orvosolták. Ez a „vak” jogvédelem joggal váltott ki ellenérzést az emberekben és ezért meg is bukott. A zöld politikusnő e helyett teljes szemléletváltást szorgalmaz, amely úgy védi az emberi jogokat, hogy közben minden érintett érdekét figyelembe veszi. A jelenlegi jobboldali kormányról szólva hozzátette: amikor a rendteremtést szembeállítják a jogvédelemmel, ugyanakkora hibát követnek el, mint elődeik.

Egy résztvevő kérdésére válaszolva kiderült, hogy az LMP parlamenti képviselői is a helyszínen voltak, amikor Halottak Napján erőszakkal távolították el az MTVA biztonsági őrei a jogszerűen tüntető köztévéseket az TV épülete elől. A képviselőasszony elárulta, hogy az Országgyűlés Emberi jogi bizottság alelnökeként bizottsági meghallgatást is kezdeményezett az eset feltárására.

Vermes Zoltán, Szabó Tímea és Tóth Balázs

A hallgatóság egyik tagja, aki rendőrként vett részt az eseményekben, szóba hozta a TV székház ostromát 2006 őszén. Szabó Tímea szerint az akkor kormányzó pártokat súlyos felelősség terheli a történtekért, amit sokszor hangoztatott már az LMP. A fejetlenség és az egymásnak ellentmondó utasítások miatt ártatlanok is áldozattá váltak, és nincs magyarázat arra sem, hogy miért nem történt meg a felelősök megnevezése az eset után.

A cigányok helyzetéről szólva az LMP-s képviselőasszony hangsúlyozta, hogy integrációjuk a többségi társadalomba az egyenlő életesélyek miatt fontos kérdés. Mégis, a rendszerváltás óta nem sikerült megoldást találni erre a problémára.

A hosszúra nyúlt fórumon Szabó Tímea elmondta, hogy mit tett a „temerini fiúk” ügyében. Több alkalommal járt a Délvidéken, ahol személyesen is megpróbált közben járni a szerb államelnöknél a magyar fiúk büntetésének csökkentése érdekében, akikre – egy verekedést követően – elrettentő büntetést rótt ki a szerb igazságszolgáltatás. A képviselőasszony többször meglátogatta a fiúkat a börtönben és miután a börtönparancsnoktól megtudta, hogy egyiküknek új cipőre van szüksége, bejuttatta ezt számára. Több alkalommal a Parlamentben is felszólalt a nemzetiségi hovatartozásuk miatt is szenvedő magyarok ügyében.

Forrás: Kőbányai LMP honlapja

Hírek

Régi képek, emlékek

Átadó ünnepség
A Gergely-bánya
Árkok és házak
Még nincs kész
Épül a Mély tó
Lakótelep a világ végén
Föld út
Már állnak a házak
Épül a lego-ház
Látkép

Közösségi Hírek

Hogyan védekezzünk a csalások ellen az online vásárlás során?

Hogyan védekezzünk a csalások ellen…

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia