Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Amit a Kőbányai BÁRKA Központ Családsegítő Szolgálatáról tudni lehet

Rate this item
(0 votes)

A Kőbányai Képviselő-testület a 2010-ben úgy döntött, hogy közös igazgatású, többcélú, önállóan működő költségvetési szervet hoz létre BÁRKA Kőbányai Szociális és Gyermekjóléti Központ néven. A BÁRKA Központ ellátja a családsegítő szolgálat, a gyermekjóléti Központ, a gyermekek átmeneti otthona és az idősek napközbeni ellátásával kapcsolatos feladatokat, valamint részt vesz a LÉLEK-program, a Kis-Pongrác Projekt és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkájában.


A következőkben a Kőbányai BÁRKA Központ keretein belül működő Családsegítő Szolgálat tevékenységét mutatjuk be:

A családsegítő szolgálatok törvényben előírt feladatai:
- családgondozói feladatokat lát el, ellátásokat közvetít, és szervezési tevékenységet végez,
- szociális és egyéb információkat közvetít,
- pszichológiai, jogi és egyéb tanácsadást szervez,
- aktív korú, nem foglalkoztatott személyek együttműködési programját szervezi,
- segítséget nyújt az egyének, családok kapcsolatkészségének javításához,
- segíti speciális önsegítő csoportok szervezését, működését. 

Az intézmény (alap)feladatai 

Családgondozás
Személyes szociális szolgáltatás, amely intézményünkben vagy a segítséget kérő  lakóhelyén történő találkozás. Alapvető célja az egyének, családok működőképességének megőrzése, helyreállítása.  A támogatást igénylő család képessé váljon a később jelentkező problémák önálló megoldására. A családgondozás a segítséget kérő és segítő között meghatározott ideig tartó folyamatos kapcsolat.  

Adósságkezelési szolgáltatás
Az adósságkezelési szolgáltatás a szociálisan rászorult személyek részére nyújtott, lakhatást segítő ellátás. A BÁRKA Központ segítséget nyújt azoknak a családoknak, akik saját erejükből nem képesek a közüzemi díjhátralékuk rendezésére.
Az Adósságcsökkentő program elemei:
- a támogatáshoz való hozzáférés elősegítése és ezekhez kapcsolódó konkrét ügyintézésben való segítségnyújtás,
- háztartásgazdálkodási ismeretek nyújtása,
- közüzemi szolgáltatókkal való kapcsolattartás,
- közvetítés,lakásköltségek csökkentésének lépéseiben.
Az adósságcsökkentési- és a lakásfenntartási támogatást a helyi önkormányzat adja, a tanácsadást a Családsegítő Szolgálat 3 adósságkezelő trénere végzi. 

Munkanélküliek ellátása:
Az 1993. évi III. törvény, azaz a szociális törvény, előírja, hogy a családsegítő szolgálatokkal a rendszeres szociális segélyen lévő 55 év feletti munkanélküliek kötelesek tartani a kapcsolatot. Naponta 5-6 kliens ül le a számítógép elé, vagy olvassa az álláshirdetéseket, hogy minél előbb munkát találjon. Egy-egy ügyfél számára hetente, hétfőn és szerdán biztosítunk lehetőséget 3-3 álláshirdetés díjmentes felhívására. 

Pszichológusi tanácsadás:
A szolgáltatás elsősorban felnőttek részére, ezen belül főleg párkapcsolati-, nevelési problémák, illetve a munkanélküliség és az anyagi nehézségek okozta kilátástalanság, biztonságérzet megrendülése, életvezetési nehézségek, depresszív, illetve szorongásos tünetek, fóbiák kezelésében, illetve a jövőkép integrálásában nyújt segítséget. Igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges. 

Jogi tanácsadás:
Jogi tanácsadást biztosítanak elsősorban ingatlan-, munka-, vagyoni kérdésekben. A jogi tanácsadó ügyvéd, külső munkatárs, aki képviseletet nem vállal. Hetente csütörtökön 16-18 óra között vehető igénybe ezen szolgáltatás. Igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges. 

Tanulástechnikai Tréning mindazon iskoláskorú gyermek fejlesztését szolgálja, akik nem rendelkeznek hatékony tanulási technikákkal, és részképesség zavarokkal küzdenek a számolás, írás és az olvasás területén. Problémáikat egyéni foglalkozások keretében, rendszeresen visszatérő képességfejlesztő gyakorlatokkal korrigálják. 

A Családsegítő Szolgálat klubjai:  

Baba-mama klub
Felkészült szakemberek segítségével az anyukák választ kaphatnak olyan kérdésekre, melyek a csecsemő és a kisded gondozásával, nevelésével, mindennapos ellátásával kapcsolatosak. Szeretettel várják a kerületi várandós kismamákat, illetve az anyukákat csecsemőjükkel, kisdedükkel (3 éves korig) minden páratlan héten, szerdán 930-tól 1200 óráig.  

Kamaszklub
A klubba várják a kerületi tinédzsereket. Főleg szabadtéri programokat szerveznek, illetve filmdélutánokat, kézműves foglalkozásokat tartanak. A klubra a kamaszok behozhatják az őket foglalkoztató kérdéseket, problémákat, melyek megválaszolásában, megoldásában információt, illetve hasznos tanácsokat kaphatnak.  

Kék Szalag Klub
A Kék Szalag Klub a pszichiátriai betegek rehabilitációs tevékenységét kívánja elősegíteni, valamint hasznos időtöltést, társaságot szeretne biztosítani tagjainak. A Kék Szalag Klub keddenként tartja összejöveteleit, keresi az alkotás, a közösség illetve a természet és kirándulás gyógyító hatását. A klub nyitva áll minden pszichés problémával küzdő (depresszió, pánikbetegség, skizofrénia, stb.) valamint értelmileg sérült kerületi lakos előtt.

Őszirózsa nyugdíjas klub:
2009 ősze óta működik a klub, célja idős emberek részére közösségteremtés. Az összejöveteleket kéthetente szerdai napokon tartják, melyen a résztvevők érdeklődési körüknek megfelelően tölthetik idejüket. 

Babaruha börze
Évente két alkalommal (tavasszal és ősszel) szombaton tartják a börzéket. Az árusoknak ingyen biztosítanak helyet, asztalt. A börzén kinőtt baba- gyerekruhák, babakocsi, babaágy, megunt játékszerek olcsón vásárolhatók, vagy cserélhetők. 

„Egészségnap”
Hagyományosnak mondható, hogy minden évben egészségnapot tartanak a védőnőkkel közösen. A kerületben élőknek biztosítanak ingyenes vércukor-, koleszterinmérést, hallás-, látásvizsgálatot, testzsír mérést. A programot dieteitkussal, természetgyógyásszal, gyógyászati segédeszköz bemutatóval teszik színesebbé.  

Arteriográf vizsgálatot
A kerület lakosainak lehetősége van erek állapotának ingyenes vizsgálatára. A mérést két védőnő végzi felváltva. Igénybe vételéhez előjegyzés szükséges.

Online segítség kérés:
Amennyiben kérdése van, információra van szüksége, vagy egyszerűen csak tanácstalan, a BÁRKA Központ munkatársai hamarosan online is készségesen állnak rendelkezésére. 


Kőbányai Családsegítő Szolgálat ezúton kérni mindazok segítségét, akik rászorulók számára fel tudnák ajánlani használaton kívüli, de még használható állapotban levő bútoraikat, háztartási eszközeiket, egyéb tárgyaikat.

Rászoruló  családok részére keresnek:
- automata mosógép,
- hűtőszekrény, 
- szobai szekrény,
- konyhai szekrény,
- televízió, 

Kínálnak
- Gyermek és női ruha
- Gyerek játékok

Amennyiben lehetőségük nyílna felajánlásukkal segíteni, keressék a BÁRKA Központ! A felkínált bútorok, háztartási eszközök, egyéb tárgyak ingyenesen elvihetők, de elszállításukról mindenkinek gondoskodni kell. Segítségüket előre is köszönik! 

A Családsegítő Szolgálat valamennyi szolgáltatása térítésmentesen vehető igénybe!

Elérhetőség:
BÁRKA Kőbányai Szociális és Gyermekjóléti Központ
Kőbányai Családsegítő Szolgálat
Cím: 1108. Budapest Sibrik Miklós u. 76-78
Tel: 261-81-83, 262-26-32 , 431-73-42
Fax: 264-30-99
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. vagy This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Nyitva tartás:
Hétfó  13-18-ig
Kedd, szerda 8.30-17-ig
Csütörtök 11-18-ig
Péntek 8.30-13-ig  

Intézményünk Kőbányán a Sibrik telep mellett található a piaccal szemben. 

Megközelíthetőség: 85-ös, 85-es autóbusz Sibrik Miklós u., 28-as villamos Sibrik Miklós u.

Last modified on Sunday, 25 November 2012 17:30

Hírek

Régi képek, emlékek

Már állnak a házak
Részből egész
Épül a Mély tó
Épül a lakótelep
Folyik az építkezés
Építik a tavat
Épül a lego-ház
Még nincs kész
Elkészült a lakótelep
Régi kép

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia