Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kőbányai képviselők is megszavazták a fővárosi dugódíjat

Rate this item
(0 votes)

Érdekes hírt közölt Dr. György István kőbányai országgyűlési képviselő a honlapján. Az írásból megtudhatjuk, hogy Demszky Gábor és a szocialista szabaddemokrata többségű városvezetés 2009-ben meghozott döntése alapján kerülhet sor a dugódíj bevezetésére. Budapest számára ezt a kötelezettséget a 4-es METRO beruházását támogató Európai Bizottsági határozat külön is nevesítette.

ERRE a linkre vagy a képre kattintva megnyílik az a pdf. dokumentum, amelyben kiemelésre került a dugódíjat lehetővé tevő 2009-es döntés:

Tarlós István főpolgármester és a jelenlegi városvezetés hangsúlyozottan sem most, sem korábban nem ragaszkodott a személyforgalmi behajtási díj bevezetéséhez, olyannyira nem, hogy annak 2009-es közgyűlési döntését elutasította a Tarlós István vezette akkori ellenzéki FIDESZ-KDNP frakció. Akkor is hangsúlyozták, hogy a dugódíj egy lehetséges forgalomszabályozási eszköz, de annak bevezetését számos infrastrukturális beruházásnak meg kell előznie, és a bevezetést, ha a tanulmányok ennek szükségességét igazolják, megfelelően elő kell készíteni.

Íme annak a szavazólapnak első és második oldala, amelyen megtekinthető a dugódíjat megszavazó szavazó fővárosi képviselők névsora:

 

A szavazólap első oldalán jól látható, hogy a dugódíjról igennel szavazott két akkori kőbányai képviselő, Andó Sándor és Somlyódi Csaba is. Ugyanúgy támogatta a dugódíjat Gajda Péter kispesti polgármester, valamint olyan illusztris személyek is, mint Hagyó Miklós, Hunvald György és Wieszt János, akik azóta az igazságszolgáltatás, illetve a bűnüldöző szervek kiemelt figyelmét "élvezik".

A jelenlegi városvezetés örökségét képező dugódíj bevezetésével kapcsolatos tanulmányok most készülnek, hiszen az Európai Bizottság vonatkozó határozata és a Magyar Kormány, illetve a Fővárosi Önkormányzat között a közösségi közlekedés hosszú távú finanszírozása biztosítása érdekében megkötött megállapodás szerint a fővárosnak előkészítő feladatai vannak.

Amennyiben a tanulmányokból az derül ki, hogy bármilyen okból a dugódíj bevezetése idő előtti vagy alkotmányossági aggályok miatt nem javasolt, a Kormánnyal emiatt, de a 2013-as költségvetés tervszámainak ismeretében egyébként is haladéktalanul egyeztető tárgyalásokat kell folytatni a közösségi közlekedés finanszírozásának megoldására, mert a hiányzó források pótlására az elvi lehetőségek tárháza helyett most már érdemi megoldásokat kell találni. Ugyanakkor természetesen azonnal meg kell kezdeni a személyforgalmi behajtási díj bevezetésének kötelezettségét rögzítő dokumentumok módosítását előkészítő tárgyalásokat is.

Az Országgyűlés egyébként július elején elutasította azt a jogszabályi rendelkezési javaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy a Fővárosi Önkormányzat felhatalmazást kapjon a személyforgalmi behajtási díj (dugódíj) bevezetésének rendeleti szabályozására.

Forrás: Dr. György István kőbányai országgyűlési képviselő honlapja

Last modified on Saturday, 14 July 2012 16:27

Hírek

Régi képek, emlékek

Árkok és házak
Épül a lego-ház
Lakótelep a világ végén
A Gergely-bánya
Föld út
Dolgos kezek
Zajlik a munka
Elkészült a lakótelep
Régi újhegyi kép
Építik a tavat

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia