Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Elkészültek a kőbányai LÉLEK-HÁZAK

Rate this item
(0 votes)

A Kőbányai Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási, Egzisztencia-teremtési, Közösségi Program (a továbbiakban: LÉLEK-program) keretében a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. közreműködésével elkészültek a kerületi LÉLEK-HÁZAK. A minden igényt kielégítő épületek ünnepélyes átadására június 13-án került sor a Maglódi út 143. szám alatt. Az eseményen Kovács Róbert polgármester elmondta, hogy fél év alatt készültek el azok az épületek, amelyekben helyet kap a kerületi hajléktalanoknak új lehetőséget, a második életkezdés valós esélyeit nyújtó program.

 

A LÉLEK-HÁZ és megnyitója - a mikrofonnál Kovács Róbert polgármester. A polgármester jobbján Büki Péter, a BÁRKA vezetője, mellette Révész Máriusz országgyűlési és önkormányzati képviselő, valamint Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, Weeber Tibor alpolgármester és Szabó Krisztián jegyző

A kőbányai LÉLEK-program a munkájukat, otthonukat vesztett embereknek nyújt segítőkezet: munkahelyet, az újrakezdéshez kiszámítható egzisztenciát és lakóhelyet is ad azoknak, akik elfogadják a támogatást. A részvétel önkéntes, a lehetőség a dolgozni, életkörülményeik javításáért tenni akaróké. A program a kőbányai hajléktalanok komplex rehabilitációját célozza meg. Ehhez fogható, ilyen hosszú távra kidolgozott, konkrét lépésekre még nem volt példa a hajléktalan-gondozás területén. A program valós, komplex megoldást nyújt. A Kőbányai Önkormányzat több mint 20 fő részére teremtett tényleges, folyamatos munkát, rendszeres jövedelmet. Az eddig erdőben, közterületen élő hajléktalanok számára kialakította a LÉLEK-HÁZAT, ahol hét 2-3-4 ágyas szobában nyújt lakhatást otthonos körülmények között. Teljeskörűen felújított 15 lakást, melyet bérlakásként biztosít a programban résztvevők számára.

 

Az egyik felújított szoba, a jobb oldali képen pedig Pesty László, aki szintén eljött a megnyitóra

A Nemzeti Erőforrás Minisztériummal kötött támogatási szerződés alapján a Kőbányai Önkormányzat 90 millió Forintot kap a LÉLEK-program beindítására. A támogatási összeg első fele, 56 868 eFt megérkezett az Önkormányzat bankszámlájára, a fennmaradó összeget az első részbeszámoló elfogadását követően utalja a Minisztérium.

 

Gyönyörű a környezet

A LÉLEK-Program keretében kialakított kőbányai LÉLEK-Pont 2012. február 15-e óta működik, a BÁRKA Kőbányai Szociális és Gyermekjólét Központ önálló szolgáltatást nyújtó szakmai egységeként a Maglódi út 143. szám alatt. A LÉLEK - programban jelenleg egy fő telephelyvezető szociális munkás, négy fő szociális asszisztens dolgozik.

 

A bal oldal kép közepén Büki Péter, a BÁRKA vezetője, a jobb oldali képen Grőb Krisztián, a LÉLEK-központ vezetője

A Kőbányai LÉLEK-Pont a program ügyfélszolgálati feladatait ellátó információs és belépő pont, továbbá az egyéni esetkezelésért, a programban résztvevő önkormányzati és külső szervezetek részvételének koordinálásáért felelős szakmai műhelyként működik. A kapunyitás óta a munkatársak elsődleges célja a kőbányai hajléktalan személyek segítésének koordinálása, a LÉLEK-programban történő részvételük vagy egyéb segítési formák igénybe vételének támogatása. A LÉLEK-Pont által nyújtott szolgáltatások valamennyi érdeklődőnek önkéntesen és térítésmentesen vehetőek igénybe.

A LÉLEK-programban a BÁRKA Kőbányai Szociális és Gyermekjólét Központ, a Baptista Szeretetszolgálat, a KŐKERT Kft., a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. és a Kőbányai Önkormányzat vett részt.

A LÉLEK-program keretében elvégezett felújítások

A kivitelezések lebonyolítása közbeszerzési eljárás keretében történt 2012. április 26 és május 31. között. A kivitelezések összköltsége: 27.818.948 Ft + áfa, azaz bruttó: 35.330.064 Forint volt. A program keretében összesen 15 db, egyenként átlagban 25-30 m2-es lakás lett felújítva belül teljesen, az alábbiak szerint:
- Építészeti kialakítás: Aljzatburkolatok teljes cseréje, új rétegrend kialakítással. Nyílászárók teljes cseréje, valamint a falak teljes új felületképzése, vakolatjavítással, gletteléssel és új festéssel. A lakások nagy többsége szoba-konyha kialakítású. Ahol a lakás komfortnélküli volt, ott kialakítottunk a konyha hátsó részéből egy vizesblokkot, így az összes lakás komfortos lett.
- Gépészeti kialakítás: A legtöbb lakásban valamennyi gépészeti vezeték újra lett építve (fűtés,víz, lefolyó), valamint új szaniterek (mosdók,zuhanyzók,WC-k) lettek beépítve. Új vízórák lettek felszerelve, hitelesítve.
- Elektromos kialakítás: Az összes lakásban az elektromos hálózat újra lett kiépítve, új biztosítótáblákkal, elosztódobozokkal, elektromos mérőkkel, elektromos szerelvényekkel, és érintésvédelmi jegyzőkönyv készítésével.

 

Lakájos szobák

Last modified on Sunday, 12 August 2012 15:20

Hírek

Régi képek, emlékek

A Gergely-bánya
Épül a Mély tó
Dolgos kezek
Minden a helyére kerül
Lakótelep a világ végén
Régi újhegyi kép
Épül a lego-ház
Még nincs kész
Áll a szobor
Zajlik a munka

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia