Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Újabb elismerés az Újhegyi sétány megújításáért: ezúttal Építőipari Nívódíjat kapott a kerület

Rate this item
(2 votes)

Idén huszadik alkalommal hirdette meg az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma, amelyre idén - a járvány teremtette helyzet ellenére - rekord számú jelentkezést regisztráltak: 29 pályázat érkezett a Magyar Építők portál tájékoztatója szerint. Óriási elismerés Kőbányának, hogy a Bíráló Bizottság a "Komplex infrastruktúra" kategóriában idén az Újhegyi sétánynak ítélte az Építőipari Nívódíjat! A 18 tagú Bíráló Bizottság a benyújtott dokumentációk, illetve helyszíni bejárások alapján bírálta és értékelte a pályázatokat, és 11 építményt részesített az elismerésben. 

A kép forrása: Magyar Építők

Nívódíj a múlt századi lakótelep élhetőbbé tételéért

Az Újhegyi sétány Kőbánya legnagyobb lakótelepének gyalogos főtengelye. A projekt e gyalogos sétány komplex megújítását, foglalta magába, mely kapcsolódó közterületeivel több mint 30 000 m2. Ennek során a műszaki és esztétikai megújítás mellett kiemelt szerepet kapott az átláthatóság és az akadálymentesség megteremtése, hogy a terek jól szervezettek és mindenki számára elérhetők legyenek. A zöldfelületek növelése, a kellemes környezet kialakítása érdekében a lépcsőrendszerekbe integrált zöldfelületek jelennek meg, melyeket a projekt keretén belül “zöldlépcsőknek” neveztek el. Példamutató projekt egy múlt századi lakótelep élhetőbbé tételére. 

Így zajlott a városrész teljes megújítása

Az újhegyi városrész ütőerének számító sétánynak és környékének a teljes rekonstrukciója éveken át tartott és három ütemben valósult meg. A 2015-ben elkezdődött városfejlesztési munka a közterületek akadálymentesítése mellett magába foglalta a közösségi- és játszóterek korszerűsítését, a térburkolatok, utcabútorok cseréjét, valamint a zöldfelületek megújítását és automata öntözőrendszerének kiépítését. Az I. ütemben a korzó szíve, a középső szakasz kapott új külsőt a Bányató és a Harmat utca között. Létrehozták az idősek találkozó helyét, külön játszóteret alakítottak ki a kisebb és a nagyobb gyerekeknek, a felnőttek számára pedig fitnesz parkot építettek. Megújult és kibővült az Újhegyi Közösségi Ház és multifunkciós piactér is létrejött. A 2019 áprilisában átadott II. ütemben a sétány északi szakasza készült el a Harmat utcától a Mádi utcáig, a megújult játszótéren köztéri WC-t és pelenkázót is létrehoztak. A III. ütemben a sétány déli részét korszerűsítették közel 1 milliárd forintból, a megújított szakaszt 2019. októberében adta át az Önkormányzat. A korzó teljes revitalizációjának összköltsége megközelítette a 2 milliárd forintot. 

"20 ezer lelkes városrész főutcája vált újra hangulatos, élő közösségi térré. Az Újhegyi sétány 21. századi külsőt kapott, amely méltó a dinamikusan fejlődő kerülethez és amelyre minden kőbányai büszke lehet. Az átgondolt, igényes fejlesztésből pedig a helyiek kétszeresen is profitálnak, hiszen a beruházással az Újhegyi lakótelepen a lakások értéke is jelentősen megemelkedett.” – mondta az átadás után D. Kovács Róbert Antal polgármester.

D. Kovács Róbert Antal polgármester az utolsó ütem átadó ünnepségén, a kép forrása: Kőbányai Önkormányzat

Az Újhegyi sétány megújításának sikerszériája

Az elvégzett munka első szakaszát már 2017-ben nívódíjjal jutalmazta a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület. 2018-ban a Magyar Turisztikai Ügynökség által alapított, "Az ország főtere" elismerést vehette át érte a Kőbányai Önkormányzat. 2020-ban pedig a "Komplex infrastruktúra" kategóriában kapott Építőipari Nívódíjat az Újhegyi sétány. Kijelenthetjük, hogy Budapest egyik leghosszabb sétálóutcája mára több szempontból is egyedülálló, hiszen amellett hogy teljes mértékben akadálymentes, jelentős mértékben erősödtek a közösségi funkciói.

A döntés háttere

Az Építőipari Mesterdíj Alapítvány által meghirdetett pályázatra a 100 millió forint nettó végszámla értékű, legalább egy évvel korábban használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel lehetett jelentkezni. A bírálat fő szempontjainál az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelését, a kivitelezés műszaki–technikai színvonalát és szakszerűségét, a beruházás gazdaságosságát és üzemeltethetőségét, valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködést vették figyelembe.

Az idei siker résztvevői

Az Építőipari Nívódíjat egy Tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg, ezen táblák ünnepélyes felavatására 2021 tavaszán kerülhet sor, a veszélyhelyzettől függően. A tanúsítványon és táblán a következő nevek fognak szerepelni:
- Építtető: Budapest Főváros X. Kerület Kőbányai Önkormányzat
- Tervező: LÉPTÉK-TERV Kft.
- Lebonyolító:   Kőbányai Vagyonkezelő Zrt.
- Generálkivitelezők: MÁTRA-FUVAR-SPED Kft -  Everling Városépítő, Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
- Alvállalkozó:  Vialux Kft. – elektromos munkák
- Alvállalkozó:  Zenta International Kft. (Budapest) – burkolatépítési munkák

A kép forrása: Magyar Építők

Forrás: Magyar Építők,  Kőbányai Önkormányzat, Kőbánya.info, TV10

Last modified on Thursday, 10 December 2020 21:26

Hírek

Régi képek, emlékek

Lakótelep a világ végén
Zajlik az éptkezés
Minden a helyére kerül
Folyik az építkezés
Dolgozik a daru
Átadó ünnepség
Építési terv
Elkészült a lakótelep
Látkép
Építik a tavat

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia