Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Így alakult az elmúlt öt évben Kőbánya ingatlanpiaca

Rate this item
(3 votes)

Magyarországon az elmúlt években szinte csak az ingatlanárak növekedéséről lehetett hallani, nem volt ez máshogy Kőbányán sem. A legtöbb lakóingatlan esetében folyamatos árnövekedés volt látható 2016 és 2020 között. Ennek ellenére a 2019-es év utolsó negyedévében az ingatlanpiaci szakértők már az árak növekedési ütemének enyhülését, a piaci átlagárak stagnálását, sőt még egy lehetséges árcsökkenést is prognosztizáltak.

Ekkor még nem számoltak az idei évet igencsak felforgató világjárvánnyal. A járvány első hulláma igencsak befolyásolta a piaci szereplők helyzetét, hiszen egy teljesen más időszak következett, csökkentek a tranzakciószámok és sokan a kiváró taktikát alkalmazták. A pezsgés csak a nyári hónapok során kezdett újraindulni.

Korábban bemutattuk, hogy az idei év során hogyan alakult az ingatlanpiac helyzete Kőbányán és a környező kerületekben, most pedig visszatekintünk öt évet és megvizsgáljuk hogyan változtak az évek során a lakóingatlanok és az albérletek átlagárai.

Drágábbak a panellakások

Az Ingatlannet.hu adataiból kiderül, hogy a panellakások esetén egy átlagos 55m 2 alapterületű budapesti X. kerületi ingatlant 16,6 millió forintért vásárolhattunk meg még 2016 szeptemberében, míg idén szeptemberben egy ugyanekkora ingatlan már 42 millió forintba is kerülhet. Ez a különbség igen magas, hiszen több mint 25 millió forintnak, százalékban kifejezve 40%-nak felel meg.

A panellakások átlagára az öt év alatt igen változatosan alakult, a 2017-es és a 2019-es év szeptemberében minimális csökkenés volt megfigyelhető, 2018-ban és 2020-ban pedig igen magas mértékű drágulásokat figyelhettünk meg. 2016 szeptemberében a panellakások átlagára még 303 ezer Ft/m 2 volt. 2020 szeptemberére ez az összeg már elérte a 768 ezer forintot is négyzetméterenként.

A téglalakások folyamatosan drágultak

A téglalakások tekintetében elmondható, hogy csúcsponton vannak az átlagárak, manapság ugyanis átlagosan 660 ezer forintot ér négyzetméterenként egy kőbányai téglalakás. 2016-ban egy 70m 2 alapterületű tégla építésű ingatlan 24 millió forintot ért, az ezt követő szinte folyamatos áremelkedés következtében 2020-ban egy azonos alapterületű ingatlant körülbelül 46 millió forintért kínálnak eladásra.

Az albérleti árakra nagy hatással volt a járványhelyzet

2016-tól 2019-ig folyamatosan emelkedtek az albérletárak a kerületben, 2020 szeptemberére azonban igencsak mérséklődtek a bérleti díjak. A koronavírus okozta intézkedések következtében meredeken visszaestek a rövidtávú szálláshely kiadások, sokan a hosszabb távra álltak át, viszont sok egyetemista, illetve ingázó és külföldi munkavállaló nem akart vagy nem tudott az általa bérelt lakásban tartózkodni. Így egyre nagyobb kínálat jelent meg a piacon, nagyobb alkupozíciót okozva a bérlők számára.

Ennek is köszönhetően olcsóbban bérelhetünk manapság ingatlant, mint öt évvel ezelőtt. 2016 szeptemberében a lakásokat átlagosan havi 2266 Ft/m 2 -es bérleti díjért kínálták, 2019-ben ez az összeg már elérte a 3933 Ft/m 2 -t, idén szeptemberre pedig 1945 Ft/m 2 -re csökkent.

Tudta, hogy növekszik a lakásépítések száma, de csökken a lakásépítési kedv?

A KSH gyorstájékoztatójából megtudhatjuk, hogy 2020 I. negyedévében Budapesten 29%-kal nőtt az épített lakások száma az előző év azonos időszakához képest. Építési forma szerint a lakások 89%-át többszintes, többlakásos épületben adták át. Az új lakások átlagos alapterülete 68 m² volt. Ennek ellenére a lakásépítési kedv mérsékelten ugyan, de 1,1 százalékkal csökkent.

Forrás: Ingatlannet.hu

Last modified on Tuesday, 20 October 2020 11:04

Hírek

Régi képek, emlékek

Zajlik az éptkezés
Folyik az építkezés
A Mély tó
Régi újhegyi kép
Minden a helyére kerül
Építési terv
Föld út
Látkép
Épül a lakótelep
Áll a szobor

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia