Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Emlékezzünk az aradi vértanúkra!

Rate this item
(1 Vote)

Ki lett volna a tizennegyedik aradi vértanú? És mi a kapcsolat a tábornok és Kőbánya egyik alpolgármestere között?

1849. október 6-án Haynau minden bizonnyal Répásy Mihálynak is ácsoltatott volna egy bitófát - olvasható a Kőbányai Hírek Facebook oldalán. De a kolera "megkímélte" a vezérőrnagyot a megtorlástól és a megaláztatástól. Sőt már a tragikus véggel sem kellett szembesülnie. Két héttel a világosi fegyverletétel előtt elvitte a járvány, temetésén Kossuth mondta a búcsúztatót.

Élettörténete regénybe illő, ő is a császárra tett esküt, és idegenben szolgált, mint Baradlay Richárd. 1848-ban azonban őt is hívta a haza. Nyergelj, fordulj! - adta ki a parancsot, ahogy tette a kőszívű ember középső fia is. Szeptember végén kivette részét a pákozdi győzelemből, majd egy hónappal később a schwechati csatából is. Jórészt neki köszönhető, hogy Bécs alatt a honvédsereg nem szenvedett megsemmisítő vereséget. 1848 decemberében - egyszerre az aradi tizenhármak egyikével, Kiss Ernővel - tábornokká léptették elő. Egyúttal megbízták a Honvédség huszár, tüzér- és logisztikai alakulatainak utánpótlásával, továbbá a harci lovak beszerzésének felügyeletével.

1849-ben már ő felelt a gyalogság újoncozásáért is. Ma úgy mondanánk, hogy ő irányította a hadkiegészítő parancsnokságot. Somlyódy Csaba sokat hallott róla gyermekkorában, hiszen Répásy Mihály az alpolgármester szépnagyanyjának bátyja volt. "Hozzám így került emberközelbe a szabadságharc, így érintett meg személyesen is október 6-a gyásza." - fogalmazott a politikus a kőbányai önkormányzat megemlékezésén, amelyet - hűen a hagyományhoz - idén is az Új köztemető 6-os parcellájában tartottak. „Hiszem, hogy 1848-49 hőseinek áldozata nem volt hiábavaló, sokunkban ma is él a szabadság lángja." – hangsúlyozta beszédében Mustó Géza Zoltán alpolgármester.

A két alpolgármester az 1848-as honvédsíroknál kialakított emlékhelyet Radványi Gábor és Weeber Tibor alpolgármesterekkel közösen koszorúzta meg. Kőbánya nemzetiségi önkormányzatainak képviseletében pedig Bajkai Vasziliki, a görög önkormányzat elnökhelyettese és Dávid Mária, a lengyel önkormányzat elnöke hajtott fejet a szabadságharc hőseinek nyughelyénél.

A megemlékezést a koronavírus miatt ismét online formában lehetett megtekinteni. 2020. szeptember 30-án vették fel Mustó Géza és Somlyódy Csaba alpolgármesterek  beszédét, valamint Udvarhelyi Boglárka és Kautzky Armand műsorát az Új Köztemető Honvéd parcellájánál. A megemlékezésről készült videó a cikk alatt található. A műsorban elhangzik: 

Geszti-René: Magyarország, Kalmár: Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország, Koltay: Honfoglalás, Wass Albert: A hontalanság hitvallása, Reményik Sándor: Kegyelem, Arany János: A legszebb virág

Forrás: Kőbányai Hírek, valamint a Kőbányai Önkormányzat Facebook oldala

Media

Hírek

Régi képek, emlékek

A Mély tó
A Gergely-bánya
Elkészült a lakótelep
Árkok és házak
Még nincs kész
Építési terv
Áll a szobor
Építik a tavat
Épül a lego-ház
Épül a lakótelep

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia