Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Hogyan változtak az egyes lakástípusok árai Kőbányán? - visszatekintő

Rate this item
(2 votes)

Ellentétes tendencia az egyes lakástípusok átlagárainál

Az Ingatlannet.hu statisztikái szerint a X. kerületben meghirdetett téglalakások négyzetméter átlagára 2020 januárja óta júliusra 11,6%-ot emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az itt meghirdetett ingatlanok júliusban négyzetméterenként átlagosan 64 ezer forinttal drágábban cserélhettek gazdát az év elejéhez viszonyítva. Ez egy 50 négyzetméteres lakás esetében már 3,2 millió forintos többletköltséget jelent.

Az idei évben ezidáig legdrágábban júniusban lehetett téglalkáshoz jutni: ekkor 659,9 ezer Ft/m² átlagár mellett bonyolítottak adásvételeket. Érdekes megjegyezni, hogy ugyanebben a hónapban szinte egyforma átlagárak jellemezték a kőbányai tégla- és panellakás-piacokat.

A panellakások esetében ugyanezen időtáv alatt fordított tendencia volt jellemző: az árszínvonal mintegy 14,3%-kal esett, azaz júliusban négyzetméterenként átlagosan 110 ezer forinttal olcsóbban juthattunk lakáshoz Kőbányán, a januári adatokhoz mérve. A legalacsonyabb árszínvonal idén március-áprilisban jellemezte a panellakások piacát – ekkor 603,4 ezer Ft/m²-es átlagáron lehetett panelt vásárolni. A két hónapos visszaesés után – melynek nagy valószínűséggel köze van az országos ingatlanpiacon szinte kivétel nélkül áresést hozó koronavírushoz – a panellakások az év elején jelenlévő árszintre stabilizálták magukat.

Mi a helyzet a szomszédos kerületekben?

A Kőbányán vásárolható panellakások négyzetméter átlagárait összehasonlítottuk néhány szomszédos kerület áraival. Habár körülbelül 14%-os csökkenést írtak le az átlagárak a X. kerületben januártól júliusig, így is – két hónap kivételével – végig Kőbányán kerültek átlagosan legtöbbe a panellakások, ha a négyzetméter-átlagárakat tekintjük. A legnagyobb mértékű változás az átlagárakban a VIII., IX. és X. kerületekben következett be. Az említett városrészekben az idei átlagárakat az alábbi diagram szemlélteti.

Kőbánya után a legjelentősebb változás a Rákosmentén eladásra kínált panellakások négyzetméter átlagárainál volt megfigyelhető - itt januárról júliusra 8,6%-kal nőttek az árak. Ez négyzetméterenként csaknem 43 ezer forinttal magasabb átlagárat jelent. Ennek ellenére a kerületben a koronavírus-járvány miatt megfigyelhető általános átlagár-csökkenés is jellemző volt. A két hónap között a városrészben átlagosan 23,6 ezer Ft-tal lettek olcsóbbak a négyzetméterek.

A IX. kerületben ugyanezen időtáv alatt kb. 7,2%-kal nőtt a panellakások négyzetméter átlagára. Januárban 562 ezer Ft/m², júliusban pedig 602 ezer Ft/m² áron lehetett Ferencvárosban panelhez jutni. Itt viszont nem volt jellemző a március-áprilisi időszakra árcsökkenés, kb. átlagosan 28 ezer forinttal adtak drágábban egy panel-négyzetmétert.

Kiugró érték vagy a trend része?

Ezek a változások jól illeszkednek abba a 2-3 éve jelenlévő trendbe, amely nyomán a kezdetben drágábbnak számító családi házak helyét egyre inkább a gyorsuló ütemben dráguló (panel)lakások veszik át.

Mit is jelent mindez forintban? 50 négyzetméteres lakás esetén a XVII. kerületben annak megvásárlása esetén júliusban 2,1 millió forinttal, a IX. kerületben ugyanezen két időpont adatait összehasonlítva 2 millió forinttal többet, Kőbányán pedig 5,5 millió forinttal kevesebbet kellett fizetni.

Forrás: Ingatlannet.hu

Last modified on Wednesday, 02 September 2020 21:12

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lakótelep
Még nincs kész
Épül a lego-ház
A Gergely-bánya
Elkészült a lakótelep
Zajlik a munka
Részből egész
Lakótelep a világ végén
Építik a tavat
A Mély tó

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia