Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Házhoz megy a polgármester - videóval

Rate this item
(1 Vote)

Többállomásos fórumsorozatot indított a kőbányai városrészek lakóival D. Kovács Róbert Antal polgármester „Házhoz megy a polgármester” címmel, melynek első helyszíne a Kertváros volt március 19-én.

"Nem elég évente egy közmeghallgatást tartani, hanem közelebb kell egy kicsit menni, mert egy-egy városrészben közvetlenebbül ismerik azokat a problémákat, gondokat, amelyeket szeretnének, hogy az önkormányzat megoldjon. Ezenkívül figyelmünkbe ajánlanak olyan kérdéseket, amelyek ugyan nem tartoznak az önkormányzat hatáskörébe, de el tudunk járni annak érdekében, hogy javuljon a helyzet" - fogalmazott D. Kovács Róbert Antal polgármester.

 
Kép forrása: D. Kovács Róbert Antal Facebook oldala

A fórumon a polgármester mellett alpolgármesterek és önkormányzati cégek vezetői, a polgármesteri hivatal munkatársai, valamint a X. kerület rendőrkapitánya válaszolt a megjelentek kérdéseire.

Az első állomáson az elmúlt esztendő önkormányzati eseményeiről és az idei év terveiről számolt be az érdeklődőknek a kerület vezetője  a Kertvárosi Általános Iskolában, aki a jelenlevőket azzal köszöntötte, hogy "itt a Kertvárosban egy "különleges feladat" is lesz: el kell költeni 100 millió forintot." Ezt az összeget úgy kell majd felhasználni, hogy az ennek a városrésznek a fejlődését úgy szolgálja, ahogy az itt élők leginkább szeretnék. Cél, hogy minél szélesebb körben gyűjthessék össze azokat az ötleteket, javaslatokat, amelyek ennek az összegnek a felhasználását a legmegfelelőbb módon fogja az önkormányzat számára megmutatni.

A kerület gazdálkodására visszatekintve D. Kovács Róbert Antal felidézte: "a 2000-es évek elején komoly bajban volt a városrész, a folyószámláján rendre alig volt pénz, vagy éppen mínuszba fordult a folyószámla, már a béreket is csak hitelből tudta fizetni az önkormányzat."

"2008-2009 környékén sikerült megfordítani a kerület gazdálkodásának helyzetét és azt lehet mondani, hogy mára teljesen stabilizáltuk" - emelte ki a kerületvezető. Nemcsak a működést lehet teljes biztonsággal finanszírozni, hanem felhalmozásra is tudnak jelentős összeget fordítani. Ehhez az kellett, hogy az önkormányzat működését ésszerű keretek közé szorítsák: míg korábban az önkormányzatnak 15 bizottsága volt 150 külső taggal, addig jelenleg 3 bizottság van, összesen 25 bizottsági taggal, s csak ez az egy intézkedés évi 180 millió forint megtakarítást hozott. "Az idei évre is úgy állítottuk össze a költségvetésünket, hogy a következő évekre is kellő tartalékkal rendelkezzen a kerület" - hangsúlyozta D. Kovács Róbert Antal.

Ez az esztendő az intézményfelújításnál elindít egy olyan programot, amire az óvodák, bölcsődék több évtizede várnak. "Az udvarok megújítása a Maglódi úti Gesztenye óvodával kezdődik, mely mintegy 80 millió forintba fog kerülni" - folytatta a polgármester. A következő csokor az egészségügyi ellátó intézményekről szól. 2010-ben, mikor megkezdték a munkát, egy gyors, 200 millió forintos "injekciót" költöttek a rendelők gyors karbantartására, majd úgy döntöttek, hogy minden kerületi rendelőt felújítanak és átépítenek. Eddig néggyel sikerült végezni, ezek közül a Kerepesi útit emelte ki külön D. Kovács Róbert Antal, mely budapesti építészeti nívódíjat kapott.

A Tv10 videója az eseményről a cikk alatt tekinthető meg.

Forrás: centrumtv.hu

 

Last modified on Tuesday, 02 April 2019 09:04

Media

Hírek

Régi képek, emlékek

A Gergely-bánya
Épül és szépül
Látkép
Zajlik az éptkezés
Még nincs kész
Föld út
Minden a helyére kerül
Zajlik a munka
Folyik az építkezés
Épül a Mély tó

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia