Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Tiszta udvar, rendes ház - egyre népszerűbb a kerület szépítőinek mozgalma

Rate this item
(3 votes)

Kőbányán a "Tiszta udvar, rendes ház", a "Virágos Kőbányáért", valamint a "Tiszta, rendezett Kőbányáért" kerületszépítő mozgalmak D. Kovács Róbert Antal polgármester kezdeményezésére 2011-ben indultak el. A kerületben évről évre egyre többen érzik úgy, csatlakoznak a mozgalmakhoz, ezzel is szebbé téve lakókörnyezetüket és tágabb pátriájukat. Idén mintegy 250 kőbányai kerületszépítő vehetett át elismerést az önkormányzattól a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban november 5-én.

 

A Tiszta udvar, rendes ház, a Tiszta, rendezett Kőbányáért, a Virágos Kőbányáért és a Legszebb konyhakertek kerületszépítő mozgalmainak ünnepélyes díjátadóján D. Kovács Róbert Antal polgármester köszönetét fejezte a résztvevőknek és kiemelte, hogy az elismerések azoknak szólnak, akik házaik, lakásaik, intézményeik környezetének virágosabbá, szebbé tételéért tettek, példát mutatva másoknak. Azokat szeretnénk támogatni, akik aktívan hozzájárulnak a X. kerület szépítéséhez, hiszen csak úgy juthatunk előre, ha közösen építkezünk – fogalmazott.

 

A polgármester beszélt arról is, hogy bár egyre szebbek az önkormányzat és a lakók által gondozott közterületek, a kerületben komoly gondot jelent a szemetelés, így az illegális hulladéklerakás, a busz- és villamosmegállók környékén tapasztalható szemetelés, de – az ország más településeihez hasonlóan – a szelektív hulladékgyűjtés sem megfelelő. Nem bánunk jól a zöldterületeinkkel sem – mutatott rá –, ezért az önkormányzat a zöldebb Kőbányáért indított eddigi programjait összefűzi, felerősíti és a jövő évtől – a Mozdulj, Kőbánya! programsorozat mintájára – mozgalmat indít. Ennek keretében még nagyobb figyelmet fordítanak a területre, legyen szó madárvédelemről, madáretetésről, szelektív hulladékgyűjtésről vagy környezetkímélő megoldásokról a háztatásokban, mindarról, ami környezettudatosabb, ezáltal egészségtudatosabb életmódot hozhat a kerületbe. Ebben az itt jelenlévők egészen biztosan támogatók és élenjárók lesznek, hiszen aki a környezetéért eddig is tett és odafigyelt a közösségre, az ebben a mozgalomban is partner lesz – mondta.

 

Az idei évben a jelentkezők száma meghaladta a 360-at – a 2011-es induláskor ez a szám csupán 15 volt –, a Tiszta udvar, rendes ház elismerésre 176-an bizonyultak méltónak, 53-an vehették át a Virágos Kőbányáért, 15-en a legszebb konyhakertekért és 7-en a Tiszta, rendezett Kőbányáért elismeréseket. A kertekről, erkélyekről képek is készültek, melyek – megőrzendő dokumentumként is – egy értékelő kiskönyvbe kerültek. A díjazottak a polgármestertől és a kerület képviselőitől az elismerő oklevelek mellett virágmagokat és virághagymákat vehettek át, illetve azokat a – régiek helyébe lépő – új táblákat, amelyek büszkén hirdetik, hogy „Tiszta udvar, rendes ház”.

 

Az ünnepi esemény részeként a jelenlévők figyelmét ezúttal az évelők izgalmas világára irányította Hajnal Sándor, a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola igazgatója, aki ezek gazdag választékáról tartott rövid előadást.

D. Kovács Róbert Antal polgármester a Facebook oldalán a mozgalom eredményeivel kapcsolatban a következőket fogalmazta meg: "Köszönöm a gondos kőbányaiaknak, hogy évről évre csatlakoznak kerületszépítő mozgalmainkhoz! Az idén 364 javaslat, ajánlás érkezett, melyek közül a szakmai zsűri 176 címnek ítélt oda Tiszta udvar, rendes ház, 7 címnek Tiszta, rendezett Kőbányáért, 53 címnek Virágos Kőbányáért és 15 címek Legszebb konyhakertek elismerést. Szívből gratulálok valamennyiüknek! Köszönöm, hogy együtt tesszük még szebbé Kőbányát!"

 

Forrás: OrientPress Hírügynökség, Kőbányai Önkormányzat, D. Kovács Róbert Antal polgármester Facebook oldala

Last modified on Tuesday, 13 November 2018 21:44

Hírek

Régi képek, emlékek

Régi kép
Föld út
Már állnak a házak
Lakótelep a világ végén
Dolgozik a daru
Épül a Mély tó
Épül a lego-ház
Minden a helyére kerül
A Gergely-bánya
Folyik az építkezés

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia