Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Modern liget lesz az Óhegy park

Rate this item
(1 Vote)

Budapest leglátványosabb köztereinek egyike lesz az Óhegy park – jelentette ki a most kezdődő fejlesztésekről Kőbánya polgármestere. Kovács Róbert hangsúlyozta: akárcsak a tervezés megkezdése előtt, a jövőben is kikérik majd a parkot használók véleményét, hogy a kőbányaiak minél jobban a magukénak érezzék a megújuló ligetet - írta a Kőbányai Hírek.

Ma már kevesen emlékeznek arra, hogy a 20 hektáros Óhegy parkot csak 2012-ben, 8 év után kapták vissza teljes egészében a kőbányaiak. A terület mintegy ötödén korábban fennálló omlásveszélyt az önkormányzat a pincerendszer végleges feltöltésével hárította el. Most a kerület vezetése úgy döntött, hogy a többfunkciós szabadidőparkot sokféle élményt adó, biztonságos eszközökkel ellátott, a környező lakóterületeket nem zavaró ligetté varázsolja. Kőbánya az elmúlt időszakban nagyszabású közterület-megújítási programba kezdett – nyilatkozta lapunknak a kerület polgármestere. Kovács Róbert elmondta: a rekonstrukciós program részeként újul meg a Sportliget, az Újhegyi sétány, a Liget tér, valamint az Óhegy park.

A játszó-, sport- és pihenőfunkciók tervezésének megkezdése előtt az önkormányzat kérdőíven kérte ki a park vendégeinek véleményét. A kutatásból kiderült: a legtöbben a rendezvények miatt, valamint testmozgás, játék és szabadidősport céljából keresik fel a parkot, hozzájuk képest a kutyát sétáltatók aránya minimális. A válaszadók többsége azt szeretné, ha a különböző funkciók inkább elválnának egymástól (kicsik és nagyok játszótere, sport, pihenés stb.). Az igény a mozgásfejlesztő játékokra a legnagyobb, de az interaktív, a tematikus és a fogyatékkal élők által is használható eszközöket is nagyon várják a kőbányaiak. A sportfejlesztések közül a legtöbben fitneszeszközöket, többfunkciós műanyag pályát, illetve akadálypályát szeretnének. A felnőtt szabadidős játékok közül toronymagasan a tollaslabda nyert. Nagyon nagy az igény a parkban a wifi iránt is.

A felmérés kapcsán Kovács Róbert hangsúlyozta: minden korosztály igényeit szeretnék kielégíteni. A park tematikája a tervek szerint Kőbánya múltját idézi: a szőlőműveléshez, a bányászathoz, a sörgyártáshoz használt komlóhoz kapcsolódó motívumok szerepelnek majd az egyedi tervezésű eszközökön. Budapest leglátványosabb köztereinek egyike lesz az Óhegy park – jelentette ki a polgármester, aki szerint az önkormányzat egy különleges funkciót is tervez a területre, de erről többet még nem akart elárulni. Akárcsak a tervezés megkezdése előtt, a jövőben is kikérik a parkot használók véleményét, hogy a kőbányaiak minél jobban a magukénak érezzék a megújuló ligetet. Ennek érdekében hamarosan új kérdőív készül, és az önkormányzat, illetve a Kőkert munkatársai a környező intézményekben, valamint a parkban is tartanak kisebb fórumokat, prezentációkat, amelyek során mindenki megismerheti a terveket és elmondhatja a véleményét.

Forrás és képek: Kőbányai Hírek Facebook oldala, Kőbányai Hírek

Last modified on Friday, 20 April 2018 21:11

Hírek

Régi képek, emlékek

Dolgos kezek
Lakótelep a világ végén
Árkok és házak
A Gergely-bánya
Az iskola
Dolgozik a daru
Még nincs kész
Elkészült a lakótelep
Áll a szobor
A Mély tó

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia