Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Budapesti ingatlanok között elképesztő különbségeket tapasztalhatunk

Rate this item
(1 Vote)

Míg az országban tavaly az átlagos négyzetméterárak meghaladták a 300.000 Ft-ot is, addig Pest megyében meglepően ez az összeg még mindig alatta van. Természetesen ez Budapestre nem igaz, hiszen itt lassan a 600.000 Ft/m 2 árat is eléri egy négyzetméternyi lakóingatlannak az értéke.

Új-lakás projektek jelentősége

Nagyban befolyásolja ezt a magas árat az, hogy Magyarországon szinte minden a fővárosban összpontosul, így az új-lakás projektek jelentős része is. Az árak továbbá magyarázhatóak az egyetemek közelségével és a külföldi érdeklődőkkel is. A vidéki nagyvárosokban is jelen vannak a külföldi befektetők, de ez Budapestre fokozottan jellemző. Nem csak a külföldiek, de sok magyar ember is szívesen fekteti félretett pénzét pesti ingatlanokba, hiszen elképesztően jól hasznosíthatók.

Egyre népszerűbbek a külső kerületek is

Sokáig a belső kerületek voltak a legvonzóbbak, de ez mára szinte elmosódott. Még mindig azt mondhatjuk, hogy a nagyobb egyetemi központok, illetve munkahelyi csomópontok közelében a legkelendőbbek az ingatlanok, de az emberek egyre szívesebben költöznek külsőbb kerületekbe is, így az ottani ingatlanárak is egyre jobban növekednek.

A X. kerületben jóval kedvezőbb átlagos négyzetméterárakkal találkozhatunk, mint a budapesti átlag. A különbség majdnem kétszeres. Ennél sokkal nagyobb különbségekkel is találkozhatunk. Míg a X. kerületben 375.000 Ft/m 2 áron juthattunk hozzá egy négyzetméternyi lakóingatlanhoz februárban, addig az V. kerületben majd 940.000 Ft/m 2 árral kellett számolni. Az V. kerületi ár köszönhető annak is, hogy Budapest ezen kerületében sokkal magasabb az új-lakás projektek száma, amik átlagosan sokkal drágábbak a használt társaiknál. A X. kerületben egyébként erősen indított az ingatlanpiac, ami az alábbi diagramon is látható.

Akár ötszörös eltérések is lehetnek

Nem csak kerületenként, hanem típusonként is nagyok az eltérések. Országos szinten elmondható, hogy a téglalakások négyzetméterenkénti ára a legmagasabb, majd a panellakások következnek és végül a családi házak. Ez a legtöbb vizsgált budapesti kerületben is így van, kivéve egyet, ez pedig az V. kerület. Nagyon kevés a meghirdetett családi ház ebben a kerületben, és azoknak is elég borsos az ára.

Legkedvezőbben családi házakhoz a IX. kerületben juthatunk hozzá, téglalakásokhoz a X. kerületben, panellakásokhoz pedig a XXIII. kerületben. Összességében a legkedvezőbb átlagos négyzetméterárakkal pedig szintén a XXIII. kerületben találkozhatunk.

A budapesti eladó lakások árai a X. kerületben kedvezőnek mondhatóak, téglalakások esetén nagyjából a Pest megyei, illetve panellakások esetén a budapesti átlagos négyzetméterárakkal egyeznek meg. A skála viszont nagyon széles, egészen 318.000 Ft/m 2 -től 936.000 Ft/m 2 -ig bezárólag minden árkategóriával találkozhatunk

Forrás: Ingatlannet.hu

Last modified on Thursday, 05 April 2018 22:12

Hírek

Régi képek, emlékek

Építési terv
Átadó ünnepség
A Gergely-bánya
Épül és szépül
Még nincs kész
A Mély tó
Dolgos kezek
Épül a lakótelep
Régi újhegyi kép
Építik a tavat

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

A Kőbányai Önkormányzat intézkedett szúnyoggyérítés ügyben! - tájékoztatja a kerületben...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia