Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Szocdem bástya a Somfa közben

Rate this item
(3 votes)

Kéthly Annának vagy épp Jahn Ferencnek, „a szegények orvosának” a neve sokak számára ismerős. Azt már kevesebben tudják, hogy párttagként végzett munkájuk révén – többek között – ők is szerves részét képzik a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) 125 éves, meglehetősen eseménydús múltjának. A párt jelenkori tagsága az ő hitük és meggyőződésük erejére támaszkodva próbálja újjáépíteni a szervezetet, megalapozni a valódi szociáldemokrácia magyarországi képviseletét.

Andráska Lászlóval, az MSZDP 2015-ben megválasztott elnökével beszélgettünk, aki nem szépítgette a dolgokat, hanem reális helyzetértékelést adott a párt aktuális helyzetéről. Tisztában van azzal, hogy meg kell birkózniuk a korábbi pártelnök, a 2014-ben elhunyt Kapolyi László 21 éves vezetői tevékenységének következményeivel, amely egyrészt egy mikro-párttá zsugorodott szervezetet, másrészt egy hátrahagyott 143 milliós forintos választási bírság. 

Az MSZDP számára ez a nem épp irigylésre méltó kiindulási állapot – sokak számára meglepő módon – mégis a stabilitás irányába hat, hiszen csak azok őrizték meg párttagságukat, illetve csatlakoztak a párthoz, akik ízig-vérig elkötelezettek a szociáldemokrata értékek iránt, valamint hajlandóak cselekedni célkitűzéseik megvalósításáért. A választási bírság távol tartja mindazokat, akik nyereségvágyból csatlakoznának, így az MSZDP puritán módon, ám „szerencselovagoktól” mentesen kezdhetett bele a kárenyhítésbe és az építkezés megalapozásába. A megtisztulást követő aktív újjászervező munkának már látszik az eredménye: megszűnt a bizonytalanság, a pártot ma már a szolid növekedés jellemzi. A párt munkacsoportokat állított fel, amelyekben folyik a programalkotás, míg az egyes szakmai műhelyek a megoldási javaslatok kidolgozását végzik. Áprilisban jogerősen elfogadták az MSZDP új alapszabályát és új székhelyét, amely egy hagyományos szocdem találkozási és gyülekezési ponton, a kőbányai Somfa közben lévő Somfa étteremben van. Kijelenthető, hogy az MSZDP történelmében új korszak kezdődött.

 

A Somfa étterem a Somfa közben, az MSZDP kőbányai székhelye

143 millió

A MSZDP legnehezebbnek tűnő feladata annak a 143 millió forintos – az időben le nem adott ajánlóívek miatt kiszabott – választási bírságnak a kezelése, amely Kapolyi László egyszemélyes döntésének következményeként sújtja a pártot. Andráska László szerint igazságtalan a kiszabott bírság és annak mértéke, mégis azt tartja a legszomorúbbnak, hogy a korábbi vezető – felelőtlen közéleti magatartásával – ilyen helyzetbe hozta a pártot.

A bírság eredete, hogy – Kapolyi döntése értelmében – a „Zöld Kontroll” elnevezésű, egy baloldali médium korábbi tulajdonosi köréhez köthető érdekcsoport tagjai indultak a 2014-es országgyűlési választáson az MSZDP színeiben. A zöld képviselő-jelöltek, illetve meghatalmazottjaik a párt nevében fel is vették az aláírásgyűjtő íveket, le azonban már nem adták őket, így a választási bizottság az MSZDP-t sújtotta bírsággal.

Andráska László azonban ma sem tudja milyen megállapodás köttetett a korábbi pártelnök és a zöldek között, mert csak egy alá nem írt megállapodás-tervezetet találtak a Kapolyi-hagyatékban. Abban a dokumentumban ugyanakkor nincsenek sem biztosítékok, sem garanciák, ami nem vall egy politikus-üzletemberre. Olyan, mintha Kapolyi nem látott volna át a szitán, és „csőbe húzták”.

143 milliós sárga csekk

Választási csalás és Polt Péter tévedése

Az elmúlt időszak – a szocdemeket is érintő – aktuálpolitikai híre volt, miszerint a 2014-es önkormányzati választáson Terézvárosban a Schmuck Andor vezette Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja hamis ajánlásokkal tudott jelölteket állítani. Úgy szedték össze a kellő számú ajánlást, hogy a Fidesz listájáról egyszerűen átmásoltak adatokat, aztán az aláírást odahamisították. Az ügyben feljelentést tettek közokirat-hamisítás, választás rendjének megsértése és személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt. Ám Polt Péter legfőbb ügyész álláspontja szerint az ajánlóív nem közokirat, ezért hamis magánokirat felhasználásának vétsége, illetve választás rendje elleni bűntett gyanúja merül fel, ám „ezen bűncselekményeknek nincs sértettje”.

Az MSZDP visszautasítja a legfőbb ügyész álláspontját, valamint felháborítónak tartja, hogy a választási csalást károsult nélkülinek tekinti. Kérik az illetékeseket, hogy vizsgálják ki, ki az igazi felelős. A párt meggyőződése, hogy az ügynek van sértettje, méghozzá nem is kevés! Véleményük szerint sértett közel tízmillió ember, akik olyan országban élnek, ahol a választási csalást felelősségre vonás nélkül meg lehet úszni. Sértett továbbá az a közel négy millió polgár is, akik a választásokat a demokrácia ünnepének vélik és élnek szavazójogukkal. Sértettnek tartanak minden Fidesz-szavazót is, hiszen pártjukra a csalásban való közreműködés árnyéka vetül. Sértettek az ellenzéki pártok és a független jelöltek szavazói, akikben felmerül a kétely, hogy akár máshol is történhetett, le nem lepleződött csalás. De sértettek az országban élő szociáldemokraták is, akik – Schmuck Andor kétes tevékenysége miatt – nem tudtak a lelküknek kedves politikai irányzatra szavazni. Sértett továbbá a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, amely kénytelen elviselni Schmuck Andor félrevezető és megtévesztő közszereplése miatt a szociáldemokratákkal szemben kialakult ellenszenvet.

A választási csalás kapcsán Andráska László meg kívánja jegyezni, hogy bár csak a hatodik kerületben derült fény a visszaélésre, az MSZDP biztosra veszi, hogy máshol és máskor, azaz a tavaszi országgyűlési választáson is volt visszaélés, és hasonló eszközöket alkalmazva sikerült a Schmuck pártnak felállítania azt az országos listát, amely révén 450 millió Forint költségvetési támogatásra vált jogosulttá. Ezt a feltételezést támasztják alá azok a híresztelések is, miszerint az országgyűlési választáson a Schmuck-párt központjában választókerületekre lebontva, kötegelve osztogatták a fénymásolt – más párt választói által kitöltött és aláírt – jelölő íveket. A Schmuck-párt néhány ételosztáson kívül nem végzett értékelhető politikai tevékenységet, viszont a négyszázötvenmilliós költségvetési támogatás megszerzése után gyorsan megszüntette magát. Ebből is látszik, hogy sosem volt Schmuck Andor célja a szociáldemokrata értékek képviselete, hanem inkább a haszonszerzés és az önös érdekek vezérelték káros közszereplése során. Elkeserítő, hogy mindehhez Polt Péter legfőbb ügyész asszisztál, és nem próbálja meg felderíteni az ilyen és ehhez hasonló demokrácia-romboló cselekményeket.

Andráska László – ezen esett miatt is – újra fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy a szociáldemokrácia nem egyenlő Schmuck Andorral. Sőt! Bár folyamatosan küzdenek a különbségtételért, még ma sem sikerült teljesen eltüntetni a rájuk vetülő árnyékot. Sajnos nap, mint nap tapasztalják, milyen súlyos károkat okozott Schmuck Andor az általa alapított és elnökölt szocdemnek nevezett formációval.

Önállóság vagy összefogás?

Az MSZDP az elmúlt időszakban megtartott időközi önkormányzati választásokon több esetben is önállóan indított jelölteket, emiatt azzal vádolták meg őket, hogy gátolják az ellenzéki összefogást, és létezésük semmi másra nem jó, csak arra, hogy tovább osszák a baloldal amúgy is polarizált szavazótáborát. Az MSZDP – a vádak ellenére – elkötelezett az önálló jelöltállítás mellett. Ugyanakkor, fel kell hívni a figyelmet arra, hogy kik a valódi gátjai az összefogásnak. Látni kell, kik vertek és vernek szögeket az ellenzék koporsójába. Mert azokat Zuschlag, Hagyó, Hunvald urak ütötték, valamint Gyurcsány Ferenc ütötte a DK-val, míg az MSZP vezetése saját pártját „szögeli” belülről.

Az ellenzéki összefogásról amúgy sem rendelkeznek kellemes tapasztalatokkal. A 2015 novemberében Mezőhegyesen a földárverések miatt megtartott tüntetésen hiába vett részt a párt a szervező munkában, a közösen elvégzett feladatok után a DK felső vezetése felszólalási lehetőséget sem biztosítottak számukra mondván, az a baloldal széttagoltságát tükrözné.

Az MSZDP elnöksége február 13-án részt vett a szakszervezetek által szervezett kormányellenes tüntetésen

Az MSZP civil megújulása

A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy Baloldali Tömörülés Társulat néven bontott zászlót Hegyi Gyulának, az MSZP volt európai parlamenti képviselőjének vezetésével egy új baloldali mozgalom. A párthoz kötődő, ám mégis független civil szervezet feladata az lesz, hogy hidat képezzen a baloldali civil szféra és a szocialista párt támogatói bázisa között. Céljuk továbbá, hogy megszabadítsák az MSZP-t a neoliberális befolyástól.

Andráska László szerint az MSZDP a szervezet létrehozását pozitívan értékeli, ugyanakkor vannak kétségeik aziránt, hogy meg lehet-e állítani, illetve vissza lehet-e fordítani az MSZP-t a huszonhat év óta járt tévútról. A szocdemek örülnének neki, ha a szocialisták „levakarnák” magukról a neoliberális vonalat, és visszatérnének a baloldalisághoz, ugyanakkor kérdéses, hogy ennek mennyire lesz foganatja a párt tagságában, és tényleg le tudják-e leválasztani azokat az érdekcsoportokat, amelyek eddig döntően határozták meg az MSZP politikáját. Elgondolkodtatónak tartja, hogy az új szervezet megalakulásáról a Magyar Nemzet című újság számolt be, ami minősíti a baloldalinak nevezett médiumokat.

A szocdemek az MSZP különböző csoportjai közül a Szanyi Tibor féle vonalat érzik a legközelebb az MSZDP-hez, remélik, hogy a párt tisztújításán a párt tagsága is az Európai Parlamenti képviselő mellé sorakozik majd fel. Ha mégsem így lenne, akkor tárt karokkal várják azokat az embereket, akik az MSZP helyett az MSZDP-ben találják meg és fedezik fel a valódi szociáldemokrata értékeket.

Pártújjászervezés

Andráska László tapasztalatai szerint az MSZDP elsősorban azokat tudja megszólítani, akik nyitottak az általuk képviselt eszme iránt, valamint akiknek korábban személyes kapcsolódása volt a szociáldemokráciával vagy a párttal. Másodsorban számítanak minden jóérzésű emberre, hiszen – meglátása szerint – a legtöbb ember szociáldemokrata, legfeljebb nem tudja magáról. Aki ugyanis tisztességes, igazságérzete a helyén van, valamint együtt érez és támogatja az elesetteket, akkor szinte az már „szocdem” és helye van a pártban. A „szabadság”, „igazságosság” és „szolidaritás” hármas szocdem jelszavakat a mai magyar közélet állapota miatt kiegészítették a „tisztesség” követelményével, ami most a legfontosabb üzenetük – ebből nem engednek.

Az MSZDP elnöke úgy látja, hogy a taglétszáma növelésének legnagyobb gátja, hogy az elmúlt 26 év után az emberek ellenérzéseket táplálnak a pártok iránt. A fiatalok körében különösen szembetűnő a politikát és a pártpolitizálást elutasítók aránya, ami komoly kihívás az MSZDP számára, mert meg akarják szólítani a fiatalabb generációkat is. Mivel hisznek a személyes elérés erejében, ezért az emberek közvetlen megszólításának útján próbálják áthidalni a politikaellenességből eredő gátakat, és kívánják elérni az aktív párttagság növelését. El akarják magyarázni nekik, hogy érdemes részt vállalni az MSZDP munkájában, hiszen nem csak a 8 órás munkaidő és a fizetett szabadság szociáldemokrata vívmány, hanem a nyugat- es észak-európai jóléti államok életszínvonala is az ottani szociáldemokrata pártok tevékenységének köszönhető.

Jövőkép

Andráska László a szegénység felszámolását, a bér- és jövedelemszint-emelkedést, illetve a jólét megteremtését tartja a mai magyar társadalom legfontosabb feladatának. Pártja politikai célkitűzéseit is ez az irány határozza meg. Az MSZDP balközép párt mely befogadja a rendszerkritikus radikális baloldaliakat is és a középosztály szociálisan érzékeny tagjait is. A pártelnök kiemelte, hogy nem valami ellen, hanem a kitűzött célokért dolgoznak, ennek megfelelően az embereket pozitív üzenetekkel, nem pedig a meddő „Orbán takarodj” szlogennel szólítják meg.

Kapcsolat és további információ:
- Az MSZDP honlapja: www.mszdp.hu
- Facebook oldal: www.facebook.com/MagyarorszagiSzocialdemokrataPart
- Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A Magyarországi Szociáldemokrata Párt MSZDP 1890. december 7-én alakult, az évfordulóról a párt tagsága méltó módon emlékezett meg

Képek forrása: MSZDP.hu, Facebook.com/MagyarorszagiSzocialdemokrataPart, Kőbánya.info

Last modified on Friday, 29 April 2016 20:44

Hírek

Régi képek, emlékek

Látkép
Részből egész
Épül a lakótelep
Régi kép
A Gergely-bánya
Átadó ünnepség
Már állnak a házak
Áll a szobor
Építési terv
Föld út

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

A Kőbányai Önkormányzat intézkedett szúnyoggyérítés ügyben! - tájékoztatja a kerületben...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia