Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kőbánya megvédi építészeti értékeit

Rate this item
(1 Vote)

A Kőbányai Önkormányzat figyelmet fordít a kerület védett építészeti értékeinek megóvására, az épületek jellegzetes kőbányai karakterének megőrzésére. Az építészeti értékek fenntartása, megújulása, és a károsodott értékek helyreállítása érdekében - az épített és természeti környezet kerületi helyi védelméről szóló önkormányzati rendelet alapján - a képviselő-testület tavasszal pályázatot írt ki. A felhívásra tíz pályázat érkezett, amelyek közül - a bírálóbizottság javaslata alapján - a Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság hét esetében tartotta megalapozottnak a felújítást, és javasolta az igényelt támogatás odaítélését. 

 

Az értékvédelmi pályázat eredményhirdető rendezvényére november 18-án került sor a Polgármesteri Hivatalban. A hét, pályázati támogatást elnyert kőbányai, helyi védettség alatt álló épület közös képviselőjét Kovács Róbert polgármester köszöntötte. A kerület vezetője elmondta, hogy Kőbánya tele van építészeti értékekkel, kiemelte azok megóvásának fontosságát. Az önkormányzat az értékmegóvás útján jár, ennek szellemben alkotta meg az épített és természeti környezet helyi védelméről szóló rendeletét, amely olyan mérföldkő volt, amely révén sikerült azonosítani és számba venni, illetve védelem alá helyezni a kerületben található építészeti és természeti értékéket. A polgármester úgy látja, hogy az elmúlt években sokat tettek Kőbánya értékeinek megőrzéséért, tisztában van ugyanakkor azzal, hogy nagy az adósság az épületek állagának megújítása terén, és sokat kell még tenni, hogy az épített városkép megváltozzon. Ezért is írták ki a pályázatot, amely következtében az önkormányzat 12 millió forintos támogatásával és az ingatlanok önrészeivel több mint 21 millió forintból szépülhetnek Kőbánya épületei. Kőbánya meg fog újulni - zárta gondolatait Kovács Róbert. Megköszönte, hogy a közös képviselők partnerek az önkormányzat kerületszépítő törekvésében. Gratulált a nyerteseknek, valamint kifejezte bizodalmát abban, hogy mind többen követik majd példájukat.

 

A polgármesteri köszöntő után Mozsár Ágnes főépítész beszélt a kerület védett értékeiről, majd értékelte a pályázat tapasztalatait. Ezt követően bemutatta a nyertes pályázatokat, a tervezett felújítási munkákat, valamint ismertette az elnyert pályázati támogatásokat.

A pályázaton nyertes társasházak és a tervezett felújítási munkák:
- Gergely u. 16. A épület: ablakok felújítása
- Salgótarjáni út 51.: kémény és lábazat felújítása
- Bihari út 17.: homlokzat, kapu és kerítésfal felújítása
- Füzér u. 34/A: homlokzatfelújítás
- Nyitra u. 8.: a kémények felújítása
- Márga u. 28.: tető és kerítés felújítása
- Ónodi u. 5.: nyílászáró-felújítás és lépcsőház-homlokzat felújítás

 

A támogatási szerződések megkötését követően megkezdődhet a nyertes társasházak felújítása, amelyet jövő év végéig kell elvégezni. A Kőbányai Önkormányzat jövő tavasszal újabb pályázatot tervez kiírni, tehát újabb helyi védettségű épületek felújítására nyílik lehetőség. 

Forrás: Kőbánya.hu, Kovács Róbert Facebook oldala, Kőbánya.info

Last modified on Thursday, 26 November 2015 21:59

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül és szépül
Épül a lakótelep
Részből egész
Zajlik a munka
Még nincs kész
Régi újhegyi kép
Építik a tavat
Átadó ünnepség
Áll a szobor
Régi kép

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia