Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kőbányai központból indulva szerveződik újjá a 125 éves MSZDP

Rate this item
(8 votes)

125 éves múlt – új elnök az MSZDP élén 

A 125 éves Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) eseménytelennek nem nevezhető történelmében tavaly novemberben új korszak kezdődött: elhunyt Kapolyi László pártelnök, aki sajátos módszerekkel közel 21 éven át vezette a szervezetet. A nagy múltú, ám az elmúlt évtizedek során mikro-párttá zsugorodott MSZDP tisztújító kongresszusa 2015 márciusában választotta elnökké azt az Andráska Lászlót, aki a Kapolyi érában – mint mag a hó alatt – belső ellenzékként tevékenykedve tartott ki szociáldemokrata elvei mellett. Az új elnök és vele együtt a megmaradt aktív tagok nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint az MSZDP újjászervezését.

Az MSZDP tisztújító kongresszusa

Andráska Lászlóval júliusban beszélgettünk. Elmondta, hogy a márciusi kongresszuson hozott döntésről alig egy hónapja kapták meg a Fővárosi Törvényszék bejegyző végzését. Azóta dolgozhat teljes jogkörű elnökként, persze a köztes időszak sem telt el eseménytelenül, hiszen azonnal hozzá kellett látni a kárenyhítéshez, illetve a jövőbeni építkezés lehetőségének megalapozásához.

Andráska László 43 éves, vállalkozói múlttal rendelkező mérnök, aki jelenleg közalkalmazottként dolgozik. Nős, három gyermek apja.

Százmilliós Kapolyi és súlyos Schmuck örökség

Az MSZDP frissen bejegyzett elnöke tisztában van azzal, hogy nem is egy, hanem rögtön két, a múltban gyökerező hatalmas fába kell belevágni a fejszéjét. A legnagyobb feladatnak annak a 157 millió forintos – az időben le nem adott ajánlóívek miatt kiszabott – választási bírságnak a kezelése ígérkezik, amely Kapolyi László egyszemélyes döntésének következményeként sújtja a pártot. A volt elnök több tanú jelenlétében ugyan elismerte a kiszabott bírság miatti egyéni felelősségét és vállalta annak megfizetését, arra azonban betegsége és halála miatt már nem került sor. Andráska László pártja helyzetének rendezése érdekében a 157 milliós összeg erejéig hagyatéki igényt nyújtott be a Kapolyi örökségre vonatkozóan az illetékes önkormányzathoz.

Szintén a múlt súlyos árnyaként vetül a pártra Schmuck Andor és az általa alapított és elnökölt Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja elnevezésű – azóta már megszüntetett – formáció emlékezete. Andráska László fontosnak tartja a megkülönböztetést Schmuck Andortól, aki – a folyamatos, országos sajtómegjelenés ellenére és a közhiedelemmel ellentétben – sosem volt az MSZDP elnöke, Kapolyi Lászlónak köszönhetően mindössze 2011. október és 2013. május között töltött be főtitkári tisztséget. Az MSZDP-ben végzett tevékenysége kizárólag az önmegvalósításáról és az öncélú érdekérvényesítésről szólt. Bár sikertelenül próbálta meg több alkalommal átvenni a párt vezetését, az MSZDP-nek így is komoly károkat okozott népszerűtlenségével, valamint a párttagság megosztásával. 

A legtöbb ember szocdem, legfeljebb nem tudja magáról

Andráska László rövid távon az aktív taglétszám növelését tartja a szervezési munka első lépésének, hiszen jelenleg csak a párt központi egysége működőképes. Megkezdődött az alapszervezetek megalapításának folyamata. Ezt igazolja a hat fős pécsi alapszervezet megalakulása is, melyet a közeljövőben Dél–Dunántúlon továbbiak fognak követni. Bízunk benne, hogy a folyamat öngerjesztő lesz és számottevő tagsággal sikerül lefedni az egész országot. Tapasztalatai szerint az MSZDP elsősorban azokat tudja megszólítani, akik nyitottak az általuk képviselt eszme iránt, valamint akiknek korábban személyes kapcsolódása volt a szociáldemokráciával vagy a párttal. Másodsorban számítanak minden jóérzésű emberre, hiszen – meglátása szerint – a legtöbb ember szociáldemokrata, legfeljebb nem tudja magáról. Aki ugyanis tisztességes, igazságérzete a helyén van, valamint együtt érez és támogatja az elesetteket, akkor szinte az már „szocdem” és helye van a pártban. A „szabadság”, „igazságosság” és „szolidaritás” hármas szocdem jelszavakat a mai magyar közélet állapota miatt kiegészítették a „tisztesség” követelményével, ami most a legfontosabb üzenetük – ebből nem engednek.

Az MSZDP új pécsi alapszervezete

Hisznek a személyes elérés erejében, ezért a pártagság növelését az emberek közvetlen megszólításának útján kívánják elérni. Természetesen van honlapjuk (www.mszdp.hu) és Facebook oldaluk is, valamint létrehoztak egy központi irodát a X. kerületi Maglódi úton, ahol hetente egy-két alkalommal tartják összejöveteleiket. Az elsődleges kapcsolatfelvételre az elektronikus út (email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) áll rendelkezésre minden érdeklődő számára. 

Az MSZDP központja Kőbányán, a Maglódi út 47. szám alatt, ami egy bérelt helyiség a régi iparterület sokáig használaton kívüli irodaházban 

Feltörekvő szervezetként odafigyelnek azoknak a „szerencselovagoknak” a megjelenésére, akik a párt révén kívánnak gazdasági előnyökre szert tenni és önös érdekeiket akarják érvényesíteni. Ilyen érdekemberek már most is megjelentek az MSZDP környezetében, ezért fokozottan vigyáznak arra, hogy távol tartsák őket a párttól.

Szocialista Internacionálétól a likvid demokráciáig

Az MSZDP – múltjának köszönhetően – erős nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik: részt vesz az Európai Szocialisták Pártja (PES) és a Szocialista Internacionálé (SI) munkájában. Andráska László júliusban eleget tett a montenegrói miniszterelnök meghívásának és képviselte pártját a montenegrói kormányzó párt (DPS) Podgoricában megrendezett kongresszusán. Milo Djukanovic miniszterelnök és egyben pártelnök első helyen fejezte ki köszönetét a magyar befektetők közreműködéséért, mellyel az országa fejlődését segítették elő.

A PES budapesti kongresszusán

A meglévő nemzetközi kapcsolatrendszer ápolása mellett törekednek új politikai, közéleti és társadalmi irányzatok megismerésére is. Az MSZDP a Li-De, azaz a Likvid Demokrácia csoporttal közösen tartott összejövetelen ismerkedett meg azzal a Magyarországon egyedülálló közösségi döntéshozatali módszerrel, amely egyesíti a képviseleti demokráciával elérhető szakértelmet a közvetlen demokrácia előnyeivel. Az MSZDP Országos Pártvezetősége (OPV) úgy véli, hogy a Li-De csoport által kidolgozott módszer hatékony eszköze lehet a demokrácia kiszélesítésének és a véleményformálásnak. Az MSZDP – kis létszáma miatt – jelenleg a közvetlen demokrácia elvei mentén működik, ám ha majd növekszik a taglétszám, akkor szükségessé válhat a rendszer bevezetése, mivel szeretnék fenntartani ezt az állapotot a párt döntéshozatali mechanizmusában.

Livid demokrácia megbeszélés az MSZDP központjában - az eseményt az interneten is közvetítették

Jólét megteremtése, szegénység felszámolása

Andráska László a szegénység felszámolását, a bér- és jövedelemszint-emelkedést, illetve a jólét megteremtését tartja a mai magyar társadalom legfontosabb feladatának. Pártja politikai célkitűzéseit is ez az irány határozza meg. Programjuk kidolgozásába bevontak egy neves szakemberekből álló Tanácsadó Testületet, amely támogatására a vezetőség számíthat a mindennapi munkája során is. Az MSZDP balközép néppárt mely befogadja a rendszerkritikus radikális baloldaliakat is és a középosztály szociálisan érzékeny tagjait is.

A pártelnök kiemelte, hogy nem valami ellen, hanem a kitűzött célokért dolgoznak, ennek megfelelően az embereket pozitív üzenetekkel, nem pedig a meddő „Orbán takarodj” szlogennel szólítják meg.

Szociális börzén az MSZDP

Terveik szerint „Szociáldemokrata Szabadiskolákat” szeretnének indítani országszerte, melyhez a folyamatos oktatásra alkalmas helyiségek felkutatása, az előadók bevonása és a képzési anyagok összeállítása, valamint a költségek fedezésére támogatások gyűjtése már folyamatban van. Ezen képzések, iskolák célja többek között az is, hogy az embereket fogékonnyá tegyék az őket körülvevő társadalmi, gazdasági, jogi környezet megértésére, felkészítsék őket a jogaik és kötelességeik mentén az érdekeik érvényesítésére. 

Az MSZDP elnöke rendkívül károsnak tartja, hogy ma Magyarországon jogszolgáltatás és nem igazságszolgáltatás van. Ugyanakkor reméli, hogy ez a helyzet nem lesz tartós és előbb-utóbb megéljük, hogy jó néhány közéleti szereplőt is elszámoltatnak tetteikért.Úgy véli, ez is hozzájárulhat a közélet megtisztításához.

Zárszóként Andráska László elmondta, hogy a Magyarországi Szociáldemokrata Párt idén 125 éve, 1890. december 7-én alakult. Az eseményről a párt tagsága méltó módon kíván megemlékezni.

Képek forrása: MSZDP.huFacebook.com/MagyarorszagiSzocialdemokrataPart

Last modified on Wednesday, 29 July 2015 13:31

Hírek

Régi képek, emlékek

Folyik az építkezés
Zajlik az éptkezés
Építési terv
Már állnak a házak
Épül a lakótelep
A Mély tó
Régi újhegyi kép
Föld út
Elkészült a lakótelep
Építik a tavat

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia