Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Felhívás parlagfű- és patkánymentesítésre, elhullott állatok elszállítására

Rate this item
(2 votes)

A Kőbányai Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztálya felhívást kezdeményez a lakosság felé gyom-, parlagfű- és hulladékmentesítésre, fák és fasarjak megfelelő nyesésére, elhullott állatok elszállítására és patkánymentesítésre!

Gyom-, parlagfű- és hulladékmentesítése, fák és fasarjak megfelelő nyesése

A Hatósági Főosztály felhívja a Tisztelt kőbányai ingatlantulajdonosok, használók és kezelők figyelmét az emberi életminőséget veszélyeztető özönnövények visszaszorításának, a gyommentesítésnek, valamint környezetünk tisztántartásának a fontosságára és jogszabályi előírásaira. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. §-a értelmében a földhasználó köteles az egyéb károsítók ellen védekezni, ha azok az emberi egészséget bármely módon veszélyeztetik. Továbbá a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A védekezést elmulasztóval szemben az adott év június 30. napját követően közérdekű védekezés rendelhető el, valamint az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008. (VII. 31.) Korm. rendelet értelmében az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság jogosult 15 000 forinttól 5 000 000 forintig terjedő növényvédelmi bírság kiszabására.
Budapest Főváros Közgyűlésének a főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII. 1.) Fővárosi Közgyűlési rendelet 3. §-a alapján az ingatlan tulajdonosának (használójának, kezelőjének) a kötelessége gondoskodni az ingatlan, az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület (zöldsáv) gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, a beépítetlen telekingatlan tisztántartásáról és gyommentesítéséről, valamint a telekingatlanról a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről.
A fentiek értelmében a Hatósági Főosztály kéri a Tisztelt kőbányai ingatlantulajdonosokat, használókat, illetve kezelőket, hogy a 2015. évben is mielőbb tegyék meg a szükséges intézkedéseket a Budapest X. kerület közigazgatási területén található ingatlanok gyom- és szemétmentesítésére, környezetének tisztántartására és a rendezett állapot folyamatos fenntartására.


Elhullott állatok tetemének bejelentése

A közterületeken, utakon elhullott állatok tetemei egészségügyi szempontból veszélyesek, látványuk kellemetlen, zavaró. A környezetvédelmi jogszabályok a veszélyes hulladékok közé sorolják az állattetemeket, mivel azok fertőzőek és ezáltal emberekre és állatokra egyaránt veszélyesek. A tetemekből bomlásuk során különféle vegyi anyagok (nitrátok, nitritek) és kórokozók is kiszabadulhatnak, a csontváz pedig évekig, évtizedekig fennmaradhat. Környezetünk és saját egészségünk megóvása érdekében nagyon fontos, hogy állattetem észlelése esetén az e feladat ellátására szakosodott hulladék-feldolgozó céget értesítsük. Kerületünkben ezt a feladatot – a Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzattal kötött szerződés alapján – az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. látja el. A Zrt. az állati tetemeket Kőbánya közigazgatási területén közterületi és nem közterületi besorolású ingatlanok területéről is elszállítja. A Zrt. ügyeletét reggel 6.00 és 20.00 óra közötti időszakban a 06/80-205-201 ingyenesen hívható zöld számon lehet értesíteni az észlelt elhullott tetemről, amelyet szakembereik 24 órán belül az önkormányzat költségére elszállítanak.


Patkánymentesítés 

Sajnálatosan tapasztalható, hogy a korábbi évekhez képest megnövekedett a patkánnyal fertőzött területek száma Kőbányán, ezért fontos, hogy hatékonyan lépjünk fel a rágcsálómentesítéssel kapcsolatban, amelyhez a Hatósági Főosztály az alábbi tájékoztatást adja. Budapesten – közterületen és magánterületen egyaránt – a patkányirtást a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatallal kötött megállapodás alapján a Bábolna Bio Kft. térítésmentesen végzi. A bejelentést követően kollégáik 24-72 órán belül felkeresik a bejelentett címet és megteszik a szükséges intézkedéseket. Annak érdekében, hogy a szennyvízcsatorna-hálózaton kívül az épületekben és az ingatlanokon is elvégezhessék a patkányirtási munkálatokat mindenképpen szükséges az ingatlantulajdonosok segítsége, hogy minden területre bejuthassanak. Amennyiben patkány előfordulást észlelnek, azt a Bábolna Bio Kft.-nek az alábbi elérhetőségeken a lakosok közvetlenül is bejelenthetik:

Bábolna Bio Kártevőirtó Szolgáltató Kft.
Cím: 1107 Budapest, Szállás u. 6.
Telefon: 432-0412 Telefax: 432-0401
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web: www.kartevoirtas.hu

Bábolna Bio Balesetvédelmi tájékoztató EBBEN a dokumentumban olvasható el!

Forrás: Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály, Kőbánya.huKártevőirtás.hu

Hírek

Régi képek, emlékek

Az iskola
Átadó ünnepség
Lakótelep a világ végén
Áll a szobor
Részből egész
Folyik az építkezés
Zajlik az éptkezés
Már állnak a házak
Épül a lakótelep
A Mély tó

Közösségi Hírek

Hogyan védekezzünk a csalások ellen az online vásárlás során?

Hogyan védekezzünk a csalások ellen…

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia