Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Folytatódó felújítások, átalakuló szociális ellátások – interjú Kőbánya polgármesterével

Rate this item
(4 votes)

A Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete február 20-án fogadta el a kerület 2015. évi költségvetéséről szóló rendeletét. Ebből az alkalomból Kovács Róberttel, Kőbánya polgármesterével beszélgettünk, aki ismertette az idei év és a közeljövő célkitűzéseit. Megtudhattuk, hogy Kőbánya az elmúlt évekre jellemző növekedési pályán marad: 2015-ben számos jelentős projekt valósul meg a kerületben, közben a szociális ellátások terén is látványos változások történnek. 

Kovács Róbert a beszélgetés elején kiemelte, hogy – a beruházások viszonylatában vizsgálva – a Kőbányai Önkormányzat még soha nem tervezett oly mértékben csak saját bevételből felhalmozásra és beruházásra, mint 2015-ben. A fejlesztések markáns része az intézményi világot érinti. Ennek keretében a Vaspálya utcai óvoda és bölcsőde épületét a vázig lebontják és teljesen felújítják. A munka majd’ egy évig fog tartani, ezért erre az időszakra el kell költöztetni az intézményt az üresen álló Bánya utcai iskola épületébe. Elbontják a Kerepesi úti rendelőt, és újat építenek helyette. Az Önkormányzat új ügyfélszolgálatot épít az Állomás és Halom utca sarkán annak érdekében, hogy a kőbányaiak a kor követelményeinek megfelelő módon intézhessék ügyeiket. Ez a három nagy beruházás önmagában 1,5 milliárd Forintot igényel.

Szintén jelentős beruházás lesz a TÉR_KÖZ projekt, amely során megújul az Újhegyi sétány Harmat és Bányató utca közötti része – folytatta Kovács Róbert az idei célkitűzések ismertetését. A 700 millió forintos beruházás jelenleg a közbeszerzési pályázat kiírásánál tart, a tervek szerint júniusban kerül sor a munkaterület átadására. A projekt az előzetes tervek szerint október 31-ig lezárul. A sétány megszépítése az idei munkálatokkal természetesen nem ér véget, hiszen már folyik az előkészítése a fennmaradó szakaszok megújításának. Az Újhegyi lakótelepen 100 millió forintos útfelújítási program indul, amely révén a teljes belső úthálózatot felújítja az önkormányzat az elkövetkező években. A városrészben fejleszteni fogják továbbá a játszótereket, és parkosítással is hozzájárulnak az itt élők életminőségének javításához. A Sportligetben a zöld felületek és a sportpályák kerülnek a munkálatok célkeresztjébe, mint ahogy tervezik futókör építését is 2019-ig.

A Kőbányai Önkormányzat partnerségével márciusban megkezdődött a Kőrösi Csoma Sándor út teljes szakaszának felújítása. Emellett út- és járdafelújítás, valamint közvilágítás-fejlesztés is indul a kerület több pontján. Az Önkormányzat tervezi még földes utak aszfaltozását is. Folyik a Népliget fejlesztésének és a Keresztury Dezső Általános Iskola felújításának előkészítése.

Kovács Róbert polgármester beszélt az Önkormányzat város-rehabilitációs programjáról. Elmondta, hogy erre azért van szükség, mert Kőbányán rossz minőségű a lakásállomány, ez alól pedig az önkormányzati ingatlanok sem jelentenek kivételt. A jelenség kialakulása a privatizáció időszakára tehető, amikor az értékesebb, jobb állapotú lakóingatlanokat megvásárolták a bentlakók, és általában azok a lakások maradtak önkormányzati tulajdonban, amelyek 100 éves vagy még régebbi házakban vannak. Ezek az ingatlanok vizesek, dohosak és mára elavulttá váltak. Egy részüket sajnos nem éri meg rendbe tenni, az Önkormányzat ezért elkezdte szanálni a felújításra nem érdemes ingatlanokat: a Noszlopy utcában például 50 lakást bontanak le. A lakásállomány megújítása érdekében olyan önkormányzati lakásokat terveznek építeni, amelyek már más minőséget jelentenek. Megkezdik a bérlakás-állomány átstrukturálását is, a tervek megvalósítására a költségvetés tartalmaz forrásokat. Elvégezték a kerületi lakásállomány felmérését, ami nagyon fontos és nagy feladat volt, mivel 2012-ig az önkormányzat nem tudta, hogy mennyi és milyen állapotú lakással rendelkezik. Az adatok csak különálló nyilvántartásokban, mozaikszerűen voltak megtalálhatóak, de összefoglalva nem volt elérhető. Ezt a hatalmas munkát a nem lakás céljára szolgáló helyiségek tekintetében szintén elvégezték, amelynek köszönhetően az Önkormányzat már teljes körű információs bázis birtokában tud tervezni és fejleszteni.  

Az Önkormányzat összevonta a kerületi sportintézményeket, amibe integrálták azt a Bihari úti sporttelepet, amit tavaly kapott meg a kerület az államtól. A Bihari úti komplexumot eddig azért nem kapcsolták össze a többi kerületi sportteleppel, mert látni akarták, hogy mit jelent, milyen feltételeket igényel az önálló működtetése. A sporttelepen jelenleg nagy átalakulás zajlik az Önkormányzat 50 millió forintos önrészével: a Fradival közösen öltözőket, új burkolatokat, új műfüves pályákat, lelátót és világítást építenek. A beruházás összesen 600 millió forintba kerül majd. A sporttelep teljesen megújul és „kis ékszerdoboz” lesz belőle – érzékeltette a változások minőségét Kovács Róbert. 

A polgármester úgy látja, hogy a kerület életében nagy változást jelent a MÁV-telep státuszának megváltozása. Az ott lakók ugyanis évtizedeken keresztül nem vásárolhatták meg a MÁV tulajdonában lévő otthonaikat. Az Önkormányzatnak sikerült elérni, hogy a telep tulajdonjoga a vasúttársaságtól átkerüljön a Nemzeti Vagyonkezelőhöz. Az Országgyűlés 2014 decemberében fogadta el azt az egyedi törvényt, amely úgy adta a Kőbányai Önkormányzat tulajdonába a MÁV-telepet, hogy közben mentesítette az alól az elidegenítési tilalom alól, amelyet ilyen esetekben 15 évig fent kell tartani. Már elindult az előkészítő munka annak érdekében, hogy elkezdhessék a tárgyalásokat a házak lakóival. Az ingatlanok értékesítéséből származó bevételeket az Önkormányzat a telep fejlesztésére fordítja majd.

Az Önkormányzat szakmai együttműködése mellett megkezdődött a Magyar Állami Operaház háttérbázisának Kőbányára költöztetése. Kerületünk újabb büszkeségéről Kovács Róbert elmondta, hogy a világhírű intézmény műhelyházát, a próbaszínpadokat, a zenetermet és a kelléktárat telepítenék át a Kőbányai úti Északi Járműjavító területén található Eiffel-csarnokba. 

Kovács Róbert kifejtette, hogy – a törvényi előírások változása miatt – az Önkormányzatnak el kell végeznie a Kőrösi Kulturális Központ átszervezését. A száz fő alatti dolgozói létszámmal működő intézmények a jövőben ugyanis nem lehetnek önállóan működő és gazdálkodó intézmények. Mivel szeretnék megtartani, hogy a Kőrösi Kulturális Központ önállóan tudjon gazdálkodni, ezért nonprofit kft-vé alakítják. A példa nem egyedi, hiszen a nagy fővárosi kulturális központok szintén így, nonprofit cégként működnek.

A szociális ellátások terén jelentős változások történnek az önkormányzat és az állam közötti feladat-megosztásban az idei évben – ismertette Kőbánya polgármestere. Vannak olyan ellátások, amiket a kormányhivatalon keresztül az államnak, és vannak olyanok, amit – települési támogatás néven – az önkormányzatnak kell biztosítani. Kőbányán a települési támogatások között a gyógyszertámogatás képvisel markáns elemet a lakásfenntartási és a rendkívüli élethelyzetben adható támogatás mellett. Az Önkormányzat továbbra is biztosítja a támogatást a gyógyászati segédeszköz vásárlásához. Kovács Róbert kiemelte, hogy Kőbánya – stabil gazdálkodásának köszönhetően – elő tudja teremteni a szociális ellátásokhoz szükséges forrásokat. Sőt! Az Önkormányzat jelentősen kiszélesítette a hozzáférés lehetőségét, megemelte azt az összeghatárt, ameddig elérhető egy települési támogatás. A polgármester elmondta, hogy a kerületben olyan támogatás-típusok is megjelennek majd, amelyeket nem kötelező biztosítani, vagy nincsenek a törvény által javasoltak között.

Bár a közétkeztetés terén szeptembertől kellene alkalmazni a megváltozott előírások szerinti emelt normájú mennyiségeket a bevitt tápanyagok vonatkozásában, Kőbányán már január 1-jétől bevezette az Önkormányzat. Ennek köszönhetőn a kőbányai gyerekek egészségesebben étkezhetnek, ám a szülőknek ezért nem kell többet fizetniük, hiszen a többletkiadásokat teljes mértékben az Önkormányzat fedezi. A változás miatt minőségében jobb étel kerül a közétkeztetésben résztvevők asztalára.

A közbiztonság javítása érdekében az Önkormányzat növeli a közterület-fenntartók létszámát: év végére újabb ötven főt vesznek állományba. Kovács Róbert a térfigyelő-kamerarendszerről elmondta, hogy a működtetésének fenntartása évi 300 millió forintot jelent a kerületnek. Fenntartásának indokoltságát alátámasztó számszerűségi adatok ugyanakkor egyértelműek: folyamatosan csökken a regisztrált bűncselekmények száma, amíg az eredményes nyomozások aránya emelkedik. A kiemelten kezelt bűncselekmények közül csökkent a lopások, a gépjármű-feltörések, a gépjárműlopások, a testi sértések és a rablások száma.

Az Önkormányzat továbbviszi a megkezdett közfoglalkoztatási programot: akiket a Munkaügyi Központ a kerület felé közvetít, azoknak közmunka-lehetőséget biztosít. A programhoz szükséges költségvetési keretek rendelkezésre állnak, a forrásokat előteremtik. A közfoglalkoztatottak munkájának eredménye meglátszik Kőbánya parkjainak és közterületeinek állapotán, azok tiszták és rendezettek.

A polgármester az interjú végén a kerületi rendezvények és programok vonatkozásában kifejtette, hogy az olyan hagyományos elemek mellett, mint például az Isaszegi Kerékpáros Emléktúra, a Költészet Napja, a Május 1., vagy épp a Kőrösi Csoma Sándor megemlékezés, újra megrendezik a tavaly hatalmas sikert aratott 10-es fesztivált. Kőbánya tovább fejlődik – zárta gondolatait Kovács Róbert.

Last modified on Thursday, 23 April 2015 09:26

Hírek

Régi képek, emlékek

Régi újhegyi kép
Dolgos kezek
Lakótelep a világ végén
Minden a helyére kerül
Átadó ünnepség
Elkészült a lakótelep
A Mély tó
Épül a Mély tó
Még nincs kész
Áll a szobor

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia