Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Védetté nyilvánították a Felsőrákosi-rétek területét

Rate this item
(2 votes)

Agócs Zsolt önkormányzati képviselő közleményt juttatott el hozzánk, amelyben arról tájékoztat, hogy védetté nyilvánították a Felsőrákosi-rétek területét. A képviselő a következőképpen fogalmazta meg a döntés miatt érzett örömét:

"Hét évnyi kitartó munka árán, de sikerült. Köszönöm mindazoknak, akik támogatták a munkámat, segítettek és biztattak, hogy ne adjam fel! Jóleső érzés, hogy gyerekkorunk csodálatos világa immár hivatalosan is védett terület lett. Így nagy eséllyel tovább él, és nem legendaként, a "Patak", ahogy mi hívtuk. Gyerekeink és unokáink is találkozhatnak azzal az élménnyel, amivel magunk is gazdagodtunk általa."

Agócs Zsolt önkormányzati képviselő

 

Fotó: Budapest.hu

A Budapest.hu fővárosi portál számolt be arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2013. december 11-i ülésén Felsőrákosi-rétek természetvédelmi terület névvel egy új, 164 hektáros területet nyilvánított védetté. A védetté nyilvánítás nagy előrelépést jelent Budapest természetvédelme és zöldfelületeinek megőrzése szempontjából. A terület Budapest X. kerület északi határán, a Rákosi-réteken található, amelyet délről a Keresztúri út és kisebb gyártelepek, északról pedig a XVI. kerület közigazgatási határa övez. 

Az új védett terület a Rákos-patak mentén fennmaradt értékes lápi élőhelyeket, közöttük jó állapotban megmaradt üde lápréteket, kékperjés kiszáradó lápréteket, égerligeteket foglal magában, amelyek számos védett állat- és növényfajnak nyújtanak otthont. A területbe beékelődnek országos szintű védettséget élvező, úgynevezett ex lege védett lápfoltok, amelyek között lévő területek a védetté nyilvánítással biztosítják a nagyon fontos ökológiai kapcsolat fennmaradását.

A Fővárosi Közgyűlés 1999 óta most először élt ezzel a jogkörével és nyilvánított védetté egy teljesen új területet. Az új védett terület őrzését a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság keretein belül működő önkormányzati természetvédelmi őrszolgálat látja majd el.

Forrás: Budapest.hu, Agócs Zsolt önkormányzati képviselő

Last modified on Tuesday, 07 January 2014 13:52

Hírek

Régi képek, emlékek

Lakótelep a világ végén
Régi újhegyi kép
Még nincs kész
Az iskola
Minden a helyére kerül
Zajlik a munka
Már állnak a házak
Zajlik az éptkezés
Folyik az építkezés
Építési terv

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia