Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Közbiztonsági fórumot tartott Újhegyen az MSZP

Rate this item
(1 Vote)

Somlyódy Csaba önkormányzati képviselő közbiztonsági fórumot szervezett Újhegyen december 3-án. Az eseményen részt vett Burány Sándor országgyűlési képviselő, Lukoczki Károly országgyűlési képviselőjelölt, valamint Lakatos Béla és Nyulász János korábbi önkormányzati képviselők. Elfogadta a meghívást Dr. Gyetvai Tibor kerületi rendőrkapitány és Gerber József újhegyi körzeti megbízott is. Somlyódy Csaba azért hívta össze a fórumot, hogy a lakosok beszélgethessenek az újhegyi közbiztonságról, és együtt tekinthessék át, mi történt eddig, és mire volna szükség.

Somlyódi Csaba az esemény elején bemutatta a megjelenteket, majd kifejtette: azért hívta össze a fórumot, mivel ez az a téma, ami a leginkább érdekli az embereket. Véleménye szerint Kőbánya nehéz kerület, igazi kihívás a rendőröknek. Tájékoztatást adott arról, hogy a térfigyelő-kamerarendszer létesítése óta sok "csibészt" sikerült beazonosítani, ezért a bűnözők Újhegyről egyrészt máshova helyzeték át tevékenységüket, másrészt a kültér helyett a kamerák látószögén kívül, a lépcsőházakban követik el tettüket. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a kerületben az Önkormányzat pályázatot írt ki lépcsőházi kamerarendszer telepítésére. Somlyódy Csaba úgy értesült az emberektől, hogy továbbra is jellemző probléma a közterületi hangoskodás és randalírozás. Meggyőződése, hogy a közbiztonságért a polgárok maguk is sokat tehetnek, például részt vehetnek a Szomszédok Egymásért Mozgalomban (SZEM), amelyhez bárki csatlakoztak.

Az önkormányzati képviselő után Burány Sándor országgyűlési képviselő kapott szót, aki önmagát bemutatva elmondta, hogy 1994 óta tagja a parlamentnek, a megváltozott választási körzethatárok miatt most Kőbányán kell elnyernie az emberek bizalmát. Változást szeretne, ehhez kéri az emberek támogatását. Bírálta az adó- és társadalompolitikát, amely miatt ma kevesen nagyon jól, sokan pedig nagyon rosszul járnak. Véleménye szerint a minimálbér ma kevesebbet ér, mint 2010-ben. A minimálbér-emelés egyetlen nyertese az állam, míg a munkaadók és munkavállalók rosszabb helyzetbe kerültek. Úgy látja, hogy a barátok és ismerősök lefölözik az ország hasznát, amin változtatni kell. Olyan országot szeretne, ahol az adókedvezmények nem a gazdag 20%-nál, hanem a 80%-nál "landolnak". Olyan országot szeretne, ahol a közbeszerzések nyitottak, és az is hozzáférhet, aki nem rokon vagy haver.

Lukoczki Károly elmondta, hogy a Fidesz szeszélye folytán lett részben Kőbánya képviselőjelöltje, mert ő a 17. kerületben politizál. Magáról elmondta, hogy egy lakótelepen nőtt fel, ismeri a jellemző problémákat. Van három felnőtt gyereke és három unokája. Elmesélte, hogy korábban a közértben 20 000 Forintból tele tudta rakni a bevásárlókocsiját, a kormányváltás óta ugyanennyi pénz elköltése után már csak lézengenek az áruk a kocsi alján. Elmondta, hogy a Forint-Euro árfolyam negatívan érinti a devizahiteleseket. Kijelentette, hogy a kormány Európa legmagasabb útdíját vezette be, ami áttételesen mindenkit érint. Károsnak nevezte, hogy a főváros rendeltben szabályozta a taxik tarifáját, mert az is áremeléshez vezetett. A rezsicsökkentést azért bírálta, mert azzal lenyomják az inflációt, így jövőre nem kell emelni a nyugdíjakat. Úgy látja, hogy a rezsicsökkentés valójában adóemelés. Bár az intézkedést sokan baloldalinak tartják, az mégsem az, hanem pénzátcsoportosítás a haverokhoz. Az egykulcsos adórendszer szerinte a legnagyobb becsapás, mivel 500 milliárdot vesz el a szegényektől és tesz át a gazdagok zsebébe. Mindezek következtében a társadalmi különbségek hatalmasra nőttek az országban. Sorra épülnek a stadionok, közben pedig hónapokig kell várni műtétekre és vizsgálatokra. Változtatni kell, és a szocialisták letéteményesei a változásnak. A rendőrségről elmondta, hogy a munkájuk pont olyan, mint az egészségügyben dolgozóké: az emberek áldozatvállalása szükséges ahhoz, hogy a rendszer működni tudjon és ne omoljon össze. Meggyőződése, hogy a szocialistákra marad a leszerelő rendőrök visszacsábításának feladata. Mindent el fog követni, hogy a rendőrök sokkal jobban el legyenek ismerve.

A fórum soron következő felszólalója Dr. Gyetvai Tibor rendőrkapitány volt, aki Kőbányát valódi kihívásnak tekinti, hiszen csak a temető nagyobb mint az egész 7. kerület. Újhegyet nyugodt városrésznek nevezte Óhegyhez és a Városközponthoz képest, ami főleg a térfigyelő-kamerarendszernek köszönhető. Elmondta, hogy jelenleg 74 kamerával figyelik Kőbányát, a rendszer működését folyamatosan elemzik. A tapasztalatok szerint a bel- és kültéri kamerarendszer visszatartó hatással bír. Arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy a kerületben csökkent a bűncselekmények száma. Véleménye szerint a további eredmények érdekében a szomszédoknak össze kell fogniuk egymással és a rendőrökkel. Ez a fajta együttműködés egyre gyakoribb, így egyre többször sikerül elriasztani, vagy épp tetten érni a bűnelkövetőket. A rendpárti embereknek példát kell mutatni a többiek számára, hogy másokat is maguk mögé állítva közösen tehessenek a közbiztonságért. Beszélt arról is, hogy a kapitányság létszámhelyzete az utóbbi időben jelentősen javult, és a jó tendencia jövőre is folytatódik. Bemutatta Gerber József törzsőrmestert, Újhegy egyik körzeti megbízottját, akinek megadta a telefonszámát: 06-20-581-6317

Lakatos Béla magát bemutatva elmondta, hogy Kőbányán született és 30 éve dolgozik itt, 2002 óta vesz részt az önkormányzat munkájában. Jelenleg az önkormányzat oktatási bizottságának külső tagja. Felháborítja, hogy megszűnt a 16 évnél idősebb fiatalok tankötelezettsége, valamint Kőbányán megszűnt a dolgozók iskolája. A fiatalok szerinte így elkallódnak. Fontosnak tartaná az iskolába járó gyerekek ingyenes utazási lehetőségének biztosítását.

Nyulász János volt önkormányzati képviselő is felszólalt. Elmondta, hogy négy évvel ezelőtt visszavonult a közélettől. Sajnálja, hogy bezárt az Északi Járműjavító, ahol korábban dolgozott. Újhegy azonban még áll, épül és szépül: több ház újult meg az elmúlt időszakban. Rettenetesen ellentmondásosnak tartja, hogy az emberek devizában vették fel a hiteleiket, miközben Forintban keresnek. Az árfolyam elszabadulása negatívan hatott emiatt az életszínvonalra. Fontosnak tartja, hogy Kőbánya és Újhegy szépüljön, legyenek bölcsődék és óvodák, hogy az anyák vissza mehessenek dolgozni, ha akarnak.

Az MSZP politikusai után a résztvevők tehették fel kérdéseiket, fogalmazhatták meg észrevételeiket. Szóba került a minimálbér-emelés és a gáz ára, a kerületre jellemző alacsony színvonalú közlekedési morál, a Tó bisztró közbiztonságra gyakorolt negatív hatása, a gyalogosátkelő-helyek közlekedésbiztonsági problémái, valamint a köztéri alkoholfogyasztás és a sétányon közlekedő robogók kérdése. Az egyik Pára utcai lépcsőház közös képviselője a bevásárlóközpontokban tapasztalható veszélyes közlekedési helyzetekre hívta fel a figyelmet, valamint bírálta az Újhegyi sétány kialakítását is, amely szerinte "úgy rossz, ahogy van". Felháborodottan nyilatkozott a Pára utcai játszótérről, amely nyári éjszakákon elviselhetetlen hangzavar-forrás az ott mulatozó és hangoskodó elemek miatt. Még aláírásgyűjtést is kezdeményezett a probléma megoldása érdekében, de a 40 személy által aláírt levélre nem kapott választ az Önkormányzattól. Megkérdőjelezte a térfigyelő-kamerák hatékonyságát, mivel volt olyan eset, amikor a kamera közvetlen közelében követtek el bűncselekményt.  

A fórum végén Somlyódy Csaba megköszönte a részvételt, főleg, mert úgy látja, hogy az emberek félnek, és nem merik vállalni az arcukat és politikai véleményüket. Ígéretet tett arra, hogy a felvetett ügyeket a rendőrség és az önkormányzat elé terjeszti.

Last modified on Saturday, 07 December 2013 15:32

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lakótelep
Az iskola
Régi újhegyi kép
Áll a szobor
Régi kép
Elkészült a lakótelep
Épül a Mély tó
Föld út
Árkok és házak
Építik a tavat

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

A Kőbányai Önkormányzat intézkedett szúnyoggyérítés ügyben! - tájékoztatja a kerületben...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia