Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Lengyel Függetlenség Napja Kőbányán

Rate this item
(1 Vote)

A Kőbányai Lengyel Önkormányzat szervezésében november 13-án tartották meg a Lengyel Függetlenség Napját Kőbányán, a Nemzetiségek és Civil Szervezek Házában.

 

Az esemény résztvevői

A megjelenteket Jógáné Szabados Henrietta, a Kisebbségi, Egyházi és Civil Kapcsolatok Osztályának vezetője köszöntötte. Ünnepi beszédet mondott Weeber Tibor alpolgármester, aki kiemelte, hogy a lengyel és a magyar nép számára kiemelt jelentőséggel bír a nemzeti függetlenség, hiszen kevés olyan nép van Európában, amelyeknek oly sokszor kellett megtapasztalniuk hazájuk szétszaggatásának keserűségét, és ismerik értékét annak, hogy mit jelent újraegyesülni, újra egésszé lenni. Az alpolgármester elmondta, hogy a magyarországi lengyelség Kőbányán lelt új otthonra, a kerületben működik az Országos Lengyel Önkormányzat, az Országos Lengyel Nyelvoktató Iskola, a Lengyel Ház, a Magyarországi Lengyelség Levéltára és Múzeuma, valamint a Lengyel Templom. Megtudhattuk, hogy az ő ereiben is csörgedezik lengyel vér a magyar, a tót és a német mellett. Szerinte ez is hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsük egymást.

 

Weeber Tibor alpolgármester és Danka Zoltán, a Kőbányai Lengyel Önkormányzat elnöke

Az alpolgármester köszöntője után Dávid Mária olvasta fel dr. Kapronczay Károly történésznek, a Kőbányai Lengyel Önkormányzat elnökhelyettesének a lengyel függetlenség kivívásának viharos történelmi eseményeiről szóló ismertetőjét. A résztvevők ezt követően magyar és lengyel nyelven verseket hallhattak az ifjú Takács Levente előadásában. A szép szavak után az éneké és a zenéi lett a főszerep: először a nyolc éve működő Szent Kinga Kórus produkciója, majd pedig a Nizalowski ikrek, azaz Dorottya és Fanni hárfajátéka kápráztatta el a közönséget. Az esemény végén Danka Zoltán, a Kőbányai Lengyel Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd kezdetét vette a kötetlen beszélgetés.

 

Takács Péter verset szaval, valamint a Szent Kinga Kórus

 

Dávid Mária a bal, és a Nizalowski testvérek

  

Last modified on Wednesday, 20 November 2013 00:10

Hírek

Régi képek, emlékek

Már állnak a házak
Átadó ünnepség
Építési terv
Elkészült a lakótelep
Zajlik az éptkezés
Zajlik a munka
Az iskola
Épül a lego-ház
Dolgozik a daru
Épül a Mély tó

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia