Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Valóban örömzene volt Kismartonban

Rate this item
(1 Vote)

A Kőbánya.hu kerületi önkormányzati portál számolt be arról, hogy a kőbányai Szent László Általános Iskola diákjai Zágráb, a vajdasági Szentlászló és Eszék után az ausztriai Eisenstadtba, azaz Kismartonba is elvitték a magyar kultúrát, a honi zene varázsát. Az Esterházy-kastély Haydn-termében október 20-án, vasárnap délután emlékezetes koncertet adott a kőbányai iskola két kórusa – két szomszédos kerület ifjú zenészeivel karöltve.

Menyhárt Sándor igazgatótól megtudta a Kőbánya.hu, hogy a kőbányai iskolásokkal együtt fellépő XVII. és XVIII. kerületi ifjú muzsikusok egy négy évvel ezelőtti kismartoni koncert sikerét ismételték, illetve múlták felül. Rákosmentét a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola, a XVIII. kerületet a Dohnányi Ernő Zeneiskola képviselte, míg a Szent Lászlóból a Kicsinyek Kórusa Dobos-Kovácsné Turóczy Éva vezetésével, valamint a Harmónia Kórus élén Hajsrekker Krisztina tanárnővel lépett fel – néhány közös produkciót is előadva. A főleg magyar műveket felvonultató koncertre körülbelül 250 diák utazott ki, a gyerekek fele Kőbányáról – a Kőbányai Önkormányzat támogatása révén. Az "ÖRÖMZENE" című műsorban Mozart és Haydn művei mellett főleg Bárdos, Kodály, Szőnyi darabokat hallott a mintegy félezres közönség, valamint felejthetetlen népdalcsokrot is átnyújtottak a szentlászlósok a felerészben magyar, felerészben osztrák zeneélvezőknek.

A rendkívül nívós zenei képzésben résztvevő gyerekeknek is óriási lehetőséget adó koncert fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország bécsi nagykövete volt, a koncert támogatói - akik a rendezvényen személyesen is részt vettek -  dr. György István főpolgármester-helyettes, Kőbánya országgyűlési képviselője, Kovács Róbert Kőbánya polgármestere, és Kucsák László XVIII. kerületi alpolgármester, országgyűlési képviselő. Az eseményt Riz Levente Rákosmente polgármestere, országgyűlési képviselő is támogatta. A Kőbányáról utazó szülők, pedagógusok és a népes művészetkedvelő közönség tagjai voltak Révész Máriusz országgyűlési és önkormányzati képviselő, Radványi Gábor, Dr. Pap Sándor és Weeber Tibor alpolgármesterek, Marksteinné Molnár Julianna, Szabóné Gerzson Sarolta és Varga István önkormányzati képviselők. A XVII. kerület képviseletében jelen volt Fohsz Tivadar és Horváth Tamás alpolgármesterek, a XVIII. kerület részéről Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő. Természetesen mindenki saját kerülete gyermekeire volt a legbüszkébb, abban azonban egyetértettek a városvezetők, hogy a több mint kétórás koncert igazán lélekemelő, csodálatos élmény volt. Egységben az erő: az együttműködés, összefogás erejével ismét sikerült maradandót alkotni.

Forrás: Kőbánya.hu

Last modified on Monday, 21 October 2013 10:49

Hírek

Régi képek, emlékek

A Mély tó
Zajlik az éptkezés
Áll a szobor
Lakótelep a világ végén
Építési terv
Még nincs kész
Régi kép
Régi újhegyi kép
Az iskola
Folyik az építkezés

Közösségi Hírek

Lomtalanítás Kőbányán

Lomtalanítás Kőbányán

Lomtalanítás Kőbányán májusban! Kerületi körzetek és a lomkikészítés napjának listája Budapest közterületi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia