Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Megújuló közintézmények, közterek Újhegyen

Rate this item
(1 Vote)

Otthonunk Újhegy eddig nem kapta meg azt a figyelmet, amit megérdemel. Köztereink elhanyagoltak, közintézményeink leromlott állapotban voltak. Az elmúlt két és fél évben számos döntést meghoztunk lakókörnyezetünk megújítása érdekében és biztonsággal kijelenthetjük, hogy kézzel fogható, megvalósult eredményekkel teli szakaszt zártunk, amelyről nem túlzás azt állítani, annyi változást és fejlődést hozott Újhegyen mint amennyi összesen megvalósult az elmúlt évtizedben. 

Közintézmények felújítása, bővítése

Évtizedes adósságunkat törlesztettünk a lakótelepen élő ember felé, amikor nagy várakozás után, október 13-án megnyitottuk az Újhegyi Közösségi Házat. Az új létesítmény most már lehetőséget biztosít a városrész lakóinak arra, hogy helyben, utazás nélkül élvezhessék egymás társaságát. Az új közösségi házban minden korosztály helyet talál magának, és most már az újhegyieken a sor, hogy élettel töltsék meg a falakat. A házban kézműves, taekwon-do foglalkozás, dráma és színjátszó foglalkozások, nyugdíjas klub, senior gerinc-, terhes- és zenés konditorna, valamint zumba fitness, Babás-Bábos mesekuckó, ovi-balett és védőnői tanácsadás várja az érdeklődőket, továbbá, minden hónap utolsó péntekén író-olvasó találkozóra is sor kerül.

Nem halogattuk tovább az újhegyi óvodák, a Csodafa Óvoda és az Aprók Háza Óvoda vizesblokkjainak felújítását. A fontos célra több mint 26 millió forintot szánt az önkormányzat. Az Aprók Háza Óvodában a jelentős túljelentkezés okán 29 újhegyi gyermek felvételét kellett elutasítani, így a családok nehéz helyzetbe kerültek gyermekük elhelyezését illetően. Az intézményvezetővel történt egyeztetés után javaslatot tettünk a torna-szoba átalakítására, egy új csoportszoba létrehozására. Úgy véltük, hogy ennek a szobának az elvesztése csekélyebb veszteség mint az érintett családok nehézségei, ezért már a nevelési év végén döntöttünk a csoportbővítésről. Az átalakítást augusztus végére befejeztük. Ezzel egyidejűleg sikeresen pályáztunk az Ovi-Foci program keretében egy 6x12m-es, műfüves focipálya megvalósítására, amelyet októberben ünnepélyes keretek között felavattunk az Óvoda kertjében. Az átadás alatt sok ovis várta izgatottan a hivatalos átadást, amelyre a hazai sportélet számos jelentős képviselője ellátogatott.

Szintén jelentős fejlesztés történt a Széchenyi István Általános Iskolában, a tornaterem és a kapcsolódó helyiségek nyílászáró-cseréje 32,7 millió forintból valósulhatott meg.

Döntöttünk a kerület rendelőintézeteinek felújításáról, erre önkormányzatunk összesen 200 millió forintot különített el. A programban az újhegyi rendelőintézetet is felújítottuk, pontosabban a lapos tető szigetelést, nyílászáró cserét a felnőtt, gyerek és fogorvosi rendelőkben, vizesblokkok részleges felújítását, festést, biztonságtechnikai beruházásokat végeztünk el épületben.

Tavaly május végén adtuk át az újhegyi Szivárvány Gondozóház beépített tetőterét, ahol magas komfortfokozatú két ágyas szobákat alakítottunk ki. A megújult tetőtér alternatívát jelent a régi Gondozóház elavult és korszerűtlen épületével szemben, emellett lehetőséget teremt arra, hogy az itt élők magasabb színvonalú szolgáltatásban részesüljenek. 

Megújuló köztereink

A Színes Város Projekt is új színt hozott Újhegyre: a funkciójukat vesztett, elhanyagolt területeket élhetőbbé, szerethetőbbé tételét célzó intézkedésünk első két szakaszát tavaly nyáron fejeztük be. A környezethez illeszkedő, a felújított panelházakkal színben harmonizáló, stilizált növényekkel díszített festmények 400 négyzetméter falfelületet érintenek a Bányató utcában. A visszajelzések alapján nagyon elégedettek a végeredménnyel. 

Számos bejelentés érkezett a lakótelep és környékén kiszáradt, veszélyes fákkal kapcsolatban, amelyek kivágásáról és pótlásáról az elmúlt szeptemberben döntöttünk. A városrész és környezetébe a tavasszal 40 db kőris, juhar, hárs facsemeték kerültek kiültetésre.

A gyalogosközlekedés megkönnyítése érdekében útfelújítást végeztünk a Gergely utcában és a lakótelep belső mellékútjain, továbbá a házak közötti lépcsők egy részét is korszerűsítettük. A sétány végét és a Bevásárlóudvart keresztező autósúton gyalogátkelő helyet létesítünk, a munkálatokat a napokban fogják befejezni.

Az autósoknak jó hír lehet, hogy a rendezettebb parkolás biztosítása érdekében további parkolóhelyeket jelöltünk ki a Tavas utcában és a Banyató utca, Szőlővirág utca közötti belső szervizutakon. 

Közbiztonságért

Újhegy közbiztonságának javítása érdekében is nagy lépést tettünk. Tavaly Október utolsó napján átadtuk az Újhegyi Körzeti Megbízotti irodát az Újhegyi sétány 16. szám alatt. A 47 m2 alapterületű, Újhegy frekventált részén található helyiséget több mint 3 millió forintból alakítottuk ki, és biztosítottunk a X. kerületi Rendőrkapitányság számára vonalas internethasználatot és biztonsági készüléket is. Az iroda ügyeleti és tartózkodási helyként szolgál napi 24 órában a két körzeti megbízott számára, akik irodai hálózata össze lesz kapcsolva a központi rendszerrel, így az ott lévő rendőrök minden információhoz és dokumentumhoz hozzáférnek majd. A cél ugyanakkor az, hogy a rendőrök ne az irodában üljenek, hanem kint legyenek Újhegy utcáin.

E mellett, két hónapja pályázatot írtunk ki 10 000 000 forint erejéig pályázatot írunk ki Társasházi kamera rendszer létesítéséhez nyújtandó támogatásra lakóközösségek részére. A Pályázaton részt vehetnek a X. kerület közigazgatási területén fekvő társasházak, valamint lakásszövetkezetek. Minden újhegyi társasházat bíztatok a pályázásra.

A tavalyi évben döntöttünk a lakótelep közvilágításának bővítéséről is, hiszen Újhegy több pontján annyira rossz a közvilágítás, hogy az hatással van a közbiztonságra is. Ennek megfelelően a Pára utcában és Pázsitfű utcában kiépítettük a közvilágítást. 

Bízom benne, hogy a fent leírt eredmények mellett további megvalósult fejlesztésekről számolhatok be s közeljövőben. Kérem észrevételeikkel továbbra is forduljanak hozzám bizalommal.

Üdvözlettel:
Mácsik András
Önkormányzati képviselő
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Last modified on Monday, 01 July 2013 13:46

Hírek

Régi képek, emlékek

Elkészült a lakótelep
Már állnak a házak
Látkép
Dolgozik a daru
Lakótelep a világ végén
Zajlik az éptkezés
Még nincs kész
Épül a lakótelep
Zajlik a munka
Régi kép

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

A Kőbányai Önkormányzat intézkedett szúnyoggyérítés ügyben! - tájékoztatja a kerületben...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia