Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kertvárosi fórum: megépül a zajvédő fal

Rate this item
(2 votes)

Február 26-án újabb városrészi fórumra került sor – ez alkalommal a Kertvárosba látogattak el az önkormányzat vezetői, a képviselők és a rendvédelmi szakemberek. Az itt élő embereket is igen érdekli lakókörnyezetük sorsa, amit bizonyított, hogy a Kertvárosi Általános Iskola tornaterme  tele volt információra éhes lakókkal, akik a legkülönbözőbb korosztályból gyűltek össze a „kérdezz-felelek” rendezvényre. 

Amíg Óhegyen a közbiztonság, a Gyakorló utcában a parkolás, illetve a forgalom, addig a Kertvárosban a környezetvédelem volt a kérdések középpontjában. 

A Felső-rákosi rétekről kiderült, hogy a jelenlegi tulajdonosi struktúra miatt csak hosszabb távon lehet a fejlesztésére számítani, ugyanakkor a rákosi rétek másik, természetvédelmi részén belátható időn belül egy ökocentrumot szeretne létrehozni az önkormányzat – mondta el Kovács Róbert. 

A polgármestert a járdajavítási lehetőségekről is kérdezték. Megtudhattuk, hogy erre az évre 10 millió forintot terveztek e célra a költségvetésbe, ám ha  a lakók pontosan megírják, hol van gond, az önkormányzat igyekszik célzottan segíteni.

Ugyancsak a közlekedéssel -  pontosabban a Jászberényi út állapotával - kapcsolatban fogalmaztak meg többen kritikát. Dr. György István főpolgármester-helyettes a fórumon elmondta, hogy a fővárosban az elmúlt években zajlott útfelújítások jó minőségben történtek meg, ez az út valahogy kilóg a sorból, de már tettek lépéseket a kivitelezővel szemben, illetve tavaszra tervezik a hibák kijavítását, csakúgy, mint az Éles sarok környéki burkolatok felújítását. 

Az országgyűlési képviselő egy, a MÁV területekkel kapcsolatos kérdésre is naprakész válasszal tudott szolgálni: a kertvárosi rész és a sínek közt építendő zajvédő fal megvalósulásáról érdeklődtek a lakók. Dr György István a MÁV levelét idézte, amely szerint a Zöldpálya-Magyarfalu utcai zajvédő fal tervezését megkezdték, a kivitelezés 2013 év végéig megtörténik. A Jászberényi út északi részéhez építendő falat pedig egy újabb, EU által is finanszírozott pályázat segítségével készítik el.

Az eseményről készült képgaléria a fotóra kattintva érhető el!

Több hozzászóló kifogásolta, hogy többek között a Keresztúri úton jelentősen megnőtt az olyan autókereskedések és autóbontók száma, amelyek a környezetvédelemmel nem  törődve  kivágják a fákat, és rengeteg – gyakran illegálisan lerakott – hulladékot termel, ám a szennyezőket soha nem tudják elkapni. A polgármester kérte, ha valaki konkrét környezetkárosító tevékenységet fedez fel, akkor azonnal értesítse a polgármesteri hivatalt – ekkor tudnak csak eljárást indítani a károsítóval szemben. Ami pedig a vállalkozások elszaporodását illeti, a liberalizációt szolgáló jogszabályok lehetővé teszik, hogy sok tevékenység csak egy egyszerű bejelentés után végezhető, engedélyt sem kell hozzá kérni - a panaszra okot adó autós vállalkozások is ilyenek. A kérdéshez az országgyűlési képviselő hozzáfűzte, hogy a vállalkozások érdekeinek képviselete ugyan fontos, de átestünk a ló túlsó oldalára, és módosítani kell néhány kormány-, illetve miniszteri rendeletet annak érdekében, hogy szükség esetén a lakók érdekeit is meg tudják védeni egy-egy vállalkozással szemben. 

A kertvárosi fórumon szóba került a több éve problémákat okozó házszám-kérdés is. Agócs Zsolt képviselő a lakóknak elmondta, hogy egy ingatlaneladás során derült ki, a Földhivatalnál más számokon van bejegyezve adott helyrajzi számú ház, illetve lakás. Ennek nyomán a hatósági iroda sok évvel ezelőtt újra osztotta a számokat, amiket aztán módosítottak is, ám máig nem sikerült rendezni a helyzetet. A képviselő azt javasolta: a jegyzőhöz, pontosabban a hatósági irodához forduljanak, akiknek valamilyen problémát okoz az átszámozás.    

A fórumon kiderült, hogy a kertvárosiak egy részének a Posta, pontosabban a területi postás szolgáltatása okoz gondot, illetve konkrét veszteséget. Kovács Róbert megígérte, hogy konzultál a Posta illetékeseivel. 

Polgármester urat a fórumnak otthont adó iskola igazgatónője is kérdezte: lát-e lehetőséget az iskolájuk bővítésére (egy, az intézmény melletti épület rendbetételével)? A polgármester elmondta, hogy az idei költségvetésben nem terveztek erre forrásokat, de ha konkrét, írásos javaslattal él az iskola, akkor  munkatársaival átnézik, hogy tudnának segíteni.

Forrás: Kőbánya.hu, Dr. György István honlapja

Last modified on Tuesday, 16 June 2020 12:56

Hírek

Régi képek, emlékek

Áll a szobor
Dolgos kezek
Föld út
Átadó ünnepség
Látkép
Zajlik az éptkezés
Régi újhegyi kép
Folyik az építkezés
Lakótelep a világ végén
Épül a lego-ház

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia