Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Lesz még Újhegyen közösségi vásár

Rate this item
(0 votes)

Szerveztünk valamit, ami eredetileg egy könnyed garázsvásárnak indult, de végül egészen más sült ki belőle. A célunk az volt, hogy összehozzunk egy családi hangulatú ingyenes eseményt, ahol bárki megszabadulhat a felesleges kacatjaitól és tárgyaitól, miközben még egy kis pénzre is szert tehet. A vásár meghirdetését követően sokan jelentkeztek, amiből azonnal látszott: Újhegyen szükség van az ilyen kötetlen összejövetelekre. A sok jelentkező azt is egyértelművé tette, hogy nem elég az eredetileg kigondolt garázsvásárra elegendő infrastruktúra (ahol legfeljebb 3-4 család árulja portékáját) - jobban fel kell készülnünk a résztvevők fogadására. Szerencsére Újhegy megint összefogott, és mindenki hozzáadta a maga részét a sikerhez. Sándor Zoltán igazgatónak köszönhetően lett remek helyszín, az ismerősök segítségével lettek asztalok és olyan felülettel rendelkező tárgyak (például ágyak), amikre pakolni lehetett. Kérés nélkül jött bútort hurcolni Varga Károly, Sárközi Péter, Kisdi Gábor, Borsos-Szabó Tamás és Járomi István, mint ahogy ott volt amikor kellett Fejes Mária és Arold Imre is. A rendezvény biztonságáról a Kőbányai Wolf Polgárőrség gondoskodott.

Elmondhatjuk, hogy a szervezés kezdetekor szinte semmink sem volt egy vásár megtartásához, mégis minden szükséges kellék a helyére került a kapunyitásig, hála a segítőkész embereknek.

A vásár napján a hőség ellenére is majdnem harminc résztvevő hozta el azt, amit otthon már nem akart tárolni, és sokan jöttek el nézelődni/vásárolni is. Élettel telt meg a Széchenyi István Általnos Iskola hátsó udvara, ahol a parkoló "vásárterében" a felnőttek, míg a "Tündérkert" nevet viselő játszótéren a gyerekek tölthették kellemesen idejüket. Nagy sikere lett a Kvasnika családtól kölcsönkért gumimedencének, mint ahogy népszerű volt a magunkkal vitt elemózsia is: három kiló libazsíros lilahagymás kenyeret és sok liter üdítőt tudtunk szétkínálni a megjelentek között.

A vásártér

Árnyas közösségi büfé és gumimedence

Az egyszerű kacatvásárnak induló kezdeményezésből először bolhapiac, végül az újhegyi emberek által összehozott jó hangulatú közösségi esemény kerekedett. A résztvevők visszajelzései alapján kijelenthetjük, hogy városrészünkben komoly igény van ilyen rendezvényekre. A gazdasági világválság közepette ugyanis sokaknak jelenti a túlélést az eladott kacatokból befolyó pénz, és rengetegen vannak olyanok is, akik egyszerűen csak nem férnek el otthon a felhalmozódott felesleges holmiktól.

Ízelítő az eladásra kínált holmikból

A szervezés során tapasztalt pozitív élmények hatására úgy döntöttünk, hogy máskor is nekiveselkedünk a garázsvásárok működési elvén alapuló, bolhapiac jellegű esemény szervezésnek, amelyet - annak közösségi volta okán - közösségi vásárnak fogunk nevezni. A közösségi vásár szervezésével remélhetőleg némileg ellensúlyozhatóak a gazdasági válság családokat sújtó nehézségei. Ha az újhegyiek összefognak, akkor egymástól vásárolva és egymással csereberélve tudják pénztárcáikat megkímélve beszerezni a mindennapokhoz szükséges tárgyakat, ruhákat és eszközöket.

Megkérnénk azokat, akik a jövőben részt szeretnének venni a közösségi vásáron, hogy jelezzék azt nekünk ezen az email címen: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
A részvétel ingyenes, asztalpénz/helyfogalási díj nincs.

A szervezők:
Dankó Györgyi, Zsellér Gábor és Dankó József - az Újhegy.hu városrészi honlap szerkesztői
Kapcsolat: tel.: 06-30-350-0860, email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , web: www.ujhegy.hu


A közösségi vásárral kapcsolatos adózási szabályok:

A magánszemélyek egymás közti adás-vételéből származó évi összjövedelem 200.000 Ft-ig adómentes. A jövedelem = eladási érték-beszerzési érték. Amennyiben a beszerzési érték nem állapítható meg, akkor a bevétel 25%-a a vélelmezett jövedelem. (Konkrét példán keresztül: ha egy év alatt 800.000 Ft-ot keres valaki a tárgyai eladásával és nem tudja megállapítani a beszerzési értéket, ezért jövedelemként a 25%-ákkal kell számolni, ami 200.000 forint. Eddig adómentes, azaz 800.000-ig lehet évente eladni saját holmikat. E felett az összeg felett keresett pénzt be kell vallani!

Last modified on Monday, 06 August 2012 14:10

Hírek

Régi képek, emlékek

A Mély tó
Zajlik a munka
Átadó ünnepség
Lakótelep a világ végén
Látkép
Folyik az építkezés
Építik a tavat
Már állnak a házak
Régi újhegyi kép
Épül a lakótelep

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia