Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Széchenyi staféta a Széchenyi Emlékév programjának részeként

Rate this item
(0 votes)

Gróf Széchenyi István halálának 150-dik évfordulója (2010. április 8.) alkalmából több szervezet fogott össze, hogy méltóképpen emlékezhessünk a legnagyobb magyarra. A Széchenyi Emlékbizottság – amely ez alkalomból jött létre – a 2010. évet gróf Széchenyi István emlékének szenteli. Az Emlékév keretében több rendezvény lebonyolítására került sor. Az egyik ilyen esemény volt a Széchenyi staféta, amely a Széchenyi István nevét viselő iskolák - közötti útvonalon kerékpárral, és gyalogosan – közreműködésével került lebonyolításra.

2010. április 8-án a csapi Széchenyi István Általános Iskolából indult útnak Tokár Károly (Katyó), aki - végigkerékpározva a teljes útvonalat – április 18-án érkezik meg Nagycenkre. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott iskolánk is. 2010. április 12-én az iskola igazgatója néhány diák kíséretében látogatott el a XIV. kerületi Széchenyi István Iskolába, ahová „Katyó” érkezett a kora délutáni órákban. Az iskolában a kőbányai és a zuglói Széchenyi István Iskola igazgatói, tanárai és diákjai jelenlétében rövid ünnepség keretében emlékeztek meg Széchenyi Istvánról, a legnagyobb magyarról. A jelenlévőknek „Katyó” is rövid, egyszerű, melegszívű beszédet tartott, a küldetésének lényegéről. „Azért jöttünk, hogy gróf Széchenyi István halálának 150 éves évfordulójáról megemlékezzünk.

 

 

Katt a képre a fotógaléria megtekintéséhez!

 

Ez staféta meg, arról szól, hogy Széchenyi István – ahogy én fogalmazom meg Katyó fejemmel – ő egy ország-építő  volt. Ezzel a nagy magyarországi Széchenyi emlék stafétával újra gróf Széchenyi István össze fogja építeni Erdélyt, Kárpátalját, Felvidéket, Magyarországot. Mert k idáig Nyíregyházán átvettem az erdélyi emlék stafétát és, akkor már két leszakított vidék egybe lesz. A szalagokon több ezer, talán már tízezer gyereknek a neve is ott van abból a tízegynéhány kárpátaljai magyar, meg a több mint fél tucat erdélyi magyar iskolából. Így vagyunk egyek, ilyen alkalmakkor. Így visszük el a jó hírét gróf Széchenyi Istvánnak. Gróf Széchenyi István élt, él, élni fog, ha fogunk hűen rá állandó jelleggel emlékezni.”

 

Katt a képre a fotógaléria megtekintéséhez!

 

Az ünnepség végén diákjaink felkötötték a nemzeti színű szalagot „Katyó” kerékpárjára, majd az igazgató úr írt megemlékező  sorokat „Katyó” emlékkönyvébe. Ez után a kerékpárosok a Hősök terére indultak, ahol a staféta következő résztvevőjének – a budapesti Széchenyi István Gimnázium diákjainak – adták át jelképesen a stafétabotot.

 

Katt a képre a fotógaléria megtekintéséhez!

Last modified on Friday, 16 April 2010 14:30

Hírek

Régi képek, emlékek

Folyik az építkezés
Az iskola
Föld út
Áll a szobor
Látkép
Átadó ünnepség
Régi kép
A Mély tó
Építik a tavat
Lakótelep a világ végén

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia