Kőbányai Közösségi Hírlap

Csepp a tengerben..?!

Rate this item
(0 votes)

Kőbányán sok, a mélyszegénységben élő család. A romák között pedig, annál is több. Ilyen gyerekek között is találhatunk tehetségeset, bár sok munkával lehet kibányászni Őket, mert nem mindig hagyják magukat. Erről szintről felemelni nagyon nehéz, sok az elvesztegetettnek tűnő idő. Talán, az aranyásók küszködésével egyenértékű a végzett munka és az eredmény is.

A sport lehet az egyik út, amelyen keresztül, mégis csak elindulhat valami. Közel két éves munka előzte meg, amiről szeretnék szólni. A „sziszifuszi”-nak tűnő pedagógiai nevelőmunka, az odafigyelés, a büntetés a bizalom, valamint a feltétel nélküli szeretetre épülő lélekszobrászat nem könnyű mesterség.

Egy kísérletről szeretnék beszámolni, melyet immáron két éve végzek. Egy roma tanulómról szól a történet.

 

 

Öt gyermekes családban nevelkedett legkisebb gyermekként. Édesanyja meghalt. Az Édesapára maradtak a gyerekek. Agresszív, rossz magaviseletű fiú, akivel minden életszakaszban csak gond adódott. Tanárai vért izzadtak vele, én is. 13 évesen magántanulónak minősítették, mert közösségben nem tudott normálisan viselkedni. Visszaélt a fizikai erejével. Kortársaihoz képest egy felnőtt testi erejével tűnt ki a többiek közül. Öntörvényűsége mindenkinek feltűnt.

A napokban töltötte be a 14 évét. Sikerült elérnem nála, hogy elfogadjon, és Együttműködő legyen. Elvittem őt sportolni. Beírattam a BKV Előre sportklub súlyemelő szakosztályában. Adtam neki ruhát, cipőt, törölközőt, táskát és egy garnitúra farmerszerelést, valamint tisztálkodó szereket. Egy csodálatos edző nőhöz került, aki hasonlóan hozzám vállalta sportfelkészítését. A rendszeressé váló edzésekkel és sok-sok beszélgetés, és biztatás után bekövetkezett az első versenye.

 

 

Baczakó Péter Emlékversenyen elindulhatott Guszti, a kis rosszcsont. Az eddig belétáplált hit, és a meglévő fizikai erő a versenyen eredményre vezetett. Súlycsoportjában első helyezést ért el.

 

 

 

Gusztinak ez az pont, amit át kell lépnie. Két út állhat előtte. Vagy lefelé  a bűnözés világába, vagy felfelé a komolyabb sportsikerek felé. Ha lesz elég kitartása és további segítsége, akkor talán megmenthettünk egy roma fiút, és esetleg a sport számára is találtunk egy tehetséget.

 

 

Nem vagyok naiv. Jó lenne ha, minden ember meg tudna menteni egy másik ember életét, és segíteni tudná őt a felemelkedésben.

Ebben bízva, reménykedve osztottam meg, Guszti első verseny sikere láttán az örömömet az olvasókkal.

A súlyemelés sportágban, újra jó lenne, egy Földi Imre utódát megtalálnunk….?!

Sándor Zoltán igazgató

 

Last modified on Monday, 15 March 2010 00:35

Hírek

Régi képek, emlékek

Zajlik a munka
Folyik az építkezés
Áll a szobor
Építési terv
Átadó ünnepség
A Gergely-bánya
Minden a helyére kerül
Látkép
Építik a tavat
Épül a Mély tó

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia