Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Hatalmas drágulás várható - praktikus tanácsok, hogyan vásároljunk

Rate this item
(0 votes)

A Pénzcentrum.hu internetes oldalon olvasható cikk szerint hatalmas drágulás várható az év hátralévő részében az élelmiszerek piacán, mely 20-25 százalékos emelkedés a családok nagy részét felkészületlenül éri majd.

A pénzügyi portál szerint tudatos tervezéssel és okos fogyasztói magatartással az áremelkedés elleni csata megnyerhető, a háború megnyeréséhez azonban teljes szemlélet-és életmódváltásra lenne szükség.

Az aszályos hónapok miatt drágulhatnak a zöldségek, gyümölcsök, egyes becslések szerint év végére 200 forint lehet a burgonya kilója, az alma bolti ára meghaladhatja a 300 forint/kilogrammot. 20-25 százalékos áremelkedés várható a tej árában, de a magyar háztartások fogyasztása szempontjából kiemelt fontosságú sertés-és baromfihús is hasonló mértékben drágulhat.

Ditróy Gergely, a Portfolio.hu elemzője szerint a magyar családokat felkészületlenül éri az áremelkedés, hiszen már most is a jövedelmük közel teljes egészét felélik.

"A tudatos, takarékos vásárlás alapvetően inkább hosszabb távon működik, és inkább életformának nevezhető" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Gulyás Emese, az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlás népszerűsítésért dolgozó Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa, aki szerint egyértelműen kifizetődő átállni egy ilyen életmódra.

Amivel minden háztartás felkészülhet az élelmiszerdrágulásra, az alapvetően a tartalékolás -- nem csak pénzben, hanem az élelmiszerek tekintetében is. Érdemes a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből tartalékolni. Hosszú távú költségcsökkentést eredményezhet, ha rokonainkkal, barátainkkal vásárlóközösségeket alakítunk ki. Így, együtt megvásárolva például egy egész sertést jóval olcsóbb áron juthatunk hozzá a húshoz, de akár egy zöldségtermelővel is megállapodhatunk arról, hogy szállít nekünk élelmiszert.

A cikk teljes terjedelmében a penzcentrum.hu-ra kattintva olvasható el.

Forrás: penzcentrum.hu


A kép illusztráció
MTI Fotó: Varga György

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül és szépül
Minden a helyére kerül
Régi újhegyi kép
Elkészült a lakótelep
Építik a tavat
Átadó ünnepség
Folyik az építkezés
Épül a Mély tó
Lakótelep a világ végén
Részből egész

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia