Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Van-e létjogosultsága Kőbányán a közösségi kerteknek?

Rate this item
(0 votes)

Az Újhegy.hu városrészi portál számolt be arról, hogy egyre népszerűbbek a világ nagyvárosaiban a közösségi kertek, amelyek - közösségteremtő erejük mellett - friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat. Budapesten is egyre több ház aljában alakítanak ki kiskerteket az ott lakók, de a hivatalos közösségi kertészet is egyre gyakoribb.

A kép forrása: kertesz.blog.hu

Kispesten például idén májusban adták át az önkormányzat által létrehozott közösségi kerteket, melybe 26 család ültette el parcelláiba a növényeit, hogy a jövőben gondoskodhassanak a rájuk bízott kis résszel. Az urbanista.blog.hu nemrégiben számolt be arról, hogy a XVI. kerületi Jókai úti lakótelepen csinált valaki egy gerilla-kertet kirakott kis utakkal, barkács-madáretetővel és haszonnövénnyel.

A Jókai úti lakótelep kiskertje - a kép forrása: urbanista.blog.hu

Vajon érdemes lenne-e Kőbányán is belevágni a közösségi kertek elnevezésű mozgalomba? Tavaly Újhegyen egy sikeres virágültetési akció zárult végül szomorú következményekkel: hiába ültetett el 120 önkéntes 700 tő növényt a városrészben, azoknak sajnos szinte alig van már nyoma, mert jelentős részüket rossz szándékú ismeretlenek kitaposták, kitépték vagy ellopták. Így hát joggal merül fel a kérdés: vajon a házak aljában létrehozott kiskertekben mi lenne az elültetett krumpli, paradicsom, paprika vagy zeller sorsa? Meg lehet-e védeni a termést az illetéktelenektől?

(Az már külön téma, hogy a termény-fosztogatással kapcsolatos biztonsági problémákat akár egy különös hagyományőrzési felfogás részeként is értelmezhetjük: elég csak megnéznünk Kőbánya címerét, amelynek közepén egy olyan csősztorony díszeleg, amely építmény a szőlőket dézsmáló tolvajok elleni hatékony fellépés érdekében létesült.) 

Közösségi kert Brooklynban, a kép forrása: kertesz.blog.hu

Önöknek mi a véleményük? Van-e értelme felparcellázni Kőbánya kihasználatlan közterületeit, hogy a kerület lakói saját kertjükben termelhessék meg a zöldséget és a gyümölcsöt? Van-e létjogosultsága a közösségi kerteknek Kőbányán?  Lenne-e olyan, aki szívesen gondozna egy kis kertecskét?

Last modified on Monday, 02 July 2012 10:58

Hírek

Régi képek, emlékek

Átadó ünnepség
Folyik az építkezés
Lakótelep a világ végén
A Gergely-bánya
Épül a lakótelep
Részből egész
Építési terv
Elkészült a lakótelep
Építik a tavat
Látkép

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia