Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

LÉLEK-program indul kerületünkben

Rate this item
(0 votes)

Magyarországon mintegy 10 ezer hajléktalan él, helyzetük annak ellenére sem javult, hogy az állam magas összegeket fordított a problémakör megoldására. A rendelkezésre álló pénzek hatékonyabb felhasználása érdekében hívták életre a LÉLEK-programot (Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási, Egzisztencia-teremtési Közösségi program). A LÉLEK-program olyan új megoldás, amely a hajléktalanok számára lélektani segítséget és munkát biztosít, ezáltal újra értelmet ad az életüknek, így teremtve meg a hajléktalanságból kivezető utat. A LÉLEK-program az elmúlt két évtized legjelentősebb hajléktalan-programja, amely kidolgozásában a kőbányai központú Baptista Szeretetszolgálat jelentős szakmai és szociális segítséget nyújtott.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium megkeresésére Kőbánya vállalta, hogy részt vesz a LÉLEK-program végrehajtásában, mivel a hajléktalanság kerületünkben is jelentős probléma. A hajléktalan ellátás terén elindítani tervezett mintaprojekt keretében a kőbányai lakcímmel rendelkező hajléktalanokkal fognak önkéntes alapon együttműködni. A cél megvalósítására biztosított állami normatívából egy ún. „lélekpontot” hoznak létre a kerületben, ahol egyrészt lakhatást biztosítanak a programban résztvevőknek, másrészt egy több lépcsőből álló képzési programot indítanak számukra. A képzés mellett munkát és fizetést is biztosítanak számukra, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a programot sikeresen teljesítő résztvevők önállóvá váljanak és visszakerüljenek a társadalomba.

A VIII. kerületi LÉLEK-ház átadása, a kép forrása: baptistasegely.hu

Miretics Marcell, a Baptista Szeretetszolgálat szociális szakmai igazgatója elmondta: „egy olyan programot ismerhettünk meg, amely mellé szakmailag oda lehet állni”. Megfogalmazása szerint: a program a helyi problémákat helyi szinten kívánja megoldani. Azért állt a Baptista Szeretetszolgálat a kezdeményezés mellé, mert úgy érzik, hogy ez az a program, amely komplex, valós és hiteles segítséget tud majd nyújtani azoknak, akikkel a szervezet már régóta foglalkozik – emelte ki, hozzátéve: „régóta készülünk arra, hogy a szociális munka teljes tárházát felhasználva segíthessük a hajléktalan embereket, ez most valósággá válhat” – mutatott rá.

Forrás: Baptista Szeretetszolgálat, Kőbánya.info

Last modified on Tuesday, 24 January 2012 12:48

Hírek

Régi képek, emlékek

A Mély tó
Részből egész
Építik a tavat
Régi újhegyi kép
Zajlik az éptkezés
Árkok és házak
Elkészült a lakótelep
Átadó ünnepség
Minden a helyére kerül
Zajlik a munka

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

A Kőbányai Önkormányzat intézkedett szúnyoggyérítés ügyben! - tájékoztatja a kerületben...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia