Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Felavatták az Erdélyi Gyülekezet új kőbányai altemplomát

Rate this item
(0 votes)

A kőbányai Reménység Szigetén kedden délután felavatták az Erdélyi Gyülekezet új altemplomát. Az épület megáldását megelőzően Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke és Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára tartott ünnepi előadást.

A kormány az egyházakkal való együttműködésre helyezi a hangsúlyt, ennek az egyik kézzelfogható jele, hogy az Erdélyi Gyülekezet templomépítési szándékát 10 millió forinttal tudták támogatni - mondta az avatást megelőzően az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár. Szászfalvi László hozzátette: ez egy jelentős lépés, amely jelzi, hogy a kormány minden fontos és jó kezdeményezést segít felkarolni.

A kormány egyházpolitikájának fontos eszköze a bizalmi kapcsolat helyreállítása és a rendszeres párbeszéd fenntartása - mondta Szászfalvi László. Az államtitkár kiemelte: "akadálymentesíteni" kell az egyházakat a jogszabályi környezet, a pályázati rendszer és a támogatások tekintetében. Mint kifejtette: hosszú távú jövőképre és kiszámíthatóságra van szükség az állam és az egyházak viszonyában. Az államtitkár emlékeztetett rá: idén 10,3 milliárd forinttal több állami támogatást kapnak az egyházak, mint 2010-ben, ebből 5,3 milliárd a katolikus egyház járadék-kiegészítése, 100 millió forinttal nőtt az idén a hitoktatási támogatás, 43 millióval pedig a kistelepülési lelkészek jövedelempótló támogatása. 100 millió forinttal emelkedett az egyházi közgyűjtemények állami támogatása, egy 2 milliárd forintos alapból pedig 5 új programot indítottak.

A határok feletti nemzetegyesítés már régen elkezdődött, hamarosan pedig egy templom emelkedik a Reménység Szigetén - mondta az avatást megelőzően Tőkés László. Az Európai Parlament alelnökének megfogalmazása szerint: a nemzet egyesítésének "spirituális, lelki dimenzióján fáradoznak, amely nélkül üres lenne minden törvényes keret, akár a kettős állampolgárság, hiszen minden jogi formának a tartalom nyújt hitelt". Az Erdélyi Gyülekezet kedden felavatott altemplomában lévő csaknem 400 négyzetméteres istentiszteleti hely, urnatemető és kopjafagyűjtemény építése eddig 90 millió forintba került.

Forrás: erdelyigyulekezet-budapest.hu

Last modified on Monday, 05 December 2011 15:06

Hírek

Régi képek, emlékek

A Gergely-bánya
Részből egész
Az iskola
Dolgos kezek
Átadó ünnepség
Folyik az építkezés
Épül és szépül
Már állnak a házak
Elkészült a lakótelep
A Mély tó

Közösségi Hírek

Lomtalanítás Kőbányán

Lomtalanítás Kőbányán

Lomtalanítás Kőbányán májusban! Kerületi körzetek és a lomkikészítés napjának listája Budapest közterületi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia